DECIZIE – Două stații de monitorizare a calității aerului din Baia Mare vor fi relocate în Sighetu Marmației și Vișeu de Sus

0
466

MEDIU – CALITATEA AERULUI. Două stații de monitorizare a calității aerului din Baia Mare, situate în cartierul Ferneziu și care nu mai sunt utilizate în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), vor fi relocate în Sighetu Marmației și Vișeu de Sus. Lucrările vor fi finalizate până în 20 decembrie 2022.

 

De asemenea, cele două stații din Baia Mare vor funcționa ca stații de monitorizare de tip fond urban, respectiv de monitorizare de trafic. Astfel, stația de pe strada Colonia Topitorilor (de la Nodul de presiune SGA Baia Mare) va fi mutată pe strada Vasile Alecsandri nr. 8 din Sighetu Marmației și transformată în stație de monitorizare de tip fond urban. Acest tip de stație evaluează influența așezărilor umane asupra calității aerului, măsurând pe o rază de 1-5 kilometri, concentrațiile de monoxid de carbon, ozon, compuși organici volatili și particule în suspensie, precum și parametrii meteo (direcția și viteza vântului, presiune, temperatură, radiația solară, umiditate relativă, precipitații).

 

Stația de monitorizare a calității aerului de pe strada Lunci nr. 22 din Baia Mare (de la Școala nr. 9) va fi relocată pe strada Rândunelelor nr. 80 din Vișeu de Sus (la Școala Rădeasa) și transformată în stație de monitorizare de trafic. Acest tip de stație evaluează influența traficului asupra calității aerului pe o arie de 10-100 metri, monitorizând următorii poluanți: dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, compuși organici volatili și particule în suspensie.

 

RNMCA cuprinde 148 de stații de monitorizare a calităţii aerului, care sunt dotate cu echipamente automate pentru măsurarea concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici: dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, pulberi în supensie, benzen, metale grele (plumb, cadmiu, nichel, arsen, mercur), hidrocarburi aromatice policiclice. Datele privind calitatea aerului sunt colectate şi transmise către panourile de informare a publicului, iar dupa validarea în centrele judeţene sunt transmise spre evaluare și certificare Centrului de Evaluare a Calităţii Aerului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here