DECIZIE – Urbis modifică tarife și strategia de transport public în comun: va asigura curse doar în Baia Mare, Baia Sprie, Tăuții Măgherăuș și Recea

2
3655

TRANSPORT ÎN COMUN. Conform unei decizii a proprietarului operatorului de transport public în comun Urbis SA, controlat de municipalitatea Băii Mari (acționar cu 97,06%), începând din acest an se renunță la traseele extraurbane din/spre comunele Groși, Dumbrăvița și Săcălășeni (deși și repectivele comunități sunt acționari ai firmei, e drept, cu câte 0,49%). Așadar, din 2020, Urbis va mai activa doar în Baia Mare, Baia Sprie, Tăuții Măgherăuș și Recea.

 

Decizia este explicabilă prin tentativa de a scoate firma monopolistă de transport în comun a Băii Mari de sub amenințarea falimentului, aceasta înregistrând în ultimii doi ani pierderi financiare semnificative, la jumătatea anului 2019 raportând creanțe de aproape 6,8 milioane de lei și datorii de 8,5 milioane de lei. Practic, s-a renunțat la traseele spre localitățile care nu au plătit subvenția locală pentru serviciul public de transport în comun, cel mai probabil acestea urmând să fie deservite, din nou, de operatori privați.

 

Cu cât sunt reduse tarifele, de fapt

 

Sigur, primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș a anunțat electoral că transportul în comun în Baia Mare a devenit “aproape gratuit” (Serviciul de Monitorizare 2mnews a cuantificat și declarații mincinoase, în care edilul spune chiar că transportul public este gratuit) – în fapt, se păstrează gratuitatea permisă de lege (și care era și până acum): au gratuitate elevii, persoanele peste 70 de ani și cele cu dizabilități (iar pensionarii sub 70 de ani beneficiază de 50% reducere la abonament).

 

Primarul Cherecheș, care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat și care și-a început de ceva vreme campania electorală, a mai spus că se oferă transport public în comun și celor care nu sunt din Baia Mare, dacă își parchează mașinile “la intrările principale din municipiu, în locurile special amenajate”. Numai că aceste locuri nu există.

 

Din 2020 s-a modificat și politica tarifară a firmei de transport public a municipiului, fiind anunțate, de edilul Cherecheș, „reduceri de 70%”. Pentru respectarea adevărului (pentru că și aceasta este o minciună propagată de primarul Cherecheș), facem următoarele precizări:

 

1) Prețul biletului de autobuz nu s-a redus deloc. A rămas 2,5 lei, ca și până acum. Ca facilitate, însă, acesta și-a mărit valabilitatea de la o oră la două ore;

2) Biletul valabil o zi va costa cu 50% mai puțin (5 lei în loc de 10 lei);

3) Abonamentul pentru o lună pe toate liniile va costa cu 65,8% mai puțin (30 lei în loc de 68 lei);

4) Abonamentul pentru 3 luni pe toate liniile va costa cu 60% mai puțin (60 lei în loc de 150 lei);

5) Abonamentul pentru 6 luni pe toate liniile va costa cu 67,6% mai puțin (100 lei în loc de 300 lei).

 

Alte modificări anunțate

 

De asemenea, au fost anunțate dublarea numărului curselor urbane (deși și acum, uneori, se circulă cu câte 3-4 călători, schimbarea stațiilor de autobuz, cumpărarea a “cel puțin 40 de autobuze eco” pentru rutele din Baia Mare și… “desființarea parcărilor de pe bulevardele principale ale municipiului, pentru lărgirea benzilor de circulație rutieră”.

 

Luați aceste anunțuri propagate de primarul Cherecheș ca atare. Adică, doar niște anunțuri. Doar trăim în orașul cu “Cel mai mare parc industrial din Europa” (deși, de fapt, trăim în singurul municipiu reședință de județ din România în care nu există NICIUNUL), avem “Cel mai mare și mai modern aquapark din țară” (deși, de fapt, n-avem nici măcar un amărât de ștrand) și altele asemănătoare din ciclul “Nu ne doare gura să mințim, deși nu facem NIMIC”.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here