AUTORIZARE – Grupul statuar Fondatorii Școlii de Pictură băimărene poate fi amplasat în Centrul Vechi al municipiului: pentru plata taxei s-a declarat, în fals, o valoare mai mică

1
670
Fondatorii Școlii de Pictură de la Baia Mare. De la stânga la dreapta: Réti István, Iványi-Grünwald Béla, Hollósy Simon (Simion Corbul), Thorma János și Ferenczy Károly

GRUP STATUAR – BAIA MARE. Primăria Baia Mare a eliberat Serviciului Public Ambient Urban, din subordinea sa, autorizația de construire care permite montajul celor cinci statui, lucrare denumită “Fondatorii Școlii de Pictură băimărene”, grup statuar care urmează să fie amplasat în Centrul Vechi al municipiului (Piața Libertății).

 

Pentru ca serviciul Primăriei (SPAU) să plătească (la bugetul local) o taxă pentru eliberarea autorizației de construire substanțial mai mică decât cea reală, a fost declarată în fals o valoare de aproape 3 ori mai redusă decât cea în fapt (valoarea declarată: 357.480 lei, valoarea reală – conform contractului: 959.140 lei). O altă infracțiune care va rămâne nesancționată, pentru că pe strada 1 Mai nr. 8A e multă-multă liniște, mulți-mulți ochi închiși și o nedisimulată concordie cu autoritățile semnificative, care par a beneficia de o dispensă care depășește normele legii.

 

Totuși, pentru cei interesați: Primăria Baia Mare a contractat lucrarea în 21 martie 2022, fără licitație, prețul de 959.140 lei (sumă care cuprinde TVA și care este echivalentă cu circa 101.000 euro) fiind stabilit în urma negocierii directe, contractantul fiind desemnat câștigătorul concursului de proiecte organizat în ianuarie 2022 (contractul de execuție fiind premiul concursului).

 

Concursul de proiecte a fost câștigat de firma Ronde Bosse Art (câștigătorul fiind desemnat de un juriu format din sculptorul Marcel Stanciu, graficiana Laura Ghinea și arhitectul Ștefan Paskucz). Firma care a realizat grupul statuar este un atelier de sculptură localizat în comuna Zimandu Nou (jud. Arad), deținut în totalitate de sculptorul Voicu Ovidiu Petroman, specializat în realizarea sculpturilor turnate în diferite metale, dar în special în bronz, așa cum va fi grupul statuar din Baia Mare. Turnarea se realizează prin tehnica „ceară pierdută” în formă refractară din ceramică, fapt care reușește să reproducă extrem de fidel orice detalii.

 

Ansamblul este format din cinci statui din bronz, în mărime naturală, care îi reprezintă pe fondatorii Școlii de Pictură de la Baia Mare (în anul 1896): Hollósy Simon (Simion Corbul), Ferenczy Károly, Réti István, Thorma János și Iványi-Grünwald Béla. Grupul statuar va fi amplasat în Centrul Vechi al municipiului (Piața Libertății), direct pe suprafața pavată, fără socluri – este prevăzută montarea unei plăci cu descrierea și prezentarea personajelor.

Firma care realizează Grupul statuar Fondatorii Școlii de Pictură Băimărene a mai realizat, printre altele, statuia lui Iuliu Maniu din Oradea (în 2018) și bustul lui Ioan Rusu-Șirianu din Arad (în 2019). Conform contractului, lucrarea trebuia finalizată în circa 8 luni (245 de zile).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Hai sa fim corecți !! Dacă nu va place varianta Hollosi simon atunci ok !! Sa fie simon korbuly nici intr-un caz Simion corbul! Sa nu uitam ca pictorul fondator al școlii de pictura din baia mare a avut rădăcini ungurești și armenești ,nici intr-un caz românești ! Aceste sunt scrise de un roman fără prejudecăți !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here