EXCLUSIV – Investiție de peste 500 de milioane de euro în Maramureș: liderul mondial al producătorilor de mașini textile deschide două fabrici și un centru de mentenanță în Baia Mare și comuna limitrofă Groși

2
7906

INVESTIȚII – PRODUCȚIE. Holdingul german Karl Mayer Group, lider modial în producția de mașini textile, și-a deschis o sucursală în România (Karl Mayer Romania SRL) și pregătește deschiderea a două fabrici și a unui centru de mentenanță în municipiul Baia Mare și comuna limitrofă Groși. Proiectul investițional din Maramureș al holdingului german este estimat la peste 500 de milioane de euro, au susținut, pentru 2mnews, surse direct implicate.

 

Strategia celor 3 pași

 

Strategia holdingului german include ca prim pas relocarea în Baia Mare a uneia dintre fabricile de ace de cusut pe care o deține în Asia. Noua fabrică Karl Mayer este localizată pe platforma industrială a fostului IMMUM, pe strada Vasile Lucaciu nr. 162C (în hala 2), firma urmând să facă public acest lucru în cursul acestei zile, la Baia Mare fiind prezenți germanii Patrick Mack, desemnat director al sucursalei din România, și Roland Kohn, cel care manageriază toate investițiile de dezvoltare ale holdingului german și care a fost desemnat responsabil pentru implementarea proiectului din Maramureș.

 

Cel de-al doilea pas, care va fi implementat la fel de rapid, este deschiderea centrului de mentenanță pentru mașinile industriale produse de holdingul german. Acesta va funcționa tot în Baia Mare, pe Bulevardul Republicii, în clădirea fabricii de textile Confstar, care a funcționat din anul 1975 și devenită de ceva vreme furnizor de spații industriale/comerciale de închiriat.

 

În fine, al treilea pas din strategia investițională a holdingului Karl Mayer va fi realizată cu cea mai mare parte din necesarul financiar al proiectului (sute de milioane de euro): construirea la Groși, pe un teren de circa 12 hectare, a unei mari fabrici de producție a CNC-urilor (mașini-unelte cu comandă numerică) pentru industria textilă. Întreg proiectul investițional care a intrat de astăzi în fază execuțională depășește 500 de milioane de euro și va concentra peste 700 de noi locuri de muncă.

 

Inițial, fabrica de CNC-uri urma să fie localizată într-o altă localitate, tot limitrofă cu Baia Sprie, însă personalul decident al investitorului a preferat terenul din Groși.

 

Detalii despre investitor
Karl Mayer Group, fondată în anul 1937, are sediul central în Obertshausen (Germania) și are filiale în 11 țări (SUA, India, Italia, Hong Kong, Japonia, China, Bangladesh, Indonezia, Elveția, Turcia și România), precum și agenții în toate zonele lumii. Holdingul are peste 3.100 de angajați și deține o academie, centre de cercetare și dezvoltare (inclusiv centre de tehnologii informatice pentru dezvoltarea soluțiilor digitale), centre de competență, de instruire, de mentenanță etc.
Holdingul este liderul mondial de pe piața producătorilor de mașini pentru industria textilă și este primul mare investitor extern care vine în Maramureș după mai bine de 15 ani. Proiectul va fi dezvoltat în județul din nord-vestul României în urma unui lobby susținut al celui mai tânăr președinte de Consiliul Județean, Ionel Bogdan, care a demarat în 2023 – unele în urma lobby-ului parlamentarului german Lars-Jörn Zimmer, membru al Parlamentului de Stat CDU – mai multe runde de întâlniri/negocieri cu delegații economice din Germania (în special cu cele din landul Saxonia-Anhalt).
Grupul de companii de inginerie mecanică și a instalațiilor ale Karl Mayer Group își bazează afacerea preponderent pe construcția de mașini textile pentru cele mai importante procese de formare a cusăturilor (tricotat circular și plat), precum și pe domeniile textile tehnice, pregătirea urzelii, țesut și digitalizare, dar oferă și largă gamă de produse (piese de schimb, componente electronice), servicii și soluții digitale inovative.

Astăzi, firma este controlată de urmașii fondatorului (Karl Mayer), respectiv de frații Ulrich, Ingo și Fritz P. Mayer, și este administrată de un Consiliu de Administrație, iar la conducerea executivă este, din 2013, Arno Gärtner (CEO).

 

Administrator al sucursalei din România (care a fost înregistrată cu sediul social în București și punct de lucru în Baia Mare, pe strada Vasile Lucaciu și care funcționează ca fiind proprietatea firmei germane Karl Mayer Verwaltungsgesellschaft MBH) a fost desemnat Manfred Reinhold, membru în board-ul de management al holdingului german (vicepreședinte administrativ și pentru proiecte speciale al grupului).

 

* Foto generice

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Pe Bulevardul Republicii a functionat CONFSTAR. Maratex nu cred ca mai există, era pe Bulevardul Bucuresti, cam pe locul unde se afla azi Kaufland și Selgros…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here