16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Sever Ciucă (PER)

0
951
Sever Ciucă

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 22 mai 2024, timp de 16 zile, în fiecare zi, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar un candidat nu a răspuns la întrebări, însă și pe acesta îl veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta nu dorește să fie cunoscut).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Sever Iulian Ciucă (PER – Partidul Ecologist Român).

 

Sever Iulian Ciucă (PER)

 

Sever Iulian Ciucă (36 de ani). S-a născut la 13 august 1987, în Baia Mare. A absolvit Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare în 2006 și a obținut diploma de Bacalaureat în același an. Este absolvent al Facultății de Drept a Universității „Bogdan Vodă” Cluj-Napoca (2010) și a programului de masterat în Drept – Științe penale ale aceleiași instituții universitare (2012).

 

Ocupația actuală: avocat în cadrul Baroului Maramureș din 2011.

 

Nu a mai avut tangențe cu politica până la această candidatură, a intrat în politică (PER) în acest an. Spune că a decis să intre în această cursă electorală pentru că face parte dintre băimărenii care își doresc o schimbare reală și crede că faptul că nu a fost integrat până acum în vreun sistem politic este un avantaj, pentru că nu are interese electorale sau de grup și pentru că știe modul de funcționare, din punct de vedere legislativ, a instituțiilor publice, având o experiență de 14 ani în sistemul juridic (ca avocat). Și-a propus să prioritizeze interesul cetățeanului și va încerca să facă în așa fel încât părerea băimăreanului să conteze semnificativ în luarea decizilor care îl afectează în mod direct.

 

A oferit și câteva explicații legate de viața sa personală (unul dintre puținii care au făcut-o): „S-a făcut tam-tam că am tatuaje, ca mai și cânt rap sau ca fumez narghilea. Consider că toate acestea nu reprezintă defecte. Sunt un om deschis la minte, vin cu un aer nou, proaspăt, de care societatea are atât de multă nevoie. Faptul că mai compun muzică denotă prezența unei laturi artistice ale mele, că am un suflet curat, nu am intenții ascunse. Faptul că uneori fumez narghilea (este tutun, de fapt) confirmă faptul că sunt un om ca oricare altul, cu o viață normală – mulți băimăreni fumează narghilea, obicei social în alte țări, nu o tară a societății. Sunt apropiat de omeni, ancorat în realitate și cu o dorință acerbă de a face orașul acesta un loc de care să fim cu toții mândri”.

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea:

 

  1. Clarificarea definitivă a situației deșeurilor din Baia Mare – proiect pe fonduri europene, generator de locuri de muncă, pentru asigurarea corectă a colectării, sortării și eliminarii deșeurilor. Vrea ca salubrizarea să (re)devină un serviciu al Primăriei Baia Mare, ceea ce presupune și asigurarea unor noi locuri de muncă plătite de administrația orașului.

 

  1. Fluidizarea traficului în oraș prin modernizarea transportului în comun. Vrea să încurajeze cetățenii să folosească mijloacele de transport în comun, înființând linii directe speciale pe toate bulevardele mari, în acest fel, chiar și la ore de vârf, mijlocul de transport în comun să circule fără întâziere din punctul A în punctul B.

 

  1. Modernizarea tuturor clădirilor vechi, darâmarea tuturor garajelor ridicate abuziv și crearea de spații verzi, modernizarea Pieței Izvoare pentru încurajarea cetățenilor să cumpere produse de la producătorii locali – crede că, deși până acum nimeni dintre decidenți nu a văzut o prioritate în modernizarea celei mai mari piețe agroalimentare din Baia Mare, aceasta trebuie reconfigurată și remobilată cu locuri de depozitare dotate cu spații frigorifice, și tarabe comerciale conform standardelor de comerț ale mileniului III.

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Sunt un om corect”.

 

Cel mai mare defect: „Faptul că nu consider că am defecte”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Se încadrează în profilul candidatului care a fost votat până acum de băimăreni – tânăr (32-42 de ani), carismatic, încrezător -, lipsindu-i doar implicarea la vârf într-un partid politic; Și el este un candidat atât de nou în politică, încât e curat/necompromis public, dar are și o mare doză de dezinvoltură, fiind, cel puțin în aparență, lipsit de inhibiții și este un candidat atipic, foarte apropiat de imaginea candidatului care stârnește electoratul tânăr, majoritar non-votant până acum (rămâne de văzut dacă își concretizează această oportunitate); Vine cu un bagaj juridic semnificativ după 13 ani de avocatură (aproape obligatoriu, alături de cunoștințele economice).

