AU FALIMENTAT ȘI SPORTUL – La 8 ani de la desființarea echipei FC Municipal Baia Mare, lichidatorul cere instanței să încuviințeze falimentul

0
4190

CÂND CONDUC NEPRICEPUȚII. La 8 ani de la desființarea echipei FC Municipal Baia Mare, lichidatorul cere instanței să încuvințeze falimentul asociației sportive, însă situația nu este extrem de simplă, pe rolurile instanțelor aflându-se și un proces în desfășurare în care Finanțele (Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramureș) au cerut dizolvarea asociației sportive, precum și o hotărâre definitivă, care datează din anul 2021, de încuviințare a executării silite a fostului AS FC Municipal Baia Mare pentru suma de peste 350.000 de lei (în urma unui proces pierdut cu Primăria Baia Mare, declanșat la ordinul fostului primar Cătălin Cherecheș, care vroia să se răzbune în acest fel pe fostul președinte al clubului, Cristian Șpan, care l-a dat pe mâna DNA). Sigur, suma n-a fost executată, clubul neavând nimic.

 

Acum însă, lichidatorul Pro Insolv IPURL a cerut instanței să declare falimentul asociației sportive. Cererea a fost înregistrată la finalul lunii trecute (28 martie 2024), urmând să fie judecată de magistratul desemnat al Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș.

 

În același timp, lichidatorul a cerut instanței care judecă de 3 ani dacă să încuviințeze sau nu dizolvarea asociației sportive, la solicitarea Finanțelor, să amîne judecarea cazului, ceea ce s-a și întâmplat, următorul termen în cauză fiind stabilit pentru… 31 octombrie 2024 (acest proces oricum a fost suspendat un an, în perioada 2022-2023, deci o amânare până la calendalele grecești încoace, una-n colo nu mai contează).

 

Vă reamintim că Asociația Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare este doar o altă echipă falimentată de Primăria Baia Mare în perioada de tristă amintire când aceasta era controlată de primarul corupt Cătălin Cherecheș. Practic, tot ce a administrat pe plan sportiv Primăria Baia Mare a intrat în faliment.

 

FC Municipal Baia Mare a încetat să mai existe în vara anului 2016 (activa în Liga a II-a), din cauza problemelor financiare, după ce a încheiat sezonul precedent pe locul 6 în play-off-ul Seriei a II-a. Șpan a devenit președintele clubului în iunie 2014, desemnat de primarul vremii, Cherecheș, iar echipa FCM Baia Mare a promovat în Liga 3 și apoi în Liga 2, unde a reușit să se califice în play-off, obiectiv stabilit la începutul campionatului.

 

În aprilie 2016, Șpan a fost cel prin care DNA a organizat flagrantul în urma căruia Cherecheș a fost reținut și apoi arestat pentru luare de mită. Pentru că după aceea, administrația publică nu și-a mai respectat obligațiile financiare contractuale, clubul a fost depunctat cu 12 puncte de FRF (în urma memoriilor depuse de foștii jucătorii, iar datoriile clubului erau de circa 210.000 de euro).

 

De facto, acest club nu mai există din 2016, dar iată, de aproape 8 ani unii se mai chinuiesc să rezolve și scriptic/oficial această inexistență. După eliminarea clubului Fotbal Club Municipal Baia Mare, în anul următor Cherecheș a alipit echipa de fotbal la clubul de handbal CS Minaur Baia Mare și a reînceput din Liga a IV-a. Sub denumirea Minaur, echipa a promovat în primul an în Liga a III-a, iar în 2022 a promovat în Liga a II-a, de unde a retrogradat la finalul aceluiași sezon, acum aflându-se în ipostaza rușinoasă și fără precedent în istoria fotbalului băimărean să bifeze retrogradarea în Liga a IV-a (fosta Județeană) – ar fi pentru prima dată când în doar 2 ani echipa retrogradează de două ori și singura dată când ar activa în Liga a IV-a în urma unei retrogradări.

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here