EXCLUSIV – DNA angajează încă un procuror la Biroul din Maramureș: în acest moment, structura din județ funcționează cu un singur procuror

0
674

MAGISTRAȚI – DNA MARAMUREȘ. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât aprobarea organizării unui concurs (în perioada 25 ianuarie – 6 mai 2022) pentru numirea a 29 de procurori în funcții de execuție în cadrul structurii centrale și a unor structuri teritoriale, printre care unul în cea din județul Maramureș. DNA are în județul Maramureș singurul Birou Teritorial din țară, aflat în subordinea Serviciului Teritorial Cluj, și care are în acest moment un singur procuror, respectiv procurorul șef DNA din Maramureș, Ioan Tomoiagă.

 

Procurorul Tomoiagă a fost inițial, desemnat, în 21 iunie 2021, în funcţia de procuror şef al Biroului Teritorial Baia Mare din cadrul Serviciului Teritorial Cluj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în 13 octombrie 2021, după câștigarea concursului pentru postul de conducere, fiind numit în funcție pentru o perioadă de 3 ani, până în 13 octombrie 2024 – după 13 octombrie 2024, conform legii, mandatul Tomoiagă mai poate fi prelungit cel mult pe o perioadă de încă 3 ani.

 

Tomoiagă, procuror din 15 noiembrie 2009, a venit la DNA în mai 2020, detașat din postura șef al Secției Judiciară a Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș. În noiembrie 2020 a fost numit procuror DNA, prin concurs (a luat al doilea cel mai mare punctaj din țară, 93,74 puncte). El este al treilea procuror șef al structurii anticorupție din Maramureș (înființată în 7 noiembrie 2011), după Ioan Ulici (7 noiembrie 2011 – 1 septembrie 2018) și Ioan Pop (17 octombrie 2018 – 8 iunie 2021), ambii predecesori plecând din funcție la cerere (între timp, Ulici s-a pensionat din structura centrală a DNA, iar Pop activează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș).

 

De-a lungul celor 10 ani de existență, în foarte puține momente DNA Maramureș a avut mai mult de un procuror în componență, deși organigrama prevede încă un post de execuție. În acest moment, în Maramureș există doar 35 de procurori: 31 la Parchete, 3 la DIICOT și 1 la DNA.

 

Pentru a fi angajat în DNA, un procuror trebuie să aibă cel puțin 10 ani vechime ca magistrat, să nu fi fost sancționat disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională (se dă concurs, care constă din interviu și evaluare profesională – sunt analizate 5 rechizitorii relevante din ultimii 5 ani) și o conduită morală ireproșabilă.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here