SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Turneul naţional de muzică baroc începe sâmbătă din Baia Mare, unde se vor auzi sunetele unui Stradivarius de aproape 300 de ani, mânuit de marele violonist Răzvan Stoica

0
665
Andreea și Răzvan Stoica

EVENIMENT. Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, în Sala Euro Arts din Baia Mare (sala de concerte „Rotary” a Colegiului de Arte din Baia Mare), începe turneul național „Baroque Tour Op.2”, cu Răzvan şi Andreea Stoica, alături de ansamblul Kamerata Stradivarius. Un Stradivarius, mânuit de unul dintre cei mai buni violoniști ai Europei, Răzvan Stoica, într-un repertoriu rarisim interpretat în România. La ora redactării acestei scrieri mai erau disponibile circa 60 de biletele (prețul unui bilet este de 80 de lei).

 

Acesta este cel de-al doilea turneu naţional din seria de promovare a repertoriului baroc, care până la 5 decembrie 2023 va poposi în Baia Mare, Brăila, Galați, Iași, Bușteni, Oradea și Satu Mare.

 

Iubitorii muzicii sunt invitați să trăiască strălucirea sunetului viorii Stradivarius ex-Ernst în capodopere scrise de maeştrii violonişti din secolul XVII, ca Antonio Vivaldi (Concertul nr.4 în la minor RV 357 „La Stravaganza”), Francesco Maria Veracini (Sonata da cameră) sau Giuseppe Tartini (Sonata în sol minor „Trilul diavolului”), dar şi prin reinterpretări ale efervescenţei baroce în aranjamente la creaţii de J.S.Bach (Concertul nr.5 în la minor BWV 1056) sau Domenico Scarlatti (Sonata K1 L.366).

 

Violonistul Răzvan Stoica are o bogată și prestigioasă carieră în muzica clasică mondială, câștigând peste 25 de premii naţionale şi internaţionale, printre care New Talent la Bratislava (2013 – este cea mai importantă competiţie dedicată tinerilor muzicieni), Concursul Perosi (Tortona), Concursul Olimpic de Vioară (România) și Competiția Duo Bolzano (Italia). Din 2009 cântă la vioara Stradivarius „The Queen” exErnst datată 1729, pentru care a primit drept de folosință în urma câștigării concursului Strad Prize de la Salzburg, unde a avut 170 de contracandidaţi. În 2017, Răzvan a înregistrat cele 24 de Capricii de Niccolo Paganini pentru producția hollywoodiană „Strad Style”, care a obținut premii la peste 20 de festivaluri de film.

 

Andreea Stoica este pianistă și are o carieră solistică încununată de numeroase colaborări cu orchestre din Europa, Asia și SUA. La fiecare apariție, Andreea Stoica a obținut premii și a adunat aprecierile criticilor de muzică privind interpretarea sensibilă și tehnica pianistică impecabilă.

 

Frații Răzvan și Andreea Stoica, născuți într-o familie cu tradiție muzicală, au studiat muzica din copilărie, urmând o pregătire formală la București și apoi în Amsterdam (Olanda), unde s-au și stabilit. Ei cântă împreună încă din anul 1996.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here