DECIZIE – Gabriel Mihai Erhan, fostul grefier de la Parchetul Sighetu Marmației care semna ordonanțe de clasare în locul procurorului, rămâne în arest cel puțin până în 11 martie

0
761
Gabriel Mihai Erhan

RĂMÂNE ÎN AREST. Gabriel Mihai Erhan (34 de ani), fost grefier al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, cercetat într-un dosar penal de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș pentru săvârșirea a trei infracțiuni (sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, favorizarea făptuitorului și fals material în înscrisuri oficiale) va rămâne în arestul din Baia Mare (la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureş) cel puțin până la 11 martie 2024.

 

Decizia a fost luată astăzi, 8 februarie 2024, de completul Secției Penală a Tribunalului Maramureș, care a menținut hotărârea pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Baia Mare, contestată de Erhan. Acesta a cerut să fie dispusă împotriva lui o măsură preventivă mai blândă, respectiv cea a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar, solicitare respinsă de cele două instanțe de judecată din Baia Mare. Hotărârea Tribunalului Maramureș de astăzi este definitivă.

 

Erhan a fost reținut în 11 ianuarie 2024, ulterior el demisionând de la unitatea de parchet din municipiul Sighetu Marmației. El semna ordonanțe de clasare în numele procurorului, iar conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș s-a autosesizat în cauză „în urma constatării lipsei unui număr semnificativ de dosare din sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației” (n.red., Erhan le scotea din sediul Parchetului – fapt ilegal în condițiile date, deși „activitatea grefierilor este supusă controlului operativ curent” – de altfel, noua conducere a Parchetului județean, numită din 1 ianuarie 2024, a precizat că „va dispune măsuri pentru a se preîntâmpina ivirea unor situații similare pe viitor”).

 

Din cercetările efectuate a reieșit că în cursul anului 2023, grefierul Erhan i-a înmânat unei persoane cercetate pentru infracțiuni la regimul rutier o ordonanță de clasare a unui dosar penal, întocmită în numele unui procuror al Parchetului din Sighetu Marmației (ulterior, persoana respectivă a fost trimisă în judecată și așa s-a devoalat faptul că grefierul „a închis” prin fals un dosar penal).

 

În acest moment, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației mai sunt doi grefieri (grefierul șef și un grefier cu funcție de execuție).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here