ADMINISTRAȚIE – Ce s-a ales din proiectul vicepreședintelui Doru Dăncuș, de revitalizare a satului maramureșean

0
1113
Doru Dăncuș

TRADIȚIONAL. Președintele țărăniștilor maramureșeni, Doru Dăncuș, din postură de vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Maramureș, a reluat, încă de la începutul mandatului său în funcția administrativă, o temă dezbătută și de alții, dar nerezolvată până acum de nimeni: stoparea distrugerii statului tradițional maramureșean. Sigur, mai interesează pe foarte puțini distrugerea esteticii arhaice prin acutizarea kitsch-ului într-un județ ai cărui administratori clamează că frumusețea naturală ar trebui să dezvolte turismul ca principală locomotivă a economiei maramureșene.

 

Au încercat mulți – ultimul, chiar actualul consilier județean Anton Rohian, pe vremea când îndeplinea funcția de prefect -, s-au făcut planuri, s-a dezbătut, s-au scris proiecte, dar toți s-au lovit de indiferența decidenților guvernamentali și a celor de la nivelul administrațiilor locale din satele care mai păstrează urme de tradițional. Practic, toate tentativele au pornit de la ideea că trebuie emisă o lege care să interzică edificarea locuințelor sau clădirilor care nu cadrează cu esteticul rural de tip maramureșean. Nu s-a întâmplat asta, iar distrugerea satului maramureșean a continuat nestingherită.

 

Dăncuș a venit și el cu un proiect – “Plan de revitalizare a satului maramureșean” -, care avea același scop (protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural construit și natural din județul Maramureș), în consecință a fost trecut la capitolul „De ignorat” și trecut cu vederea, ca fiind lipsit de șanse de implementare.

 

George Lazăr, arhitectul-șef al județului Maramureș

Totuși, studiind proiectul, se observă o diferențiere de abordare în comparație cu proiectele similare din trecut. Respectiv, Dăncuș a gândit ca moroșanul: dacă Guvernul n-a făcut nimic până acum, nici nu va face, iar dacă se dorește rezolvarea problemei, trebuie să reacționeze entitatea județeană (CJ). Așa că i-a implicat pe arhitectul șef al județului (George Lazăr) și pe juriștii instituției și au elaborat proiectul privind construcția unor case care să îmbine arhitectura tradițională cu cea modernă. „Încercăm să mai salvăm, în acest mod, ce se mai poate salva din vechile modele de construcții”, a explicat el.

 

Mai mult, acest proiect a fost inclus ca obiectiv de investiții și cuprins în bugetul județului pentru anul 2017 cu suma de 200.000 de lei. Practic, proiectul, aprobat în plenul CJ, vizează responsabilizarea maramureșenilor în conservarea, protejarea, revitalizarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural al județului. Concret, se vor realiza 10 modele de locuințe în stil tradițional specific pentru Maramureșul istoric (Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei) și acestea vor fi puse gratuit la dispoziția celor interesați să edifice noi construcții.

 

De asemenea, CJ va încheia un acord de parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Nord-Vest și 18 unități administrativ-teritoriale (comunele Desești, Budești, Ocna Șugatag, Călinești, Poienile Izei, Botiza, Ieud, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Vadu Izei, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Săcel, Șieu și orașele Săliștea de Sus și Dragomirești). De urmărit modul practic în care se va implementa proiectul și dacă acesta va reuși să stopeze ofensiva violentă a kitsch-ului în satul tradițional maramureșean.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here