MITĂ – Traian Riţiu, fost director ROMATSA Baia Mare, a recunoscut că a fost complice la mituire pentru a scăpa cu 1 an de închisoare cu suspendare

0
821
Traian Anton Rițiu (foto: digi24.ro)

NEGOCIERE CU DNA. Traian Anton Riţiu (63 de ani), fostul director al Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare (instituţie din subordinea Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA Bucureşti) şi-a recunoscut în faţa DNA vinovăţia pentru săvârșirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de dare de mită.

 

În cauza instrumentată începând din 8 octombrie 2014 de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupţie (DNA) Baia Mare, în care Traian Anton Riţiu şi Petre Gabriel Dragomirescu (expert ROMATSA în cadrul serviciului Investiţii) sunt acuzaţi de complicitate la dare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată şi participaţie improprie sub forma instigării la spălare de bani, s-a dispus sesizarea instanței de judecată, Inculpaţii şi-au recunoscut vinovăţia prin acorduri semnate în faţa procurorilor DNA.

 

În acordurile de recunoaştere a vinovăției, procurorii DNA au constatat că în perioada 2013-2014, Riţu a dispus achiziţonarea, prin atribuire directă, a 16 lucrări de construcţi în valoare totală de aproape  400.000 de lei plus TVA. Lucările se refereau la renovări şi amenajări interioare în spațiile aparţinând Direcţiei Serviciilor de Navigaţie Aeriană Baia Mare.

 

Respectivele lucrări au fost finanţate din bugetul ROMATSA şi au fost atribuite către firma Mozigres Construct SRL Baia Mare, administrată de către inculpaţii Pop Vasile şi Pop Mihai Vasile. Pentru acceptarea unor situații de lucrări nereale, inculpatul Dragomirescu Petre Gabriel a pretins şi primit de la cei doi Pop suma de 49.200 lei.

 

Cuantumul mitei era transmisă administratorilor firmei de directorul Riţiu. Pentru a disimula originea ilicită a sumei, Dragomirescu a instigat doi oameni de afaceri să creeze un circuit financiar şi i-a determinat pe aceștia să întocmească documente contabile în acest sens.

 

Riţiu şi Dragomirescu au recunoscut comiterea faptelor. Din înţelegerea cu procurorii DNA, aceştia vor fi condamnaţi la 1 an închisoare cu suspendare (Riţiu) şi 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare (Dragomirescu). Cei doi sunt obligaţi la muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60, respectiv 90 de zile.

 

De asemenea, procurorii DNA au dispus sechestru asupra sumei de 19.200 lei aparținând inculpatului Dragomirescu. Dosarele de urmărire penală privind pe inculpaţii Rițiu şi Dragomirescu, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Maramureş.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here