DAT ÎN URMĂRIRE – Omul de afaceri maramureșean Mihai Corui, dat în urmărire generală pentru sustragere de la executarea pedepsei de 6 ani de închisoare pentru trafic de influență și mită

0
2900
Mihai Corui

CONDAMNAT DEFINITIV, A FUGIT DIN ȚARĂ. Omul de afaceri maramureșean Vasile Mihai „Mișu” Corui (49 de ani), originar din Târgu Lăpuș, cu ultimul domiciliu în Baia Mare, a fost dat în urmărire generală pentru sustragerea de la executarea pedepsei de 6 ani de închisoare. Corui a fost condamnat definitiv pentru trafic de influență și luare și dare de mită, vineri, 29 septembrie 2023, printr-o decizie a Secției Penale a Curții de Apel Cluj, dar nu a fost găsit și nici nu s-a prezentat la Penitenciar.

 

Corui (prieten cu primarul Cătălin Cherecheș și martor în dosarul acestuia de luare de mită) a fost judecat pentru trafic de influență, într-un dosar în care a fost inculpat împreună cu Ioan Vasile Pop (condamnat la 2 ani de închisoare pentru cumpărare de influență, pedeapsă care în apel a fost suspendată sub supraveghere – în schimb, pedeapsa lui Corui a fost menținută de Curtea de Apel Cluj).

 

Cei doi au fost reținuți în 24 noiembrie 2021 și au fost trimiși în judecată (Corui pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență). Corui și Pop în stare de arest preventiv (ambii au fost menținuți în arest preventiv până la 16 martie 2022, când asupra lor s-a instituit măsura controlului judiciar).

 

Această speță, documentată de polițiștilor anticorupție ai Serviciului Județean Anticorupție Maramureș și care a fost soluționată în un an de la înregistrarea dosarului în instanță (17 decembrie 2021), se referă, conform rechizitoriului, la faptul că în septembrie 2021 Pop (originar din Mireșu Mare) i-a cerut lui Corui să îi rezolve o diminuare a valorii alcoolemiei din buletinul de analiză toxicologică al fiului său, depistat de polițiști în timp ce conducea autoturismul sub influența băuturilor alcoolice (sora lui Corui, Mihaela Cristina Coste, fiind asistentă medicală la Serviciul Județean de Medicină Legală de la Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare – ulterior, și aceasta a fost reținută și condamnată cu suspendare – a semnat acord de recunoaștere a vinovăției – pentru luare de mită în formă continuată – 10 acte materiale, favorizarea făptuitorului, fals intelectual și sustragerea/distrugerea de probe ori de înscrisuri). Pentru aceasta, Pop i-a dat lui Corui 3.000 euro.

 

În prima fază procesuală (fond), Corui a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență. Însă, fiind o recidivă infracțională (respectiv Corui a mai fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, în septembrie 2019, de Curtea de Apel Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală – în calitate de administrator al firmei administrator al Mineral Energy SRL, băgată în faliment și radiată în acest an), și aflându-se în termenul de încercare, pedepsei date pentru trafic de influență, luare și dare de mită, i s-a adăugat și pedeapsa din 2019, a cărei suspendare a fost revocată. Astfel că instanța a stabilit pedeapsa rezultantă de executat de 6 ani închisoare și interzicerea unor drepturi (din această pedeapsă, lui Corui i se deduce o perioadă de circa 4 luni, timpul petrecut în arest).

 

Și Corui și Pop au făcut apel, acesta fiind soluționat definitiv vineri, 29 septembrie 2023. Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Ioan Vasile Pop (pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani) – acesta trebuie să frecventeze programe de reintegrare socială și să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Mireşu Mare sau a Primăriei Sălsig.

 

Totodată, instanța a respins apelul lui Corui. Neprezentându-se la Penitenciar și nefiind găsit la domiciliu, acesta a fost dat în urmărire generală (cel mai probabil nu se mai află în țară) și în perioada imediat următoare, după finalizarea procedurilor, urmează introducerea sa în urmărire internațională.

 

Pe lângă falimentata Mineral Energy SRL (radiată în urma falimentului în 23 martie 2023), Corui mai controlează încă o firmă, Compact Space Building (specializată în lucrări de construcții a clădirilor), însă pe aceasta a inactivat-o în 18 aprilie 2023. În urmă cu doar două zile, instanța din Maramureș a admis o cerere a unui recuperator de creanțe, încuviinţând executarea silită a lui Corui.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here