ARTĂ – Pictorul băimărean Andrei Berindan expune la galeria pariziană „Valerie Delaunay”

0
1305
Andrei Berindan - „The transformation of an imaginary cube” (foto: modernism.ro)

VERNISAJ. Cocheta galerie a Valeriei Delaunay, o pasionată de arta contemporană românească, este situată în imediata apropiere a Muzeului de Artă Modernă a Centrului Pompidou din Paris şi acolo are loc mâine, 11 mai, vernisajul expoziţiei consacrate artiştilor români Andrei Berindan, Radu Belcin şi Flavia Pitiş.

 

Expoziţia „L’Echo des murmures” (Ecoul murmurelor – Priviri ale scenei contemporane româneşti), organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Paris şi cu sprijinul Ambasadei României în Franţa, este creată din seriile „Exercices for a beautiful day” şi „Morning trip”, ale lui Radu Belcin, „Subtle truth”, a lui Flavia Pitiş – doi foarte talentaţi braşoveni reprezentanţi ai neo-realismului românesc – şi „The transformation of an imaginary cube”, a lui Andrei Berindan – asupra acestuia din urmă vom stărui puţin.

 

Andrei Berindan

Băimăreanul Andrei Berindan (36 de ani) este prezent la Paris cu o serie de desene care reprezintă copii singuri în fața unor forme geometrice desenate cu cretă albă, personajele reprezentate sunt traversate de mai multe temporalităţi, dând lucrărilor o amprentă enigmatică.

 

Berindan este absolvent al Secţiei Pictură de pe lângă Facultatea de Litere a Universităţii de Nord Baia Mare (cu licenţă în pictură la Universitatea de Artă Timişoara, în 2006) şi master în pictură (Universitatea de Artă Bucureşti, în 2008). Cu toate acestea, el este inclus de curatorul expoziţiei, Théo-Mario Coppola, sub influenţa benefică a Şcolii de la Cluj, alături de băimăreanul Adrian Ghenie, Victor Man, Serban Savu sau Ciprian Mureşan.

 

Andrei Berindan – „The Giver”

Coppola a şi argumentat opinia: „Această tânără comunitate artistică – Școala de la Cluj – numără azi pictori recunoscuţi, care au contribuit la creşterea interesului pentru pictura românească. Unii dintre ei se bucură de o recunoaștere internaţională: Adrian Ghenie, Victor Man, Serban Savu sau Ciprian Mureşan, recentul laureat al celei de-a X-a ediții a Premiilor pentru desen contemporan acordate de Fundația Daniel şi Florence Guerlain. Această prezenţă internaţională a artiştilor români ai Şcolii de la Cluj a dinamizat de asemenea scena artistică bucureșteană, unde lucrează Bogdan Vlăduţă (prezent în al doilea capitol al expoziţiei), precum şi întregul spaţiul artistic românesc, vast şi diversificat, pe care publicul îl va descoperi în lucrările cuplului Flavia Pitiş şi Radu Belcin, care trăiesc şi lucrează la Braşov, sau ale lui Andrei Berindan, care trăieşte la Baia Mare. Ceea ce îi unește pe acești artişti este puterea de a fi transformat formaţia lor academică sub influenţa unei moşteniri culturale şi artistice puternice, intrând în rezonanţă cu istoria ţării lor”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here