EXCLUSIV – Primarul Cherecheș a făcut recurs la o hotărâre a instanței supreme, care are legătură cu apelul de la Cluj-Napoca, unde completul a rămas în pronunțarea sentinței definitive

7
12168
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

RECURS LA INSTANȚA SUPREMĂ. După ce a fost pus sub control judiciar de completul Curții de Apel Cluj, primarul municipiului Baia Mare a înaintat instanței supreme (Înalta Curte de Casație și Justiție – ÎCCJ) trei cereri. Toate trei au fost respinse, însă una dintre acestea nu este definitivă, iar edilul Cherecheș, inculpat pentru luare de mită și condamnat în primă fază procesuală la 5 ani de închisoare, a făcut recurs. Această scriere vă dă detaliile necesare, pe înțelesul tuturor.

 

Prima cerere a lui Cherecheș s-a referit la încuvințarea strămutării apelului la altă curte de apel (fapt care ar fi coincis cu prescrierea faptelor penale, de care îl mai desparte astăzi doar 178 de zile). Această cerere a fost soluționată la 17 octombrie 2023, completul de 3 judecători ai ÎCCJ respingând-o prin decizie definitivă (hotărârea a fost dată cu 2 voturi pentru respingere și 1 vot pentru acceptare a strămutării).

 

A doua cerere a lui Cherecheș s-a referit la contestarea măsurii controlului judiciar sub care a fost pus la 29 septembrie 2023 de completul Curții de Apel Cluj. Această cerere a fost respinsă printr-o decizie definitivă la 25 octombrie 2023 de ÎCCJ, inculpatul fiind obligat și la plata a 200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

 

În fine, a treia cerere a lui Cherecheș (care a fost judecată în aceeași zi, 25 octombrie, ambele cauze fiind judecate la Mezanin 1, Camera 3, în Sala Secției Penale) s-a referit la o excepție de neconstituționalitate. Respectiv, primarul inculpat pentru luare de mită a cerut instanței supreme să trimită la Curtea Constituțională sesizarea sa de a verifica/constata dacă este constituțională rapoartarea dispozițiilor cuprinse în două articole din Codul de procedură penală.

 

Mai exact, sesizarea sa susține că este neconstituțional raportul dintre dispozițiile articolului privind amenințarea (“Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării”) și dispozițiile articolului privind măsurile preventive în cursul judecății („Instanţa se pronunţă, la cerere sau din oficiu, cu privire la luarea, înlocuirea, revocarea sau încetarea de drept a măsurilor preventive”).

 

La 25 octombrie 2023, ÎCCJ a respins ca nefondată și această cerere a contestatorului inculpat Cherecheş, obligându-l la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Decizia ÎCCJ este definitivă, însă cu drept de recurs. Recurs pe care Cherecheș l-a depus în termenul de 48 de ore de pronunțare, respectiv vineri, 27 octombrie 2023. Implicit, cererea lui Cherecheș de a trimite la Curtea Constituțională sesizarea sa de neconstituționalitatea se va rejudeca.

 

Precizare: acest fapt nu schimbă cu nimic cursul apelului de la Cluj-Napoca, unde completul format din judecătorii Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan și Monica Ioana Șortan au declarat procesul închis/încheiat, rămânând în pronunțare, termenul anunțat pentru comunicarea hotărârii definitive în acest proces de tip elastic, care a durat 7 ani și 4 luni (fiind început la 5 iunie 2016 – data înregistrării pe rolul instanței de judecată), fiind programat pentru 24 noiembrie 2023.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

7 COMENTARII

  1. Hoțul e hot indiferent de culoare politică de banul furat sub orice forma, la Pușcărie pentru cs ne-au furat pe mine pe noi tot proști rămânem și ei fur banii cu cu(…)ele (comentariu moderat – limbaj excesiv)

  2. A făcut ce a făcut și o sa plătească. Justiția o să-și facă treaba. Dar să îți faci din asta modul tău de viață ca ziarist(urmărind sa vânezi orice gest nefiresc a unei persoane) mi se pare aiurea. E ok să îți faci treaba, dar ura ucide și deformează. Exemplu Adi Rusu. Și sunt și aberații în presă(multe voințe iar altele din proastă informare-că nu poți să fii un Da Vinci al zilelor noastre, să le știi pe toate). Și presă independentă nu există, precum nu există țară fără corupți(numai că la noi corupția e o stare de asa zisă enormitate-de la mic la mare-noi, fiecare trebuie să încercăm,măcar, să ne schimbăm) Și apoi judeci pe altu…

