8 MARTIE – Se împlinesc 40 de ani de la adoptarea Zilei Internaţionale a Femeii

0
183
Adunarea Generală ONU, 1977: Dag Hammarskjöld (Suedia) - secretar general şi Vijaya Lakshmi Pandit (India) - preşedinte

CELEBRARE. Doamnelor şi domnişoarelor, aproape ne înspăimântă că am putea să vă servim şabloane taman astăzi când e Ziua Internaţională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii), adică ziua dumneavoastră.

 

Aşa că nu vă luăm prin învăluire cu istoricul acestei zile, pe care toţi îl copiază în fiecare an şi vi-l servesc ca pe o creaţie proprie, ci anunţăm că în 2017 se-mplinesc 40 de ani de când Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, printr-o rezoluţie votată în decembrie 1977, Ziua Internaţională a Femeii – deşi ONU a celebrat prima dată Ziua Internaţională a Femeii pe 8 martie 1975, an pe care l-a şi proclamat Anul internaţional al femeii.

 

OK, cum continuăm acest text? Nu spunându-vă să fiţi fericite (pentru că sperăm să fiţi şi fără îndemnul nostru şi nici pentru că sunt locuri mai rele decât România – în China, de exemplu, femeile sunt libere doar în după-amiaza zilei de 8 martie), ci spunându-vă ce s-a întâmplat în ziua adoptării zilei de 8 martie ca Ziua Internaţională a Femeii.

 

În 8 martie 1977, în SUA era preşedinte democratul Jimmy Carter, iar la radiouri se asculatu Fleetwood Mac, The Clash, Queen, dar hiturile erau „Evergreen” al lui Barbra Streisand şi „Chanson D’Amour” al lui Manhattan Transfer. Se apropia finalul pentru Elvis Presley, copiii se uitau la Winnie the Pooh, se pregătea lansarea lui Commodore Pet (primul home computer din lume), iar romanul „Trinity” al lui Leon Marcus Uris (o poveste a unor familii irlandeze de la începutul secolului XX) devenea best-seller. La noi nu mai amintim, că era trist, era la patru zile după cutremur…

 

Dar să încheiem scrierea asta într-o manieră optimistă, fapt pentru care, doamnelor şi domnişoarelor, vă spunem „La mulţi ani!” 🙂

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here