ALEGERI LOCALE 2024 – MARAMUREȘ – După primarul PNL de la Vișeu de Sus și cel de la Petrova candidează pe lista PSD

0
795
Ion Petrovai, primarul comunei Petrova (județul Maramureș)

TRASEISM ÎN ALIANȚĂ. În acest mandat al administrației publice locale din Maramureș, PSD a reușit „aspirarea” a 9 primari: 4 de la PMP, 2 de la PSD, un independent, dar și 2 de la partenerul de guvernare, PNL. Aceștia s-au adăugat armatei de 35 de primari PSD care și-au câștigat mandatul (și) la alegerile din 2020 și vor candida în 9 iunie 2024 pe lista social-democraților.

 

Dacă traseismul dinspre PMP spre PSD în Maramureș nu constituie o surpriză, însuși președintele PMP din acea vreme (primarul din Ulmeni, Lucian Ioan Titus Morar) trecând cu toți primarii și cu o parte din consilierii locali și județeni la PSD, așa cum nu mai miră pe nimeni traseismul celor 2 primari USR spre același PSD, unioniștii maramureșeni fiind fracționați până de curând, când a avut loc o pacificare electorală, rămâne o unică mutare surprinzătoare: trecerea primarului PNL din Petrova la PSD (celălalt primar PNL aspirat de social-democrații conduși de Gabriel Valer Zetea, cel din orașul Vișeu de Sus, Vasile Coman, era de ceva vreme trecut practic în tabăra social-democrată, în urma divergențelor cu președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan).

 

Ion Petrovai (68 de ani, de profesie inginer silvic – absolvent al Facultății de Silvicultură și Exploatări forestiere din Brașov) este primar în comuna maramureșeană Petrova din anul 2008 (când a câștigat cu 459 de voturi, ca independent, iar după alegeri s-a înscris în PNL), fiind la al patrulea mandat și dominând scena electorală din comuna cu sub 2.300 de locuitori, din care votează circa 1.200. Practic, la Petrova sunt suficiente 600 de voturi pentru a deveni primar (în 2020, Petrovai s-a menținut în funcție cu 566 de voturi, întrunind 49,65% din voturi).

 

Nu este neapărat o mare realizare pentru PSD cooptarea lui Petrovai (despre care se știe de prin octombrie 2023), acesta fiind pe un evident trend descendent: în 2016 și-a câștigat mandatul cu 56,78%, iar în 2020 mai reușea să adune doar 49,65% din voturile celor care s-au prezentat la urne. Dar este un fapt de consemnat, în contextul în care, comparativ cu situația din Vișeu de Sus, nimic nu anunța acest transfer împotriva firii, de la un partener de guvernare. Urmărim și dacă PSD va realiza ceva din acest transfer, respectiv dacă va reuși să-și adjudece Petrova, până acum un fief liberal.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here