DEFINITIV – Romaltyn a pierdut, la Curtea de Apel Cluj, procesul cu Consiliul Local Baia Mare

0
476

JUSTIŢIE. După trei ani de procese între SC Romaltyn Mining SRL şi Consiliul Local (CL) Baia Mare, magistraţii Curţii de Apel Cluj din completul secţiei contencios administrativ şi fiscal au decis definitiv, ieri, 22 februarie 2017, respingerea recursului înaintat de firma care deţine fosta uzină „Aurul”.

 

Procesul viza anularea unui act emis de autorităţile publice locale (HCL Baia Mare nr. 84/2010), care viza o interdicţie de construire până la aprobarea planurilor urbanistice zonale (PUZ) – context în care pentru Romaltyn a devenit imposibilă obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru lucrări suplimentare de investiţii în perimetrul uzinei de prelucrare a deșeurilor miniere.

 

De asemenea, ulterior, în aprilie 2013, CL Baia Mare a adoptat HCL 120 prin care se stabileşte regimul economic al zonei în care e amplasată uzina ca zonă de comerţ-servicii și subzonă locuințe colective. Practic, activitatea industrială a uzinei a devenit neconformă cu funcțiunile economice și urbanistice ale zonei.

 

Şi au început procesele (în Maramureş, Sălaj, Cluj) pentru suspendarea sau anularea actelor administrative care împiedică Romaltyn să înceapă procesarea cu cianuri în respectiva zonă din Baia Mare (în apropierea mall-ului). Ieri, în acest conflict deschis între municipalitate şi firma Romaltyn s-a mai sfârşit o bătălie, magistraţii clujeni hotărând definitiv să respingă recursul înaintat de Romaltyn şi să menţină în întregime sentinţa pronunţată în această speţă de Tribunalul Maramureş.

 

Practic, decizia susţine că hotărârea CL Baia Mare de a acorda autorizaţii de construire în zona vizată până la aprobarea PUZ, este legală.

 

Compania Romaltyn Mining este deținută de investitori din România și Kazakhstan prin intermediul fondurilor de investiții specializate, controlate de către Ion Sturza și Kenes Rakishev. Romaltyn Mining deţine la Baia Mare o uzină de tratare a minereului aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 milioane tone, care însă nu este operaţională.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here