EXCLUSIV – Baia Mare are cei mai mulți candidați la funcția de primar din România, iar Maramureșul este județul cu cei mai mulți candidați din țară pentru funcția de președinte al Consiliului Județean: o analiză la nivel județean

2
2026

APETENȚĂ PENTRU CANDIDATURI. Cei mai mulți candidați pentru funcția de primar din România se înregistrează în municipiul Baia Mare, în reședința de județ a Maramureșului fiind înscriși în cursă 16 candidați (pe locul 2 este Constanța, cu 14 candidați, iar pe locul 3-4 sunt Craiova și Voluntari cu câte 12 candidați). Toți cei 16 candidați sunt de sex masculin, unul singur dintre aceștia candidând independent, restul reprezentând partide sau alianțe politice.

 

Pe listele de consilieri locali depuse de 16 partide și un independent sunt înscriși 301 candidați, 62% dintre aceștia sunt persoane de sex masculin și 38% de sex feminin.

 

În privința candidaților la funcția de primar în Maramureș, după Baia Mare (cu 16 candidați), cei mai mulți au fost înregistrați în Sighetu Marmației 8; Borșa și Poienile de sub Munte 7; Târgu Lăpuș, Tăuții Măgherăuș, Băiuț, Moisei și Recea 6.

 

La polul opus, în 3 din cele 76 de UAT-uri din județul Maramureș este înregistrat un singur candidat la funcția de primar, în toate aceste localități fiind vorba despre primarul în funcție: în Giulești (Laurențiu Batin, primarul PNL în funcție), Groși (Florin Daniel Boltea, primarul PNL în funcție), Oncești (Matei Godja, primarul PSD în funcție).

 

O competiție restrânsă se va duce în 15 UAT-uri din Maramureș, unde sunt înregistrați doar câte 2 candidați pentru funcția de primar: în Băița de sub Codru, Budești, Cicârlău, Coaș, Gârdani, Ieud, Lăpuș, Oarța de Jos, Dragomirești, Poienile Izei, Rona de Jos, Rozavlea, Sălsig, Șieu și Valea Chioarului.

 

Maramureșul se situează pe locul 1 la nivel național și în privința numărului de candidați pentru funcția de președinte al Consiliului Județean: 13. Din cei 13, 9 candidați sunt de sex masculin, 4 fiind femei (este, de asemenea, cel mai mare număr de femei care candidează la cea mai înaltă funcție a administrației județene din istoria județului). Toți reprezintă partide politice.

 

Listele pentru consilieri județeni totalizează în Maramureș 468 de candidați din 14 partide politice (nu este înscrisă nicio candidatură independentă), 72% dintre aceștia fiind de sex masculin și 28% de sex feminin.

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here