ALEGERI – În Baia Mare, Ponta a zis ce zice pretutindeni: alianțe la alegerile locale, care este substratul anunțului

0
789
Victor Ponta

STRATEGIE PRO ROMÂNIA. Cam toți care și-au propus să facă parte din decidenții politici au intrat deja în fibrilațiile alegerilor locale. Aflat într-un micro turneu la filialele județene, preşedintele Pro România, Victor Ponta, a ajuns și în Baia Mare, unde a recitat poezia clasică pe care o recită de la începutul anului: organizația județeană Pro România pregătește candidați buni pentru alegerile locale, dar nu exclude încheierea unor alianțe la nivel local.

 

În contextul Maramureșului, alianțele s-ar referi la Consiliul Județean Maramureş şi la primăria municipiului reședință de județ, Baia Mare. Cert (pentru Ponta) este că Pro România va avea candidați la toate cele 76 de primării din Maramureș (neprecizat numărul candidaților proprii, organizația județeană neavând filiale în toate localitățile).

 

Care este substratul strategiei? Unul simplu de decriptat: Ponta vizează PSD (deși PSD – nici vechiul, nici noul – nu vizează nici Ponta, nici Pro România, cu atât mai puțin acum, după pierderea a 6 parlamentari din gruparea fostului pecist Daniel Constantin). Însă Ponta nu vizează (pentru reacaparare) tot PSD-ul, ci PSD-ul care-i convine (cum ar veni, există un PSD bun și un PSD rău). Conștient de dimensiunea și scăzuta penetrabilitate la electorat a Pro România, Ponta lasă ușa deschisă și magnetul în poartă pentru pesediștii care nu o să prindă loc eligibil, sau care nu o să fie promovați candidați.

 

De asemenea, prin alianțele la care le face reclamă de la începutul anului, liderul Pro România vizează (pe lângă atragerea pesediștilor respinși de la candidaturi – dar și din alte partide), prin alipirea la listele unor partide consacrate, intrarea partidului în forurile deliberative (consilii locale) și, de ce nu?, chiar primării mai mici.

 

Spuneam: nu e nimic complicat, Ponta gândește simplu: recuperarea activului de partid, câștigarea unor poziții în forurile administrative, implicit întărirea partidului slăbit de demisiile celor 6 parlamentari. Motivația e și mai simplă: negocierea alipirii de noul PSD de pe cai (puțin mai) mari (decât de pe măgărușul pe care stă acum).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here