 

Puncte slabe: Intrat târziu în competiție (chiar foarte târziu a fost anunțat drept candidat), încearcă să suplinească timpul scurt rămas până la ziua votului, dar nu pare a o face eficient, strategia electorală, dacă are vreuna, desfășurându-se în slow motion; Candidat intempestiv (nu neapărat inoportun) – decizia fiind luată fără o analiză aprofundată/elaborată (că nu era timp), bazată mai mult pe inspirație  de moment (că e potrivită); A ratat prima jumătate a campaniei neputând să fie dedicat exclusiv acesteia și în clepsidră a mai mai rămas doar jumătate din cantitatea de nisip.

 

Oportunități: Poate coaliza partea electoratului care se regăsește în tipul de candidat “Unul dintre noi”, care luptă cu candidați ai partidelor mari, electoratul feminin și electoratul tânăr – funcționează după un slogan de campanie tern, nestimulant, un catch all, dar de tip neutru: „Băimărean pentru Baia Mare”. Are potențial de creștere electorală pentru că (și el) a pornit de la 0. Pleacă cu șansa a 11-a din cei 16 candidați.

 

Amenințări/risc: Nu are nicio experiență administrativă (a sărit câteva trepte din parcursul firesc și vizează direct cea mai importantă funcție în executivul administrației municipale), nicio experiență politică și, fiind susținut de un partid mic cu șanse reduse de a accede în forul deliberativ, este vulnerabil la compromis politic – în cazul ipotetic al unei victorii electorale este dependent de negocierea majorității cu partidele care vor accede cu loturi de aleși în Consiliul Local. Își bazează campania pe rețele de socializare și întâlnirile directe (prea puține), fapt insuficient pentru a-și propaga mesajul și a câștiga doza de aderare a publicului majoritar.

 

Pronostic: Cel mai probabil va întruni un procent de voturi în marja de eroare (3%), adunat din opțiunile tinerilor, a publicului feminin, a votanților pe principiul sancționator și al celor care se regăsesc sau au convingerea că un candidat de profilul său (tânăr, carismatic, cunoscător al legii, corect) este cea mai bună opțiune pentru conducerea orașului.

 

O explicație pentru procentajele prognozate: acestea sunt rezultate în baza unei analize care a inclus în calcul criteriile electorale semnificative: profilul candidatului, resursele de campanie (aparat, strategie, finanțare), plaja electorală a candidatului. Procentele rezultate, considerate reduse de cei mai puțin familiarizați cu acest tip de calcul, au la bază „problema” principală a acestei campanii atipice prin existența a 16 candidați (record în istoria electorală a Băii Mari), câștigătorul fiind creditat cu circa 20%, calculele fiind făcute în condițiile unei prezențe la vot ușor mai mare decât tiparul Băii Mari, respectiv de 40.000-45.000 de alegători care vor merge la vot (estimarea unei prezențe ușor mai mari decât trendul electoral din Baia Mare este făcut tot în baza numărului mare de candidați).

 

… curând, un alt candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI

 


 

• Alte articole din ciclul „16 pentru Baia Mare”, despre candidații care au fost deja prezentați (Claudiu Filip, Liviu Marian Pop, Călin Herțeg, Cristian Anghel, Pap Zsolt István, Brian Cristian, Florin Barbur, Ionel Bogdan, Costel Pîrvănoiu, Sergiu Zainea, Călin Groza), puteți citi aici:

 

• Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

• Liviu Marian POP (PUSL)

• Călin Gheorghe HERȚEG (AD)

• Cristian ANGHEL (FD)

• PAP Zsolt Istvan (UDMR)

• Brian CRISTIAN (Alianța Dreapta Unită USR PMP)

• Florin BARBUR (REPER)

• Ionel BOGDAN (PNL)

• Costel PÎRVĂNOIU (AUR)

• Sergiu ZAINEA (Independent)

• Călin GROZA (POT)



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here