EXCLUSIV – Locotenentul Dăncuș a prelungit contractul de deszăpezire cu Construrom, până în 29 februarie, suplimentând suma cu 10%

3
2759

JAFUL CU DESZĂPEZIREA DIN BAIA MARE. A fost prelungit, pentru a treia oară!, contractul șmecheresc de deszăpezire al Primăriei Baia Mare. Acest contract a fost încheiat inițial pe 4 ani, pentru perioada 4 decembrie 2018 – 4 decembrie 2022, cu firma Construrom, controlată de Vasile Marcel Zoicaș, finul fostului primar al municipiului, Cătălin Cherecheș.

 

Cu o lună înainte să se finalizeze contractul, la 1 noiembrie 2022, ca și cum nu și-ar fi dat seama că acesta se încheie (fapt cunoscut încă din 2018), fostul primar Cherecheș a semnat o prelungire cu încă o iarnă, respectiv pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023 (pe considerent că, ce să vezi?, vine iarna și nu mai era timp de o nouă licitație), deși Baia Mare plătea cea mai scumpă deszăpezire din România.

 

Prelungirea cu încă o iarnă (2022-2023) a serviciului de deszăpezire în Baia Mare a fost semnată la suma de circa 12,7 milioane de lei (suma include TVA). Pentru a continua să-i livreze bani firmei finului său, Cherecheș nu a făcut nici în 2023 o licitație pentru atribuirea serviciului și, cu 3 zile înaintea finalizării ultimului contract subsecvent (al 5-lea într-un contract de 4 ani!), la 27 aprilie 2023, primarul condamnat pentru corupție al Băii Mari a mai semnat o prelungire (al 6-lea contract subsecvent!), deși în ultimele 5 ierni, firma finului încasase 58,8 milioane de lei, cea mai mare sumă din țară, beneficiind de un contract făcut vădit în defavoarea orașului, cu sume imense plătite pentru staționarea utilajelor.

 

Acest al 6-lea subsecvent care îi permitea firmei finului său să deszăpezească 6 ierni cu un contract pe 4 ierni, a fost semnat de Cherecheș până la 31 ianuarie 2024. După fuga lui Cherecheș din țară, condamnat între timp la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, înlocuitorul acestuia, viceprimarul Ioan Doru Dăncuș (foto mare sus dreapta), autodeclarat locotenentul lui Cherecheș, a semnat încă o prelungire a contractului de deszăpezire, al 7-lea subsecvent, care este valabil până la 29 februarie 2024. Practic, contractul lui Zoicaș din a 6-a iarnă pe care o deszăpezește la cele mai mari tarife din țară, s-a prelungit cu încă o lună.

 

2mnews l-a întrebat pe locotenentul fostului primar condamnat pentru corupție cu ce sumă a fost contractată deszăpezirea pe luna februarie: a fost majorată valoarea adiționalului anterior (cel valabil până la 31 ianuarie) cu 9,9%. Cum este legal această hoție pe față? Simplu, printr-o lege proastă votată premeditat de parlamentari în 2016 (Legea 98). Potrivit acesteia, un contract subsecvent poate fi prelungit în anumite condiții, dacă suma maximă prevăzută în respectivul contract nu a fost epuizată/cheltuită.

 

Cum se fură cu legea-n mână

 

Simplificat, cum se fură? Se înscrie în contractul-cadru o sumă imensă, liniștind masele prin faptul că “nu plătim atât, doar cât comandăm”. Apoi se plătește la greu contractul, care nu are cum să epuizeze suma maximă. În cazul contractului din 2018 semnat cu Construrom aceasta era de… peste 107,5 milioane de lei pentru 4 ani (exact:107.544.012 lei, sumă care include TVA).

 

Oricât au devalizat bugetul local, nu au reușit să cheltuie în primii 4 ani „decât” 51,14 milioane (sumă imensă, cea mai mare din țară la deszăpezirea/kilometru). Așa că, legea asta proastă, șmecherească și premeditată pentru a devaliza bugetele publice, le permite să prelungească respectivul contract-cadru, pe considerentă că le-a mai rămas bani. În fapt, nu le-a mai rămas nimic, pentru că un contract cadru te obligă să bugetezi anual doar suma minimă înscrisă în contract. Însă dându-ți voie să te întinzi mai mult decât plapuma (de la suma minimă la cea maximă), un executiv hoț va avea această posibilitate. De plătit, din credite, din taxe și impozite majorate ș.a.m.d.

 

Aveți AICI o investigație 2mnews care vă explică la leu cât s-a plătit pentru deszăpezire în ultimii 5 ani, cei mai călduroși din istoria meteorologică a României, și care sunt diferențele plăților efectuate/kilometru deszăpezit de Baia Mare și alte orașe.

 

Practic, asta am intenționat, să vă liniștesc: avem deszăpezire până în 29 februarie, c-a semnat locotenentul coruptului Cherecheș încă o prelungire. A șaptea. Și a suplimentat bugetul aferent cu 10%. Că nu s-au consumat toți cei 107,5 milioane de lei înscriși într-un contract de deszăpezire pe 4 ani (adică o medie de circa 27 de milioane de lei pe an – pe strada 1Mai nr. 8A dă ceva cu virgulă, sau merge ș-așa?). V-am spus, nu s-a schimbat nimic, decât un nume.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. In mod categoric cu potentialul de tip sicilian ce il are in spate il va depasi ca la F1. Tovarasul locotenent Dorel, a copiat de la drogat totul scara 1:1!!!!! Gesturi cu mainile, mimica fetei, discursul de trei lei, aburelile manipulatoare si povestile cu pesti. Trebuie sa recunoastem are ceva in plus stie sa cante chiar daca are o voce de „haur” in prezenta doamnelor. Acum sa deghizat in prea hauritul candidat al partidului care in Baia Mare are doar 8% karate de haur in sondaje, cu speranta ca dupa alegeri va ramane jupan si baimareni se vor intoarce cuminti si reprostiti in orasul captiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here