OFICIAL – Astăzi dispare, după 47 de ani, staţiunea zootehnică din Sighetu Marmației, care a dezvoltat rasa Bruna de Maramureș

0
5356

DECIZIE. Așa cum 2mnews v-a anunțat încă din urmă cu șapte luni (detalii AICI), Staţiunea de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Bovinelor (SCPCB) Sighetu Marmației se va desfiinţa, bunurile pe care le deține aceasta urmând să fie preluate de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor (SCDCB) Târgu Mureș (care are sediul în comuna mureșeană Sângeorgiu de Mureş).

 

Măsura care consfințește oficial “decesul” stațiunii maramureșene, odinioară una de elită a zootehniei românești, este de fuziune prin absorbție, urmează să fie reglementată astăzi, 30 ianuarie 2019, prin Hotărâre de Guvern și este cuprinsă în “strategia de reorganizare a unor unităţi de cercetare-dezvoltare agricolă” din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, girată de Ministerul Agriculturii, condus de Petre Daea.

 

Despre SCPCB Sighetu Marmației

 

SCPCB Sighetu Marmației s-a înființat în anul 1972 și a fost dotată de regimul comunist cu peste 2.500 de hectare de teren, peste 300 de angajați (60 dintre aceștia fiind cercetători), 1.600 de bovine (extrem de valoroase, conform directorului SCPCB Sighetu Maramatiei, Vinicius Pop) și structura imobiliară aferentă. Practic, instituția a fost creată pentru ameliorarea rasei Bruna de Maramureș, rezultată din încrucișarea autohtonelor Sura de stepă și Mocănița cu rasa elvețiană Schwyz (Bruna Alpină).

 

Bruna de Maramureș este una dintre extrem de puținele rase de bovine românești omologate la nivel mondial (în anul 1959) – zootehnicienii români doreau să perfecționeze “vaca mixtă”, de carne și de lapte. Inițial, până la finalul regimului comunist, lucrurile mergeau spre bine: la Sighetu Marmației s-a obținut în premieră mondială pentru rasa Brună taurul fără coarne (Akeratos) – pentru neinițiați, motivația constă în spațiu redus necesar la furajarea în iesle, eliminarea riscurilor de accidente, implicit și a ecornajului artificial (tăierea cornelor). Și tot în Sighet s-a obținut (în 1990) recordmena mondială a rasei la producția de lapte – vaca Iza, cu o producție de 11.660 de litri de lapte în 305 zile.

 

Ce preiau mureșenii

 

Fuziunea prin absorbție constă în desființarea SCPCB Sighetu Marmației și preluarea întregului patrimoniu al acesteia de SCDCB Târgu Mureș. Scriptic, valoarea de inventar a bunurilor stațiunii zootehnice din Sighetu Marmației este de 841.340 de lei, bunurile fiind mult subevaluate (unele construcții, cele mai multe din cărămidă și piatră, figurează cu o valoare de inventar de câțiva lei!).

 

Stațiunea sigheteană mai deține următoarele clădiri, e drept, majoritatea fiind într-o avansată formă de degradare: lăptărie, siloz, clădire pentru muncitori și paznic, 10 clădiri adăpost experimental de vaci, saivan, bucătărie furajeră, centrală termică, filtru sanitar, cantină, laborator tehnologia cărnii, trei clădiri administrative (una pe patru niveluri), magazie, șopron de sortat fructe, locuință (o casă situată în municipiul Sighet a cărei valoare de inventar este de doar vreo 2.100 de euro), adăpost tabără de vară, ansamblu de laborator pe două niveluri.

 

De asemenea, stațiunea maramureșeană mai are în patrimoniu 575 de hectare de teren arabil, pășuni, fânețe, livezi și pădure situate în municipiul Sighetu Maramației, în stațiunea Ocna Șugatag și în alte cinci comune (Săpânța, Sarasău, Remeți, Bocicoiu Mare, Desești). Protocolul de predare-primire se încheie în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de astăzi, 30 ianuarie 2019.

 

În pofida valorilor de inventar ale clădirilor stațiunii sighetene, valoarea totală de inventar a bunurilor deținute de stațiunea zootehnică din Sângeorgiu de Mureș  va crește cu aproape 20%, aceasta urmând să preia și toate drepturile și obligațiile și să se substituie în toate litigiile în curs ale SCPCB Sighetu Marmației. De asemenea, personalul SCPCB Sighetu Marmației este preluat, fără concurs, de SCDCB Târgu Mureș, conform Hotărârii de Guvern.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here