DETALII DESPRE SEMIFINALĂ – Minaur joacă în semifinala EHF European Cup cu echipa islandeză Valur: află detalii despre adversar și despre programul disputării meciurilor

0
2107

MINAUR BAIA MARE – EHF EUROPEAN CUP 2024. În urma calificării în semifinala EHF European Cup a echipei Minaur Baia Mare (singura echipă românească rămasă în această competiție), alături de Olympiakos SFP (Grecia), FTC-Green Collect (Ungaria) și Valur (Islanda), băimărenii, care au eliminat în sferturi echipa Bregenz Handball (Austria), după 37-31 la Baia Mare și 28-30 la Bregenz, vor juca împotriva echipei islandeze Valur.

 

Primul meci este programat la Reykjavik (Islanda), în 20-21 aprilie, iar returul la Baia Mare, în 27-28 aprilie. Islandezii s-au calificat în semifinalele EHF European Cup în urma a 10 victorii din tot atâtea meciuri disputate, care au dus la eliminarea din competiție a echipelor: Granitas-Karys (Lituania) – ambele meciuri s-au disputat la Garliava (Lituania) și au fost câștigate de islandezi cu 27-24 și 33-28 -, Pölva Serviti (Estonia) – ambele meciuri s-au disputat la Pölva (Estonia) și au fost câștigate de islandezi cu 32-29 și 39-28 -, HC Motor Michalovce (Slovacia) – ambele meciuri au fost câștigate de islandezi, cu 35-31 la Michalovce (Slovacia) și 33-28 la Reykjavik (Islanda) -, RK Metaloplastika Elixir Sabac (Serbia) – ambele meciuri au fost câștigate de islandezi, cu 27-26 la Reykjavik (Islanda) și 30-28 la Sabac (Serbia) – și CSA Steaua București – ambele meciuri au fost câștigate de islandezi, cu 36-35 la București (România) și 36-30 la Reykjavik (Islanda).

 

În ultimele 3 sezoane, Valur a jucat în EHF European League, iar în sezonul trecut parcursul acesteia s-a oprit în 16-imi, unde a fost eliminată de Frisch Auf Göppingen e.V. (Germania) – runda s-a închieat cu o dublă victorie a germanilor, 36-29 la Reykjavik (Islanda) și 33-31 la Göppingen (Germania).

 

Echipa din capitala Islandei (Reykjavik este cea mai nordică capitală din lume, localizată în apropierea Cercului Polar, și este considerată cel mai curat, verde și sigur oraș din lume) este formată aproape în totalitate din jucători islandezi, având un singur străin în lot, extrema dreaptă din Insulele Faroe Allan Norðberg, o extremă atipică prin înălțime (1,89 m) – pentru conformitate, îl pomenim aici și pe interul dreapta Alexander Pettersson (veteranul echipei, 43 de ani), care are dublă cetățenie, islandeză și letonă, fiind născut la Riga (Letonia), dar crescând în Islanda, extrem de experimentat, a jucat 13 sezoane în prima ligă germană (este unul dintre cei mai admirați sportivi islandezi, o legendă în țara sa).

 

Numele complet/corect al echipei este Knattspyrnufélagið Valur (înțelegeți acum de ce i se spune simplificat, Valur) și a fost fondată în urmă cu… 113 ani! – în anul 1911. Este cea mai titrată echipă de handbal din Islanda (are în panoplia sportivă cele mai multe titluri de campioană, 24, și 12 Cupe al Islandei) și este singura echipă islandeză care a ajuns vreodată într-o finală de cupă europeană, chiar în finala Ligii Campionilor, în 1980 (pe atunci se numea Cupa Campionilor și prezența islandezilor a fost una dintre cele mai mari suprize ale handbalului european la nivel de cluburi, după ce au eliminat în semifinală titrata echipă spaniolă Atlético Madrid Balonmano, dramatic, după prelungiri și lovituri de la 7 metri – în finală au fost învinși cu 21-12 de campioana Germaniei TV Grosswallstadt).

 

Valur pune mare accent pe handbalul juvenil (periodic fac selecții prin școli), promovând în fiecare an mai mulți jucători la prima echipă (în acest sezon au promovat patru tineri din pepiniera proprie). Echipa islandeză este antrenată de Óskar Bjarni Óskarsson (51 de ani), fost jucător al formației din Reykjavik.

 

Valur are un portar… golgheter: veteranul Björgvin Pall Gustavsson (38 de ani) are 7 goluri marcate în această ediție a EHF European Cup (nu este o întâmplare, omul a marcat și 21 de goluri pentru naționala Islandei). Cei mai înalți jucători ai echipei sunt pivotul Þorvaldsson, Þorvaldur Örn (20 de ani), mai puțin folosit, și centrul Aron Pálsson (11 goluri în EHF 2024), , ambii cu 1,99 m. Cel mai scund jucător, centrul Benedikt Gunnar Óskarsson (21 de ani), care are (totuși) 1,80 m, este și golgheterul echipei, cu 53 de goluri marcate în EHF 2024 – în top 3 cei mai eficienți jucători intră și extrema stângă Ulfar Pall Monsi Þordarsson (24 de ani, 50 de goluri marcate în această competiție) și interul dreapta Magnús Óli Magnússon (31 de ani, 35 de goluri).

 

Suporterilor care cred că e un meci ușor, că Minaur pornește cu prima șansă: în clasamentul european al cluburilor (actualizat la 29 martie 2024), Valur este pe locul 30 (în urcare de pe 40), iar Minaur pe locul 40 (în urcare de pe 52).

 

* Foto: @Valur, @EHF

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here