CONDAMNAT – Fostul șef al Jandarmeriei Maramureș, colonelul Petru Florișteanu, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru tentativă la agresiune sexuală

3
1464
Col. Petru Marcel Florișteanu

AGRESIUNE SEXUALĂ – JANDARMERIA MARAMUREȘ. Fostul șef al Jandarmeriei Maramureș, colonelul Petru Marcel Florișteanu, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru tentativă la agresiune sexuală. Sentința Tribunalului Militar Cluj-Napoca nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

 

Magistratul militar al Tribunalului clujean a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de 3 ani, care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, lui Florișteanu i-au fost aplicate pedepse complementare pe o durată de 3 ani (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat) și diverse obligații (să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Maramureş la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă și informaţii/documente pentru controlul mijloacelor sale de existenţă), precum și să frecventeze programe de reintegrare socială derulate de serviciul de probaţiune și să presteze timp de 60 de zile o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Baia Mare sau la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş.

 

În plus, lui Florișteanu i se vor preleva probe biologice pentru introducerea profilului său genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare. De asemenea, Florișteanu, asupra căruia a fost menținută măsura preventivă a controlului judiciar, a fost obligată să-i plătească jandarmeriței care a fost parte civilă în acest proces daune morale de 5.000 euro (sau echivalentul în lei la cursul BNR la data plăţii) și 11.120 lei (cheltuieli judiciare: plata onorariului avocaţial 10.000 lei şi cheltuielile de transport 1.120 lei), iar statului 10.000 lei (cheltuielilor judiciare: din care 8.658 lei reprezintă cheltuielile din faza de urmărire penală.).

 

Colonelul Florișteanu poate depune apel în termen de 10 zile. Procesul pe fond al fostului șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș (UM 0716) a durat 8 luni (de la momentul înregistrării acestuia pe rolul Tribunalului Militar).

 

Cazul Florișteanu

 

Florișteanu, care are 5 copii din cele două căsătorii (și actuala sa soție este angajată tot la Jandarmeria Maramureș), a fost acuzat că a încercat să sărute cu forța o subalternă (cea care l-a reclamat), mai exact, pentru tentativă raportată la act de natură sexuală săvârșit prin constrângere (agresiune sexuală) – considerată infracțiune și pedepsită conform Codului Penal cu închisoare de la 1 an la 3 ani și jumătate și interzicerea unor drepturi.

 

Vă reamintim că la 21 noiembrie 2022, colonelul Florișteanu a fost ridicat de procurorii militari de la sediul Inspectoratului de Jandarmi Maramureș și dus la sediul Parchetului Militar Cluj, unde a fost pus sub control judiciar pentru tentativă la agresiune sexuală și abuz de autoritate. În perioada noiembrie 2022 – mai 2023, Florișteanu a uzitat de toate căile pentru ca instanța militară so nu dispună începerea judecăţii în cauză, contestând modul de administrare a probelor (de procurorii militari), modul de efectuare a actului de urmărire penală și legalitatea sesizării instanţei.

 

La 30 mai 2023, Curtea Militară de Apel București a respins definitiv contestația lui Florișteanu, menținând decizia din 12 aprilie 2023 a judecătorului de cameră preliminară a Tribunalului Militar Cluj, care a dispus începerea judecăţii în cauză. Primul termen de judecată a fost la 26 iunie 2023. Florișteanu a fost trimis în judecată sub control judiciar.

 

Pe lângă fapta pentru care a fost judecat Florișteanu, de a încerca (la 23 septembrie 2022) să sărute o subalternă, plutonier în cadrul Jandarmeriei Maramureș – cea care a depus plângere împotriva comportamentului șefului ei -, rechizitoriul menționează că în perioada iulie-noiembrie 2022 patru subalterne a lui Florișteanu au demisionat, fiind hărțuite de șeful Jandarmeriei județene, una dintre acestea, maior, figurând ca martor în dosarul care a fost înregistrat la Tribunalul Militar Cluj la 10 martie 2023. De asemenea, în rechizitoriu este consemnat faptul că Florișteanu se uita la filme porno, în timpul programului de lucru, de pe laptopul de serviciu.

 

Colonelul Petru Marcel Florișteanu, originar din comuna Dolhasca (jud. Suceava), este absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru I. Cuza” – Arma Jandarmi (în 2000), fost comandant de pluton și apoi de detașament la Jandarmeria Iași, participant timp de 6 luni (noiembrie 2011-mai 2012) la misiunea internațională din Wardak (Afganistan) – pentru care primește un venit suplimentar de veteran teatre de operații de 6.325 lei/an -, iar în perioada 2014-2022 a condus Inspectoratul de Jandarmi Maramureș.

 

Deși colonelul Florișteanu a fost trimis în judecată sub control judiciar, el este în continuare angajat al instituției (merge la serviciu, deși nu mai îndeplineşte atribuţiile funcţiei deţinute, îi este suspendată autorizația de acces la informații clasificate și dreptul de a purta arma de serviciu și, evident, nu i se acordă sporurile aferente exclusiv funcției deținute din care este suspendat).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Locul acestui dez(…)at nu este printre oameni , și animalele s-ar simții jignite de prezența lui prin apropiere. Dar oameni care conduc instituții competente ale statului(MJ,MAI, Poliție,Jndarmerie) permit în continuare acestui infractor să mai fie într-o instituție care implică exercițiu autorității statului , mai mult ,în interiorul instituției unde a săvârșit infracțiuni. Poate acestea nu sunt suficiente mai trebuie și altele, codul penal este destul de generos. Apropo influențarea, descurajarea, amenințarea, intimidarea martorilor și a victimei nu este suficient , controlul judiciar este pur decorativ. (comentariu moderat – limbaj excesiv)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here