DECIZIE – După ce i-a schimbat pedeapsa din închisoare pe viață în închisoare pe 25 de ani, instanța maramureșeană a respins definitiv și a 7-a cerere de eliberare condiționată a lui Grigore Bota, cunoscut ca „Ucigașul de boschetari”

0
833

RĂMÂNE ÎN ÎNCHISOARE. Joi, 7 decembrie 2023, Tribunalul Maramureș a respins definitiv cea de-a 7-a cerere de eliberare condiționată depusă de Grigore Bota (65 de ani), cunoscut sub denumirea „Ucigașul de boschetari”. Bota, care a fost arestat în august 2000 și a fost condamnat definitiv în 2002 la închisoare pe viață (respectiv la 99 de ani de închisoare) pentru omor deosebit de grav (3 crime), se află în Penitenciarul Baia Mare de aproape 23 de ani.

 

Conform legii (noul Cod Penal), la împlinirea vârstei de 65 de ani, un condamnat pe viață poate cere înlocuirea pedepsei cu închisoare pe un termen definit (fapt aprobat deja de instanță), precum și eliberarea condiționată în anumite condiții (dacă a executat minim 20 de ani de închisoare, a avut o conduită bună și și-a îndeplinit obligațiile civile). Începând din anul 2018, Bota a început să depună, anual, cereri de eliberare condiționată, aceasta fiind a 7-a. Toate au fost până acum respinse de instanțele de judecată.

 

Totuși, la finalul lunii trecute, Tribunalul Maramureș a decis să admită cererea lui Bota de înlocuire a pedepsei de închisoare pe viață cu închisoare pe 25 de ani, astfel că el poate fi eliberat cel târziu la 23 august 2025, chiar dacă magistrații îi vor refuza în continuare cererile de eliberare condiționată (înaintea termenului stabilit).

 

Următoarea cerere de eliberare condiționată poate fi cerută de Bota după data de 2 octombrie 2024 (atunci, condamnatul va avea mai puțin de un an până la finalizarea pedepsei). Decizia din 7 decembrie 2023 a Tribunalului Maramureș este definitivă.

 

Bota a fost prezentat în diverse studii criminalistice drept criminalul român cu cele mai multe victime (cel mai mare criminal în serie în viață), criminaliștii băimăreni direct implicați în anchetă susținând că acesta ar fi ucis, de fapt, 12 oameni, însă a fost acuzat numai de trei crime – deși la testările cu poligraful ar fi mărturisit mai multe -, din cauza faptului că gradul avansat de descompunere al celorlalte cadavre, descoperite în perioada aprilie 2000 – septembrie 2001 pe malurile Săsarului și în zona Gării Baia Mare, a făcut imposibilă stabilirea certă a cauzei morții. În timpul soluționării cererilor de eliberare, Bota și-a recunoscut faptele.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here