    • Domniță sau Stimmabile
      Vezi tu!… nimic nu mai ye… nu mai ye nici cenzura de partid, nici totalitarism, nici tirania dictatorului – trăim intr-o democrație plătind impozite si taxe, cât că :/“așadar”… avem un minimal drept la liberă exprimare și drept la opinie, șiiii desigur avem și o libertate a presei… (in aparență).
      Relevant…. trăim intr-o eră a tehnologiei, :/“așadar”… cine are in palma niște simple forme tastale si/sau touch se poate pronunța de-acum public… vocalizand, chiar dacă tastatorul este agramat, imberb sau anaerob… Așa și tu, ai ieșit la timona exprimării in public ca o revelație a acestor drepturi și libertăți, și chiar cu ajutorul jurnalistului pe care îl ostracizezi cu mânie proletară… publicandu-te, putand a te cenzura. Aceasta înseamnă ca respecta dreptul tău!
      Apoi, că cel invederat deține o funcție publică si are arderea lăuntrică să fie in lumina reflectoarelor, o vreme se va scrie de El. După atenuarea sau estomparea până la dispariție a pasiunii mistuitoare, va intra in conul de anonimat precum predecesorul iluzionist – clopotar angel și va vinde fantasme, multivitamine ori generatori de (a)steroizi.
      Acuma… Dacă iar displace toate astea privilegii de domnie vremelnică, avea ocazia sa rămână veșnic la sinecura de familie, potrivită la oficiul silviculturii românești din 22 Decembrie, că niiiiiimeni nu ar fi știut de existența sa efemeră pe acolo. Măi să fie… cum ne povestea ec. Șorinelica Pintiloga despre astea si mai multe, în ședințele politice și chermezele bahice de la Bucale unde ne înghesuiam la beție mai ales la team-buildinguri female (nu de alta, dar erau cu finalizare fiecare pe fiecare cum-apucam)… despre absența zilnic înșiruită a domnișorului de la “servici”, că dooooar ce era sistematic in “concediul” medical.
      Așa deci și prin urmare! Atât timp cât un semen de-al nostru este gestionarul a ceea ce noi platim zi de zi (taxe și impozite), comunitatea va fi direct interesată de modul in care domnul acesta își îndeplinește treburile urbei… întrucât nu este greu de priceput cum in multitudinea de afaceri penale (prezentându-se onorabil de altfel prin prezumția de nevinovăție și mai apoi prin prescriptie, iar nu prin demontarea acuzațiilor), buna administrație publică locală este de facto un fâssssssss!!!, fiind o degringoladă purgatorie pe holurile-birourile mun’cipale, dar și in balcoanele laterale la locul de fumat: de exemplu ➡️sărbătoarea tocmai ce a eșuat din pricina concediului de odihna oferit ofrandă templului Termen.
      :/“Așadar” mutis totalis mundi!
      :/“Așadar” lasă jurnalismul sa-și îndeplinească rolul și, sa devoaleze din cele multe și neștiute treburi edilitar-gospodărești, ca e înspre îndreptarea păcătosului. Oricum, comunitatea e in o amorțire completa si intr-o letargie, indusă de un comportament triumfalist, unde percepția publicului este deseori confuză, irațională si plină sentimentalisme oneroase pentru municipalitate, iar simtul civic inexistent. In toate aceste, jurnalistul Cătălin Vischi pironește în cătare pe unii sau alții, însă reprezintă semnificativ gândirea critică de la antipozi, și merita aprecierea noastră.
      Și da, Compatrioți! Sună bine politica românească!
      Textul reprezintă o opinie cetățenească, iar nu un conflict de idei.
      Arrivederci, Domniță sau Stimmabile! 🙂

  3. Acești esc(…)ci odată ce scapă nu mai pot fi opriți. Nu vedeți ce h(…)i sunt acești politicieni,iau contracte de la stat pentru amici,împart milioane de euro între ei ,se știe treaba asta dar nu poți să le faci nimic,e o chestie ca de copii mici. F(…)ă dar n-ai ce le face.Aici a ajuns prostia umană. (comentariu moderat – limbaj excesiv)

    • Hoții e normal să plătească, spagari de bani publici trebuie să restituie inzecit banii tai, ai mei au comunității ce au fost furați de Jigodii politice, eu dacă calc legea conduc beată mă condamnă, un polițai dacă mă soare di folosește pușca e condamnată atunci de ce sa irrtam hoții din partide indiferent de culoare politică

  4. Personal îl consider un h(…)ț și îi doresc vreo 10 ani de pușcărie cu executare, dar în ziua de azi hoții scapă și găinarii plătesc. (comentariu moderat – limbaj excesiv).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here