DREPTURI – Într-o singură zi, 170 de asistenți personali din Maramureș au dat în judecată 8 primării din județ

0
1802

LITIGIU DE MUNCĂ. Miercuri, 13 decembrie 2023, 170 de asistenți personali din Maramureș, membri ai Sindicatului Județean al Asistenților Personali din Maramureș au dat în judecată 8 primării din județ, într-un litigiu de muncă prin care cer instanței de judecată să oblige respectivele administrații locale să le plătească retroactiv sporul de 15% din salariul de bază, inclus în legislație pentru condiţii periculoase/vătămătoare. Cei mai mulți din petenți sunt din Poienile de sub Munte, Lăpuș și Seini.

 

Cel 8 procese, în care primăriile din Seni, Tăuții Măgherăuș, Dumbrăvița, Poienile de sub Munte, Șișești, Lăpuș, Strâmtura, Dragomirești au calitatea de pârât au fost înregistrate la Tribunalul Maramureș, urmând să fie judecate de magistrații desemnați ai Secţiei I Civilă.

 

Problemele cauzate de neplata acestui spor sunt generate de o altă lege proastă, neclară/interpretabilă adoptată de Parlamentul României în 2006 și soluționată la începutul lunii decembrie 2023 de instanța supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție), care a decis, la cererea Colegiul de conducere al Curţii de Apel Alba-Iulia (care a solicitat o opinie în contextul în care nu exista o practică unitară, instanțele din țară dând soluții diferite/antagonice) că asistenții personali ai persoanelor cu handicap nu pot beneficia de sporul de 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare.

 

Până la respectiva decizie, existau 4 interpretări ale instanțelor: că pot beneficia necondiționat; că pot beneficia în anumite condiții; că angajatorul decide dacă îl acordă; că nu pot beneficia. Aceeași țară, aceeași speță, mai multe măsuri.

 

* Foto generică: @observatorulph.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here