ANALIZĂ – Baia Mare, în topul orașelor cu cele mai scumpe creșe și grădinițe private din România

0
943

STATISTICĂ. Numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată din țară a crescut accelerat în ultimii 10 ani, procentul acestora crescând de la 2,9% în anul școlar 2013/2014 la 7,1% în anul școlar 2021/2022, conform unei analize a directorului web Clubulcopiilor.ro (care cuprinde informații despre grădinițe și creșe, parcuri tematice, locuri de joacă, cursuri de perfecționare și inițiere, idei pentru excursii în natură, atracții turistice, restaurante prietenoase cu copiii precum și diverse evinimente adresate familiilor din România).

 

Dacă unii părinți aleg învățământ preșcolar sau anteprescolar privat pentru flexibilitatea programului prelungit pe care acestea îl oferă, vacanțelor mai scurte, precum și datorită condițiilor și programei educaționale oferite, din ce în ce mai mulți părinți sunt nevoiți să aleagă pentru copiii lor sistemul de învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat, deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creșele și grădinițele de stat.

 

Creșterea numărului de elevi, dar și inflația, precum și costurile salariale în creștere cu personalul didactic a umflat costul învățământului privat din țară. Clubul Copiilor a încercat sa afle care sunt costurile medii pentru învățământul privat din marile orașe ale țării, precum și orașele unde acesta este cel mai accesibil raportat la nivelul salarial din zona respectivă.

 

Astfel, am analizat costurile a peste 150 de instituții private de învățământ preșcolar și antepreșcolar din capitală și orașele reședință de județ ale țării. Costurile includ atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă, care se percepe separat în majoritatea cazurilor.

 

Rezultatele complete le puteți vedea accesând linkul de mai jos: https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-scumpe-si-ieftine-crese-si-gradinite-private-din-tara/.

 

Raportat la puterea de cumpărare locală, topul se schimbă în mod radical. Atât Cluj-Napoca, cât și Bucureștiul, nu se mai regăsesc nici măcar în top 10. Locul lor este preluat de Oradea, Târgoviște și Râmnicu-Vâlcea. Altfel spus, acestea sunt orașele cu cele mai scumpe grădinițe și creșe private, raportate la puterea de cumpărare locală reprezentată prin salariul mediu net din aceste orașe. Baia Mare se află la mijlocul clasamantului național, prețul mediu al gradiniței reprezentând 41% din salariul mediu net.

 

Lista completă o regăsiți mai jos:

LOC ORAȘ RAPORT COST MEDIU LUNAR/SALARIUL MEDIU NET
1. Oradea 56%
2. Târgoviște 55%
3. Râmnicu Vâlcea 48%
4. Târgu Mureș 45%
5. Brașov 44%
6. Constanța 44%
7. Slobozia 43%
8. Drobeta Turnu Severin 43%
9. Ploiești 43%
10. Buzău 42%
11. Satu Mare 41%
12. Baia Mare 41%
13. Cluj-Napoca 40%
14. Pitești 40%
15. Botoșani 40%

Clubulcopiilor.ro



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here