CRONICĂ DE MECI – Un Nagy (Mare) imperial nu a fost suficient: Minaur a pierdut derby-ul de la Constanța și va rămâne în această ediție cu medaliile de bronz

0
747

HANDBAL MASCULIN – LIGA I. Sâmbătă, 2 martie 2024,  în Sala Sporturilor „Simona Amânar” din Constanța, în meci contând pentru etapa a 19-a Liga I la handbal masculin, HCM Constanța a câștigat, cu 33-28 (17-11), partida cu Minaur Baia Mare. Meciul, arbitrat de cuplul Mihai Pîrvu (București) și Mihai Potîrniche (Buzău) – arbitri care în urmă cu 7 luni au obținut ecusonul IHF, fiind acreditați de federația internațională să arbitreze meciuri la competiții de orice nivel și oriunde în lume -, a opus echipele clasate înaintea rundei pe locurile 2 (Constanța) și 3 (Baia Mare).

 

Derby-ul etapei, un meci hotărâtor pentru titlul de vicecampioană, a început spectaculos (ce pasă „pe la spate” a dat Botea la primul gol marcat de Kotrc!), echilibrat (nici nu putea fi altfel, ultimele 5 partide – 3 câștigate de băimăreni, 2 de constănțeni – s-au încheiat cu victorii la 1 sau 3 goluri). În primele 10 minute se merge cap la cap (4-4), însă îmbucurător este că Minaur joacă extrem de combinativ și înscrie de pe toate pozițiile (au marcat de pe extrema stângă, centru, inter dreapta și pivot).

 

Prima jumătate de repriză se încheie cu Constanța în avantaj minim: 7-6 (deocamdată oaspeții nu găsesc soluții pentru a-l opri pe interul dreapta belarus Mikalai Aliokhin – a marcat 3 din golurile constănțenilor). Apoi, în următoarele 5 minute, gazdele se distanțează la 12-7 (băimărenii au o sincopă de 4 minute fără gol marcat, curmată de antrenorul Alexandru Sabou cu un time out, după care a marcat imediat Cip).

 

Portarul Vasile (Constanța) face un meci mare (are și noroc la unele șuturi, dar procentajul salvărilor a ajuns la 50%, incredibil pentru un meci de asemenea nivel, în fața unui atac ca al lui Minaur!). În min. 26, Constanța se distanțează la 6 goluri prin reușita croatului Valentino Ravnić de pe extrema stângă (15-9). Apoi același Ravnić mai transformă două aruncări de la 7 metri. Repriza se încheie cu scorul 17-11 (reduce din handicap Botea, în ultima secundă). Va fi greu, aproape imposibil de revenit, chiar dacă mai este o repriză.

 

Portarul Vasile a parat 9 din cele 20 de aruncări pe poartă ale băimărenilor! De altfel, Constanța are cea mai bună apărare (cele mai puține goluri primite) din toată Liga I (o medie de doar 25 de goluri/meci), dar și abia al 9-lea atac din campionat (Minaur, al 3-lea). De la Minaur, după primele 30 de minute, cel mai mare coeficient îl are pivotul Nagy, cu 4 goluri și procentaj 100%.

 

Începe repriza a doua. Gazdele se distanțează la 21-13 după primele 5 minute. Nu reușim și noi să jucăm în formulă completă, îi egalăm pe constănțeni la eliminări temporare 5-5 (Vujovic e pe bancă 2 minute). Arbitrul Pîrvu echilibrează numeric jocul eliminându-l pe rusul Komogorov (foarte eficient interul constănțenilor în atac). În 5 la 5 jucăm mai bine, revenim la diferența de la pauză: 22-16 (min. 39).

 

Primele 10 minute ale reprizei secunde se încheie cu scorul 24-17. 11 dintre jucătorii Constanței au marcat până acum (față de 6 ai Minaurului). Au buget bun și bancă bună (Minaur nici în acest meci nu a reușit să completeze foaia de joc, înscriind doar 15 jucători, dintre care doi portari).

 

Nagy face un meci mare, pivotul băimărenilor a marcat 7 goluri, ca-n Croitorașul cel viteaz, e drept, nu dintr-o lovitură – că nu-i basm, ci meci de handbal -, ci din 7 șuturi. Procentaj maxim. La jumătatea reprizei, tabela indică 24-19 (a mai marcat Nagy încă o dată – are cel mai mare coeficient valoric de pe teren, 11!). Mai sunt 10 minute și diferența rămâne semnificativă: 28-22. Oaspeții n-au recuperat nimic din diferența creată de constănțeni în prima repriză. Astăzi pe Minaur n-o ajută nici poarta, în pofida încercărilor lui Terekhov și apoi ale revenitului Buzogany.

 

În min. 54, Da Silva Mollino vede cartonaș roșu pentru un tur de șold în apărare (în greco-romane cred procedeul e cotat cu 2 puncte, în handbal, cu 2 minute de inferioritate). Era 29-23, dar Cumpănici face cumva și interceptează o minge pe care o aruncă în poarta goală de la 30 de metri. Apoi e eliminat termporar și Nikolic de la gazde, iar Cip redă speranțe oaspeților: 31-28.

 

Dar timpul e de partea constănțenilor, mai sunt doar 2 minute, marchează Andrei, apoi și Nistor și soarta e pecetluită: 33-28, semnal de final al partidei. Au fost mai buni. Însă Nagy a fost cel mai bun de pe teren, impecabil (la luptă cu portarul Vasile, dar cu un plus pentru băimărean).

 

Titlul de vicecampioană s-a jucat. E drept, mai sunt 7 etape, „se mai pot întâmpla multe”, dar Constanța are acum 5 puncte mai mult decât Minaur, ar trebui să piardă 2 din cele 8 meciuri pe care le mai are de disputat (are și un meci restant), iar băimărenii să facă un parcurs perfect, cu victorii pe linie. Nu ultima parte a scenariului este de neîndeplinit, ci prima. Oricum, în condițiile în care au jucat băimărenii în această ediție de campionat, locul 3 este o performanță foarte bună (deși față de ediția precedentă e un regres – însă atunci a fost o minune, iar minunile nu sunt frecvente, altfel n-ar mai fi minuni).

 

Pentru Minaur au marcat Nagy (9 goluri – procentaj 100%), Da Silva Mollino, Kotrc și Cip (câte 4 goluri), Botea (3 goluri), Cumpănici (2 goluri), Erik Pop și Vujovic (câte 1 gol). Portarul Buzogany a avut 5 intervenții salvatoare. De la gazde s-au remarcat Komogorov (6 goluri), Ravnic și Căbuț (câte 4 goluri) și portarul Vasile cu 11 intervenții salvatoare.

 

În urma înfrângerii, Minaur rămâne pe locul 3 în calsamentul Ligii naționale, iar în etapa următoare joacă la Baia Mare, în 24 martie, cu CSM București (locul 5).

 

* Foto: @Minaur Baia Mare

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here