3 ANI DE MANDAT – Analiza 2016-2019 a activității celor 10 parlamentari din județul Maramureș: între activi și anonimi

2
2771

ACTIVITATE PARLAMENTARI. Cei 10 parlamentari trimiși de maramureșeni să-i reprezinte în Parlamentul României și-au consumat trei sferturi din mandatul de 4 ani, împlinind 3 ani de când au fost validați în Camera Deputaților, respectiv Senat. Iată o sinteză a activității celor 10, bazată exclusiv pe informații oficiale ale celor două camere parlamentare.

 

Parlamentarii Maramureșului

 

În mandatul actual, Maramureșul a trimis în Parlamentul României 10 reprezentanți: 7 deputați și 3 senatori. Cea mai consistentă echipă politică a fost de la PSD, cu 4 reprezentanți: 3 deputați (Gheorghe Șimon, Călin Matei și Marius Sorin Bota – ultimul fiind exclus din partid, acum fiind deputat independent) și un senator (Liviu Marian Pop).

 

A doua echipă politică din Maramureș în Parlament a fost de la PMP, cu 3 reprezentanți: un deputat (Adrian Todoran) și doi senatori (Severica Covaciu și Iustin Talpoș – ultimul demisionând din PMP, trecând în PSD, demisionând din PSD și acum activând ca senator independent afiliat grupului PNL). Filialele județene ale celorlalte partide parlamentare au trimis câte un reprezentant în Camera Deputaților: PNL (Viorica Cherecheș), USR (Vlad Duruș), UDMR (Apjok Norbert).

 

Pentru că nu suntem adepții generalizării, am aflat ce activitate au avut aceștia în folosul maramureșenilor în cei 3 ani și nu facem un secret din asta. Să vedem…

 

PSD

 

Marius Sorin Ovidiu Bota (50 de ani), exclus din PSD la finalul anului trecut (acum, independent), a avut în cei 3 ani de activitate parlamentară 12 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților. Bota a semnat 49 de propuneri legislative, din care 18 au fost promulgate legi (o rată de succes de 36,73%). A formulat Guvernului/ministerelor/primului ministru 60 de întrebări/interpelări (o medie de 20/an) și a semnat două moțiuni.

 

Călin Vasile Andrei Matei (53 de ani) a avut în cei 3 ani de mandat 6 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, a făcut 14 declarații politice (toate în scris), a semnat 64 de propuneri legislative, din care 14 au devenit legi (o rată de succes 21,88% – subliniere: rata de succes a reprezentanților PSD trebuie interpretată prin prisma faptului că au fost la conducerea administrativă a țării, cu o largă majoritate). De asemenea, deputatul Matei a avut 15 întrebări/interpelări către conducerea ministerelor, Guvernului sau primului ministru (o medie de 5/an).

 

Gheorghe Şimon (58 de ani), deputat PSD aflat la al doilea mandat. În cei 3 ani de mandat, Șimon a avut 7 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, a inițiat 28 de propuneri legislative, din care 7 au fost promulgate legi (rată de succes de 25%) – subliniere: Șimon a avut o parte a mandatului (perioada 2017-2018) în care a fost suspendat din calitatea de deputat, fiind numit ministru al Economiei. De asemenea, Șimon a semnat o moțiune.

 

Liviu Marian Pop (45 de ani) este singurul senator al PSD Maramureș. În cei 3 ani de mandat a făcut 12 declarații politice (din care 11 în scris), a avut 11 întrebări/interpelări pentru Guvern, ministere, primul ministru. Pop a luat cuvântul de 57 de ori în Senat și a semnat 101 de inițiative legislative (spre deosebire de Camera Deputaților, Senatul nu precizează în sinteză câte din inițiativele legislative s-au concretizat în legi). Subliniere: și Pop a fost suspendat din calitatea de deputat o perioadă a acestui mandat din care s-au scurs 3 ani, fiind numit ministru al Educației (în perioada 29 iunie 2017 – 29 ianuarie 2018).

