EXCLUSIV – Cum a ajuns „Primul Ghiozdan” un program discriminatoriu: din cauza autorităților locale, unii copii primesc mai mult, alții mai puțin, iar alții… nimic

0
385

EȘEC CAUZAT DE O STRATEGIE DEFICITARĂ. Această scriere a analizat cum a ajuns „Primul Ghiozdan”, un program benefic mai ales pentru copiii care provin din familii paupere, să fie unul discriminatoriu. Principala cauză este lipsa de comunicare între autoritatea județeană și cele locale, care a făcut ca unii copii din Maramureș să fie mai avantajați decât alții încă de cum pășesc pragul școlii.

 

Să-ncepem cu sfârșitul: concluzia

 

În Maramureș, în anul școlar 2023-2024 s-au înscris în clasa pregătitoare 3.767 de elevi, potrivit statisticii 2mnews realizată în baza documentelor oficiale ale Inspectoratului Școlar Județean Maramureș. Dintre aceștia, 1.234 de copii încep clasa pregătitoare în Baia Mare.

 

Conform documentelor oficiale ale administrației publice județene și ale administrației publice din municipiul reședință de județ (Baia Mare), care au derulare de mai mulți ani programul Primul ghiozdan, rezultă că minimum 131 de copii din Maramureș nu vor primi nimic. Iar dintre copiii care vor primi ceva, unii primesc mai mult, iar alții mai puțin.

 

De ce? Pentru că nu există o strategie unitară a celor două administrații publice (Consiliul Județean și Primăria Baia Mare), deși sunt despărțite doar de o stradă și vreo 50 de metri.

 

Discriminare pe criteriul locului în care începi școala

 

Din cauza lipsei de corelare a strategiei de implementare al aceluiași program, administrația municipiului reședință de județ va oferi celor 1.274 de copii din Baia Mare care intră în acest an școlar în clasa pregătitoare un ghiozdan în valoare de 200 de lei (sumele din articol includ TVA), iar Consiliul Județean va oferi celor 2.402 copii din Maramureș (mai puțin cei din Baia Mare care vor fi “cadorisiți” de  Primărie) un ghiozdan de 108,23 lei, adică o valoare de aproape jumătate din cea pe care o vor primi cei din Baia Mare.

 

Cum nu s-au înțeles la numere

 

Primăria Baia Mare a contractat achiziția a 1.274 de ghiozdane echipate cu firma locală Enigma SRL (controlată de Olajos Roland Lazslo) la prețul de 199,92 lei/ghiozdan. S-au comandat cu 40 mai multe decât numărul copiilor înscriși, fie pentru că “banii nu sunt o problemă”, cum afirma primarul Cherecheș, fie pentru că nici administrația municipală nu s-a pus de acord cu Inspectoratul Școlar, unica instituție care deține datele centralizate reale al copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

 

Consiliul Județean Maramureș a contractat achiziția a 2.402 ghiozdane cu firma locală Flyng Impex SRL (controlată de Ioan Cornel Căvășan) la prețul de 108,23 lei/ghiozdan (sumă în care intră și livrarea acestora la destinatari, adică în fiecare UAT). Nu se știe de ce s-au comandat 2.402 ghiozdane în condițiile în care în necesarul votat de aleșii județeni, după ce au fost eliminate din calcul municipiile (Baia Mare și Sighetu Marmației, unde s-a presupus că primăriile vor aloca banii necesari programului – la Sighetu Marmației nu s-au alocat, pentru că proiectul a căzut la vot, adică majoritatea aleșilor s-au opus), a reieșit un necesar de 2.437.

 

În fine, ideea este că neluând în calcul Baia Mare (unde primul ghiozdan e livrat din bugetul local), județul a achiziționat cu 131 de ghiozdane mai puține decât numărul copiilor din județ care încep clasa pregătitoare. Explicația oficială este că nu au fost luați în calcul nici copiii din Sighetu Marmației, unde până acum programul era suportat, la fel ca în Baia Mare, din bugetul local. În Sighetu Marmației sunt înscriși 316 copii la clasa pregătitoare (la fel, conform listei Inspectoratului Școlar Județean).

 

Dacă administrația județeană nu a luat în calcul copiii din cele două municipii, rezultă că au comandat mai mult cu 185 de ghiozdane. Dacă cei din CJ Maramureș vor vrea să rezolve problema nefinanțării programului de administrația locală din Sighetu Marmației, au, așa cum am precizat, cu 131 de ghiozdane mai puține.

 

Unii mai mult, alții mai puțin, alții deloc

 

Diferența de preț/valoare este semnificativă și putea fi ușor eliminată dacă cele două administrații care au alocat bani publici pentru acest program s-ar fi pus de acord asupra sumei și a conținutului, pentru a nu exista diferențieri între copii (în fond, și acesta e scopul programului). Și, desigur, a numărului elevilor (care nu e greu de aflat, 2mnews a rezolvat dilema numărului Baia Mare vs. Maramureș în mai puțin de 5 minute).

 

Ce conține un ghiozdan pentru cei 1.234 de copii din Baia Mare: ghiozdanul, un penar complet echipat pentru clasa 0, un lipici stick de 8 grame, o cutie cu plastilină, o tăbliță pentru modelaj plastilină, o cutie de acuarele cu 12 culori, o carte de colorat, un bloc de desen cu 16 coli, 3 caiete, o jucărie lego și o insignă care se aplică pe ghiozdane să se știe cine le-a plătit. Achiziția a costat 254.698,08 lei (suma include TVA), preț: 199,92 lei/ghiozdan (suma include TVA).

 

Ce conține un ghiozdan pentru ceilalți 2.402 copii din Maramureș care-l vor primi: ghiozdanul, un penar neechipat, o cutie cu 12 creioane colorate, un creion grafit, o ascuțitoare, o radieră, un stick lipici solid, un set de hârtie glasată cu 10 culori, un bloc mic de desen și două caiete (unu cu pătrățele, unu cu linii). Achiziția a costat 259.968,46 lei (sumă care include TVA), preț: 108,23 lei/ghiozdan (suma include TVA).

 

Ce conține un ghiozdan pentru cei 131 de copii din Maramureș necuprinși în niciun calcul al administrațiilor publice din județ? Nimic. Atât s-a putut, pentru că, ni s-a explicat cât de complicat este să livrezi 3.767 ghiozdane unor copii, chiar dacă ai banii în buzunar. Știam demult asta, de când am terminat de pus gresie într-o groapă (Bazinul olimpic din Baia Mare) în… 4 ani. Sau de când facem o groapă de gunoi de 9 ani și încă n-am terminat-o. La stat totul e foarte greu, foarte complicat, nu se poate…

 

* Foto generică: @Salvați Copiii

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here