CASĂ MEMORIALĂ – O fundație a Episcopiei Maramureșului apelează la donații pentru a răscumpăra casa natală a arhiepiscopului Justinian Chira

1
799

RĂSCUMPĂRARE. Fundația „Arhiepiscopul Justinian”, înființată de Iustin, episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului, și administrată de preotul Mihai Tira, a anunțat „începerea demersurilor de răscumpărare a casei în care s-a născut și a copilărit arhiepiscopul Justinian Chira” pentru a o transforma, până în 2021 (când se împlinesc 100 de ani de la nașterea arhiepiscopului), în casă memorială.

 

Casa din lemn, care inițial era amplasată în satul Plopiș, a fost dată de surorile arhiepiscopului Justinian, după moartea părinților (Ilie și Maria Chira), unei familii care a demontat-o și a transportat-o la 4 kilometri distanță, în Șurdești. Acum, fundația vrea să o răscumpere, să o recondiționeze și să o reasambleze în Plopiș.

 

O parte din lucrări au fost susținute financiar (cu 25.000 de lei) de Primăria Șișești, însă pentru că banii sunt considerați insuficienți (costul estimat fiind de 25.000 de euro), fundația a lansat un apel public pentru strângerea de donații, o strategie ciudată în contextul bogăției administrate de Episcopia Ortodoxă care a fost condusă de arhiepiscopul Justinian.

 

Arhiepiscopul Justinian Chira s-a născut, cu numele de Ioan, în 28 mai 1921 și intrat în viața călugărească la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia în 12 martie 1941. În perioada 1944-1973 a fost stareț al mănăstirii din Țara Lăpușului, iar în perioada 1973-1990 a fost episcop-vicar al Episcopiei Ortodoxe Cluj. Din 1990 și până la moartea sa, în 30 octombrie 2016, la vârsta de 95 de ani, a fost episcop al nou-createi Episcopii de Maramureș și Sătmar.

 

* Foto: Ziarul Lumina

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here