EXCLUSIV – Pesedistul Alexandru Cosma a dat în judecată Guvernul și Ministerul Afacerilor Interne pentru că l-au înlocuit din funcția de subprefect

0
1590
Alexandru Cosma

CU DINȚII DE SCAUN. Pesedistul Alexandru Cosma (63 de ani) a dat în judecată Guvernul României și Ministerul Afacerilor Interne pentru decizia de a-l elibera din funcția de subprefect de Maramureș. Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Maramureș în 13 aprilie 2020, procesul prin care Cosma cere suspendarea actului administrativ care a dus la schimbarea sa din funcția de subprefect urmând să fie soluționat, în primă fază, de magistrații Secției a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal.

 

Este un déjà vu, Cosma nefiind la prima acțiune de acest gen: în 2009 s-a judecat timp de 2 ani cu aceleași instituții pentru aceeași speță, reușind să încaseze, stând acasă, o grămadă de bani din bugetul public, deși n-a reușit să revină în funcție de subprefect.

 

Precizare: Cosma nu este un slujbaș sărac al statului român, fiind unul dintre cei mai bogați bugetari din județ, având numeroase proprietăți imobiliare (case, apartamente, terenuri, iazuri) și mobiliare (mașini și utilaje) și fiind acționar la câteva firme.

 

Mai mult, în ultimii 20 de ani, fostul subprefect cu repetiție al Maramureșului a lucrat la stat 12 ani și jumătate: 4 ani președintele Consiliului Județean (2000-2004), 1 an subprefect (2009-2010), 6 luni inspector principal la Primăria Tăuții Măgherăuș, 6 ani (2014-prezent) director executiv la Agenția de Protecție a Mediului Maramureș (cu întrerupere în perioada 27 iulie 2017 – 16 ianuarie 2020, când a fost subprefect a doua oară).

 

Un bugetar bogat, așadar, care luptă până la ultima picătură de energie pentru a-și conserva scaunul, funcția de șef la stat și, implicit, leafa majorată generos. Să vedem…

 

A doua venire a lui Cosma în Prefectură

 

În urmă cu aproape 3 ani, în 27 iulie 2017, Cosma a fost detașat în funcția de subprefect, cu caracter temporar, din funcția de director executiv al executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş (post pe care îl ocupa din 2014, tot pe linie politică, evident). Aceasta era a doua venire a lui Cosma în Prefectura Maramureș, el mai fiind subprefect în perioada 2009-2010, când l-a înlocuit în funcția de subprefect pe Gavriş Ardelean (acesta venea din postură de secretar al orașului Dragomirești, în echipă cu Sebastian Mihai Lupuţ, “transferat” de la Direcția Județeană a Finanțelor Publice).

 

A doua numire a lui Cosma ca subprefect a fost surprinzătoare și pentru pesediștii din județ, însă doar până când aceștia au aflat că în locul lui Cosma la conducerea Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș a fost instalat… tânărul consilier Daniel Nicula, actualul cumnat al șefului PSD Maramureș și președinte al Consiliului Județean, Gabriel Zetea (sigur, acesta a fost înlocuit, de la centru, la scurt timp).

 

Împreună cu Cosma, la șefia Instituției Prefectului Maramureș a fost numit vicepreședintele PSD Sighetu Marmației, avocatul Vasile Moldovan (eliberat din funcție ceva mai repede, în 11 decembrie 2019). Pesedistul Alexandru Cosma a fost eliberat în 16 ianuarie 2020, prin Hotărâre de Guvern, din funcția de subprefect de Maramureș.

 

Și acum, Cosma încearcă să revină în această funcție. Însă să ne reamintim cum a fost prima dată…

 

Precedentul

 

În 26 februarie 2009, Cosma (PSD) a fost numit politic (în timpul guvernării PDL & PSD) “cu caracter temporar” în funcția de subprefect de Maramureș. N-a avut un mandat prea lung, pentru că după doar 7 luni, în urma ieșirii de la guvernare a PSD, în 3 octombrie 2009, a fost eliberat din funcție (de Guvernul PDL), dar a acționat în instanța de contencios-administrativ hotărârea eliberării sale din funcția de subprefect și în 16 februarie 2010 a câștigat (sentința definitivă fiind emisă de Curtea de Apel București). Așa că, trebuia repus în funcție.

 

Cum a câștigat Cosma? În 28 septembrie 2009, a fost declarat admis la concursul pentru ocuparea funcţiei de subprefect al judeţului Maramureş (adică pesediștii, înainte de a se retrage de la guvernare, pentru a-și conserva oamenii în instituțiile guvernamentale din județe, au organizat concursuri pe respectivele posturi, slujbașii de partid devenind astfel înalți funcţionari publici.

 

Conform legii, câștigătorul unui astfel de concurs trebuie numit în funcţia publică pentru care a candidat. Cosma, candidând pentru funcția de subprefect, trebuia să fie subprefect pe viață, pentru că atât de proaste sunt legile pe care politrucii din Parlament le fac în defavoarea României.

 

Sigur, pedeliștii lui Boc & Băsescu, beneficiind de pactul cu eternul partener din interes al guvernelor din România, UDMR, au șters pe jos cu legea și i-au ejectat pe pesediști din funcțiile guvernamentale, înlocuindu-i cu oamenii lor. Cosma a devenit consilier superior în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, adică i s-a dat o leafă, nu mică, pentru a nu face nimic. Cosma a zis, însă, că trebuie să nu facă nimic pe bani mai mulți decât primea pentru a fi consilier superior, și că trebuia să fie numit inspector guvernamental (știți, politrucii aceia care încasează fără rușine lefuri enorme pentru a nu face nimic).

 

În primă fază, Cosma a câștigat procesul și în februarie 2010 s-a dispus repunerea sa în funcția de subprefect. Numai că județul deja avea 2 subprefecți numiți de PDL, așa că prefectul (Sandu Pocol – PDL, fost coleg de partid, pentru că Cosma a fost și pe la PDL, nu e chiar atât de statornic politic) l-a… rugat pe fostul subprefect să le dea un răgaz pentru a întreba Guvernul ce să facă în această situație, în organigramă existând (și legislația prevăzând) doar două posturi de prefect.

 

Cosma a fost de acord să mai aștepte puțin, și-a dat seama brusc că e bolnav și – cu aportul substanțial al unui medic care a încălcat legea, dar n-a fost pedepsit niciodată – și-a luat brusc concediu medical (depunând în acest sens documentul la Instituția Prefectului Maramureș, să nu care cumva să piardă ceva leuți la leafă). În timpul acesta, stând așa acasă, Cosma încasa bani serioși (vreo 4.300 de lei pe lună, la nivelul anului 2010), ba i-au fost acordate și salariile restante din timpul în care a fost demis.

 

Numai că în loc să-l repună pe Cosma pe funcția de subprefect, foștii aliați politici (PDL) – știți cum se spune: Cine se aseamănă, se adună – au emis o Hotărâre de Guvern (în 31 martie) prin care au zis că pesedistului i-a… expirat perioada de timp pentru care a fost numit cu caracter temporar în funcția de subprefect.

 

Cosma nu s-a lăsat, s-a mai războit până la ultima picătură juridică. Însă, de data asta, a pierdut, definitiv, în 7 ianuarie 2011, când Înalta Curte de Casație și Justiției a întors sentința Curții de Apel București și a zis, practic, că e legală ejectarea lui Cosma din funcția de subprefect.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here