AVERE NEJUSTIFICATĂ – A fost aprobată abținerea judecătoarei desemnată să judece procesul lui Cherecheș cu ANI și va fi desemnat un alt magistrat: inițial, primarul a fost condamnat să plătească 2,6 milioane de lei

3
15964
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

REJUDECARE. Prima ratare în rejudecarea procesului primarului Cherecheș cu ANI, în care inițial a fost condamnat să plătească statului 2,6 milioane de lei, bani dobândiți nejustificat: magistratului desemnat să rejudece speța, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătorului Anamaria Gabriela Vida-Simiti (fostă Călugăr), i-a fost admisă declaraţia de abţinere. Astfel, Curtea de Apel Cluj va trebui să desemneze un alt magistrat de caz.

 

Dosarul de rejudecare a fost înregistrat pe rolul Secţiei a III-a contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Cluj la 27 iunie 2023, însă până acum s-a judecat doar declarația de abținere a judecătorului Vida-Simiti, care a fost admisă luni, 4 septembrie 2023.

 

Vă reamintim că dosarul inițial privind controlul averii primarului Cherecheș a fost înregistrat pe rolul instanței de judecată (Curtea de Apel Cluj) în urmă cu 3 ani și 8 luni (la 10 ianuarie 2020), iar procesul a fost soluționat în 9 aprilie 2021, instanța constatând că suma de 2,68 milioane de lei (exact: 2.685.708,31 lei) nu are caracter justificat şi a dispus obligarea lui Cherecheș la plata acestei sume în favoarea statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei.

 

Primarul Cherecheș a făcut recurs, acesta fiind judecat la instanța supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție). La 8 martie 2023, instanța supremă a admis recursul și a casat sentința (încheierea), ceea ce a fost similar în percepția publică a maselor că edilul Cherecheș a câștigat procesul cu ANI. În fapt, cauza a fost trimisă aceleiaşi instanţe spre o nouă judecată (mai pe înțelesul tuturor, instanța supremă a admis că au existat unele “nereguli tehnice” și că acestea trebuie eliminate, pentru un proces echidistant).

 

La 27 iunie 2023, la mai bine de trei luni de la această decizie, speța care are ca obiect controlul averilor primarului Cherecheș a fost repusă pe rolul Secţiei a III-a contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Cluj, dar nu a primit termen de judecată intervenind vacanța judecătorească. Urmărim/monitorizăm derularea, pentru informarea celor interesați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here