CONTESTAŢIE ADMISĂ – Cătălin Cherecheş îşi poate exercita funcţia de primar: ce înseamnă şi ce presupune asta #freewilly

3
1920
Cătălin Cherecheș

RAŢIONAL. Primarul ales al Băii Mari, Cătălin Cherecheş, suspendat şi cu interdicţie de a-şi exercita funcţia, a cerut – ultima oară în 27 aprilie 2017, când a depus o contestaţie la decizia magistraţilor Tribunalului Cluj care i-au menţinut interdicţia – să fie lăsat să îşi exercite funcţia în care a fost ales. Speţa modificării obligaţiilor controlului judiciar în cazul Cherecheş s-a judecat ieri dimineaţă, de Completul C17 de la Curtea de Apel Cluj, care a amânat pronunţarea soluţiei pentru această dimineaţă.

 

În fine, „pentru de dimineaţă”, Cherecheş a primit o veste la care, a recunoscut într-o declaraţie pentru clujust.ro, nici el nu se aştepta. Respectiv, contestaţia a fost admisă. Ce înseamnă asta? Din conţinutul măsurii preventive a controlului judiciar, în cazul lui Cherecheş a fost înlăturată obligaţia de a nu exercita funcţia de primar al municipiului Baia Mare (funcţie din care a săvârşit fapta de luare de mită în formă continuată pentru a fost trimis în judecată de DNA) şi de a nu comunica în mod direct cu patru martori din dosar (Pop Camelia Ecaterina, Mureşan Lia Augusta, Niculae Mircea şi Rusu Adriana), în speţă directori sau decidenţi în Primăria Baia Mare.

 

De ce se se întâmplă ceea ce se întâmplă

 

Fiind definitivă, sentinţa se pune în aplicare. Cherecheş revine în funcţia de primar. Urmează „uraaa!”, „s-o făcut dreptate!” – cum zicea cineva -, #freewilly şi alte exclamaţii asemănătoare a celor convinşi că oraşul va prospera de acum mai ceva ca Florea-nfloritul şi Pipăruş Petru dintr-o veche poveste ardelenească.

 

Revenind la raţiune, haideţi să vedem pe ce s-a bazat decizia celor de Tribunalul Cluj, atunci când au decis să-i respingă solicitarea lui Cherecheş. În principal, pe faptul că nu au fost audiaţi cei patru martori din Primărie, doar trei fiind prezentaţi la înfăţişarea din 25 aprilie. Nu dau sugestii de specialitate, însă logica şi practica judiciară din ţări „normale la cap” indică faptul că o persoană trimisă în judecată pentru o faptă comisă într-o anumită funcţie, nu poate ocupa acea funcţie decât în cazul în care instanţa îl disculpă printr-o sentinţă definitivă – e celebrul exemplu cu educatorul acuzat de pedofilie, suspendat pentru că este mai importantă eliminarea suspiciunii că, în caz contrar, până la sentinţa definitivă ar mai putea săvârşi infracţiuni similare. La noi se pare că nu-i taman aşa.

 

De aceea, în contestaţie, avocaţii lui Cherecheş, foarte buni, au speculat motivaţia de respingere a magistraţilor de la Tribunalul Cluj prin trei motivaţii, toate foarte reale: practica judiciară (exemple de primari care au săvârşit fapte de corupţie şi care îşi exercită funcţia prin decizii ale instanţelor de judecată), lipsa pericolului (petiţii înaintate de băimăreni, pe principiul deja enunţat #freewilly, aşa cum a fost şi în cazul Anghel) şi eroarea magistraţilor care i-au respins cererea (audierea celui de-al patrulea martor nu a mai avut loc, lăsând interpretarea că este amânată tocmai pentru a exista argumentul respingerii în continuare a solicitării inculpatului Cherecheş).

 

Ce va fi în continuare

 

Păi, Cherecheş a spus deja, pentru clujust.ro, că stă să ia o gură de aer şi apoi merge la Primărie să facă o conferinţă de presă ca să anunţe măsurile rapide pentru eficientizarea administrării oraşului. Un oraş care avea, la momentul arestării sale, datorii de 65 de milioane de lei doar la agenţii economici privaţi care au prestat lucrări recepţionate pentru oraş şi datorii la bănci de 333.000 de euro pe lună. Dar, să nu uiţi, Darie!, #freewilly, lapte şi miere.

 

Cătălin Cherecheş a fost arestat pe 27 aprilie 2016 pentru luare de mită în formă continuată, iar în 5 iunie 2016 a fost ales din nou primar al municipiului Baia Mare, în timp ce se afla în arest la Gherla. A depus jurământul de primar şi apoi a fost suspendat din funcţie, întorcânduse la penitenciar. Apoi a fost eliberat, plasat în arest la domiciliu şi, în fine, sub control judiciar. Control judiciar care se menţine şi azi, cu amendamentele decise astăzi, 10 mai, de magistraţii Completului C17 din Curtea de Apel Cluj: poate să îşi exercite funcţia de primar şi nu mai are interdicţia de a comunica cu cei patru martori din Primărie. Limpede, nu :)?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Cetăţeanul:” Să-mi spui d-ta, pentru cine votez. Iaca mai e un sfert de ceas şi se închide alegerea… Eu… pentru cine votez?…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here