DETALII – A fost introdus în licitație contractul de 2,6 milioane de lei pentru înființarea rezervației de zimbri din comuna Băiuț

0
202

REZERVAȚIA DE ZIMBRI BĂIUȚ. Administrația județeană, controlată de Ionel Bogdan din postura de președinte al Consiliului Județean Maramureș, a introdus în licitație contractul pentru proiectare și execuție al rezervației de zimbri din comuna Băiuț. Contractul a fost introdus la o valoare estimată de 2,6 milioane de lei (exact: 2.665.028,73 lei, sumă care include TVA).

 

Proiectul prevede realizarea unei rezervații naturale de zimbri în comuna Băiuț și interconectarea acesteia cu restul atracțiilor turistice, în vederea creării unui mediu propice pentru dezvoltarea turismului. Lucrările trebuie finalizate în 9 luni de la data semnării contractului.

 

Pentru contract, care va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 40%, experiența profesională a 3 experți-cheie de 26%, durata de garanție 10% – trebuie să fie cuprinsă între un an și 3 ani -, metodologia de implementare 24%), se așteaptă oferte până la 18 aprilie 2024.

 

Studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici și devizul general estimativ al proiectului au fost aprobați de forul deliberativ al județului (Consiliul Județean Maramureș) în 22 ianuarie 2024.

 

Rezervația de zimbri de la Băiuț a fost stabilită în zona Leorda și va cuprinde zona de acces la rezervație, punctele de plată și observare a zimbrilor, loc de odihnă, clădirea administrativă, punctul de belvedere și rezervația în sine. În prima fază, rezervația va fi populată cu 5 zimbri (Bison bonasus – numit și Bizonul european), ulterior aceasta urmând să fie dezvoltată, contribuind direct la conservarea acestei specii care a trăit în pădurile maramureșene până în anul 1852 (când a fost împușcat ultimul zimbru din Maramureș, pielea și coarnele acestuia fiind donate preotului Alexandru Anderco din Borșa). 

Acest obiectiv investițional vizează creșterea atracțiilor turistice din Maramureș. În prezent, în România există doar 5 rezervații de zimbri.

 

* Foto: @Rafał Kowalczyk via International Union for Conservation of Nature (IUCN)

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here