EXCLUSIV – Administrația Finanțelor a cerut insolvența firmei vloggerului Zmenta, care de la înființare, în 6 ani, nu a depus niciun bilanț la Finanțe deși a avut mai multe contracte cu entități publice

2
1050
Mihai Țăranu - „Zmenta”

AFACERI FĂRĂ TAXE. În urmă cu 6 ani, pentru statisticieni în octombrie 2016, vloggerul Mihai Țăranu (Zmenta) și-a înființat o firmă de producții publicitare, înregistrată în Baia Mare (Spectral Agency SRL). În cei mai bine de 6 ani de existență nu a depus niciun bilanț financiar la Ministerul de Finanțe/Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramureș. Anual, Finanțele au făcut impunerea din oficiu, apoi cei de la executare silită au emis somații, titluri executorii ș.a.m.d., însă deciziile au rămas fără efect pentru că administratorul firmei (Mihai Țăranu – Zmenta) nu avea bunuri sau bani în conturile financiare pe care le deținea. În consecință, s-a cerut atragerea răspunderii solidare a administratorului firmei, pentru recuperarea unei sume de circa 110.000 lei considerată de Finanțele Publice că firma lui Zmenta o datora statului din impozite/taxe neplătite.

 

Oficial/scriptic, în acest timp, firma lui Zmenta a derulat mai multe contracte cu entități publice – doar câteva exemple: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, PSD Maramureș (în timpul campaniei din 2020 a avut un contract în valoare de 16.400 euro), Primăria Baia Mare (în 2019 a avut un contract pentru 1 Mai – Ziua Muncii și 1 Iunie – Ziua Copilului, pentru acesta, plățile au fost efectuate pe repede înainte, la puțin timp după finalizarea contractului, ceea ce nu stă în obiceiul Primăriei Baia Mare, o rău-platnică evidentă – contractul a fost achitat în zilele 23,24 și 25 iulie 2019, și a fost în cuantum de 14.900 lei; de asemenea, în noiembrie 2019 a încheiat cu Primăria Baia Mare contractul nr. 46.092/29.11.2019 în valoare de 60.500 lei pentru servicii de promovare a evenimentului Iarna Băimăreană).

 

Numai că în urmă cu un an, în aprilie 2022, firma a fost inactivată (trecută în adormire economică) – decizie AJFP Maramureș nr. 2305/11.04.2022 (curios cum firma, care figura cu debite la stat, a fost acceptată spre inactivare). După ce și-a inactivat firma pe care era urmărit de AJFP Maramureș, Mihai Țăranu și-a rectivat, în noiembrie 2022, o altă firmă pe care o ținea din 2016 în adormire (inactivă) – Xaos Mind Lab SRL (în care este asociat în procente egale cu Tudor Ienculescu), decizia de reactivare este înregistrată cu nr. 9142/01.11.2022 (nici pentru această firmă nu a depus niciodată vreun bilanț financiar).

 

A mai trecut timpul și marți, 25 iulie 2023, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramureș s-a hotărât să înregistreze în instanță (la Tribunalul Maramureș) un dosar în care cere insolvența firmei. Speța, care are firma Spectral Agency ca debitor și AJFP Maramureș cu calitatea de creditor, va fi judecată la Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului din județ.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. O să plateasca si asta tot. Doar s-a dat voinic. Curtea supremă a decis deja in nenumarate alte spete ca prin nedepunerea documentelor contabile sunt intrunite toate conditiile necesare atragerii raspunderii patrimoniale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here