BAZĂ DE DATE UNICĂ – Care este miza financiară a înființării Agenţiei Regionale de Investiţii şi Inovare a Regiunii Nord-Vest, din care face parte și Maramureșul

0
457

PLAN REGIONAL. Conducerile celor 6 consilii județene din Regiunea de Nord-Vest (Ilie Bolojan – Bihor, Emil Radu Moldovan – Bistriţa-Năsăud, Ionel Bogdan – Maramureș, Csaba Pataki – Satu Mare, plus reprezentanți ai județelor Cluj și Sălaj) au decis începerea demersurilor pentru înfiinţarea unei Agenţii Regionale de Investiţii şi Inovare în regiunea Nord-Vest, al cărui scop ar fi realizarea unui cloud de date (un produs informatic) care să interconecteze sistemele digitale (bazele de date ale fiecărei instituţii publice) din toate cele 6 județe.

 

Decizia a fost luată marți, 10 ianuarie 2023, în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde a avut loc o întâlnire organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest și la care a participat și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, precum și experţi din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Autorităţii pentru Digitalizarea României.

 

Ministrul Boloș (fost ministru al Digitalizării) a admis că realizarea cloud-ului regional în Nord-Vest constituie un prim pas din proiectul care vizează crearea unui singur cloud (bază de date a tuturor instituțiilor) la nivel național și că acesta poate fi realizat prin finanțare nerambursabilă europeană. Explicația publică e că viața cetățenilor va fi simplificată în relaţia cu instituţiile locale, că baza de date unică va duce la debirocratizare, că oamenii nu vor mai sta la cozi şi nu se vor mai deplasa la instituţii pentru a obţine documente și va crește calitatea și se vor reduce costurile activităţilor sectorului public, în privința serviciilor publice şi accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

 

Cloud-ul Regional va fi finanţat prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 (prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest). Deși a fost decis/aprobat doar ieri, acest centru de date are deja alocată o finanțare cunoscută: de 31,45 milioane de euro.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here