 

PMP

 

Adrian-Mihăiţă Todoran (36 de ani) este singurul deputat al PMP Maramureș. În cei 3 ani de mandat a luat cuvântul de 21 de ori în ședințele Camerei Deputaților (de 5 ori fiind vorba de declarații politice – din acest punct de vedere, a mai depus alte 24 de declarații politice în scris), a semnat 106 propuneri legislative, din care 3 au fost promulgate legi (rată de succes 2,83%). Todoran a adresat Guvernului, primului ministru sau miniștrilor 34 de întrebări și interpelări în cei 3 ani (o medie de aproape una pe lună) și a semnat 11 moțiuni.

 

Severica Rodica Covaciu (57 de ani) este singurul senator PMP Maramureș (celălalt trimis în Parlament, Talpoș, a migrat la PSD, iar acum este independent afiliat PNL). În cei 3 ani, Covaciu a semnat 130 de inițiative legislative și al avut 99 de luări de cuvânt în plen. A făcut 8 declarații politice și a adresat Guvernului, primului ministru și miniștrilor 131 de întrebări și interpelări și a semnat 7 moțiuni.

 

Ioan Iustin Talpoș (43 de ani) a intrat în Parlament sub sigla PMP, dar a migrat la PSD, iar apoi a părăsit și PSD, acum fiind independent afiliat PNL. În cei 3 ani a luat de 34 de ori cuvântul în plen, a avut 16 declarații politice și a semnat 67 de inițiative legislative. A adresat Guvernului, primului ministru și miniștrilor 51 de întrebări și interpelări și a semnat 4 moțiuni. Este campionul național detașat al migratorilor politici, reușind contraperformanța de a activa în doar 3 ani sub sigla a patru partide politice: PMP, PSD, UNPR și PNL.

 

PNL, USR, UDMR

 

Viorica Cherecheș (64 de ani) este singurul parlamentar PNL Maramureș. În cei 3 ani de mandat a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaților o singură dată (când a depus jurământul, pentru că o obliga legea). A depus, în schimb, 64 de declarații politice în scris și a semnat 70 de propuneri legislative din care 15 au fost promulgate legi (o rată de succes de 21,43%). A adresat Guvernului, primului ministru și miniștrilor 76 de întrebări și interpelări și a semnat 26 de moțiuni.

 

Vlad Emanuel Duruș (29 de ani) este singurul parlamentar USR Maramureș. În cei 3 ani de mandat, a luat cuvântul de 115 ori în ședințele Camerei Deputaților (8 fiind declarații politice), a semnat 125 de propuneri legislative, din care 12 au fost promulgate legi (rată de succes de 9,60%) și a depus către Guvern, primul ministru și miniștri 80 de întrebări și interpelări. Deputatul Duruș a semnat 15 moțiuni.

 

Apjok Norbert (30 de ani) este singurul parlamentar UDMR Maramureș. În cei 3 ani de mandat a luat cuvântul de 9 ori în Camera deputaților, 3 dintre acestea fiind declarații politice. În sinteza activității parlamentare în actuala legislatură, în dreptul lui Apjok figurează semnarea a 68 de propuneri legislative, din care 18 au fost promulgate legi (rată de succes de 26,47%). A adresat Guvernului, primului ministru și miniștrilor 7 întrebări și interpelări și a semnat două moțiuni.

 

Cătălin VISCHI

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. INFRACTIUNILE ACESTOR DEPUTATI DE ETNIE SUNT DE NOTORIETATE. EXISTA PARTIDE POLITICE SI CETATENI . NIMIC ALTCEVA! MILIOANE DE EURO SUNT SIFONATE CATRE AȘA ZISELE ETNII DIN CARE SE INFRUPTA DOAR LIDERII IAR CELOR CARORA LE SUNT DESTINATE HABAR NU AU !

  2. Ai uitat de parlamentarul din partea minoritati ucraineni ajuns parlamentar cu aproximativ 2000 de voturi,Petretchi Nicolae.Eliminarea parlamentarilor etnici este necesara si urgenta sau modificarea legi sa poata candida altii din partea minoritatiilor ucrainene,rutene,poloneza etc.Presedintele Asociatiei este si deputat indiferent de nr de voturi obtinute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here