MAREA ÎMPĂRȚEALĂ – Ocolul Silvic al Băii Mari a obținut anul trecut un profit de aproape 200.000 de euro: află ce se face cu banii

0
572

BANII. Ocolul Silvic Municipal Baia Mare a obținut în 2018 un profit de aproape 1 milion de lei (exact: 936.798,94 lei, echivalentul a 196.806,5 euro). Banii se vor împărți în acest mod: mai mult de jumătate, respectiv 500.000 de lei vor fi vărsați în conturile Primăriei Baia Mare, aproximativ 10% (respectiv 91.623 de lei) vor fi împărțiți angajaților (conform regulamentului, aceștia au cotă parte la participarea la distribuirea profitului) și 345.174,94 de lei vor fi repartizați pentru investiții.

 

Ocolul Silvic Municipal Baia Mare (manageriat de șeful de Ocol Călin Lupșe) administrează peste 9.000 de hectare de pădure (exact: 9.090,7 hectare) care aparține municipiului reședință de județ și 1.020,7 hectare de pădure și 345,3 de hectare de pășuni împădurite și cu arbori care aparțin altor entități.

 

Municipalitatea controlată de primarul Cătălin Cherecheș i-a numit în Consiliul de Administrație pe fostul milițian și apoi polițist Anton Gavril Breban (fostul șef al Poliției maramureșene în perioada 2001-2005 și apoi șef al SPP Maramureș în perioada 2006-2016), Izabella Morth (arhitect șef al municipiului), Alexandrina Bancoș (managerul general al societății de apă-canal Vital SA) și avocata Olivia Cherhat (președinte al Curții de Arbitraj Comercial a Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, fost consilier personal al lui Cherecheș).

 

Dacă mă-ntrebați de ce nu se obține decât un profit net de 21 euro/hectar, nu știu, dar vă reamintesc că primarul municipiului, Cătălin Cherecheș, un bun strateg silvic (doar a lucrat atâția ani în Direcția Silvică Maramureș) și un excelent economist (doar are titlul de doctor în economie), s-a declarat mereu (cel puțin public) împotriva exploatării pădurii care aparține municipalității. Deci se pricepe.

 

Se pricepe atât de bine încât, probabil, se exploatează (că doar din asta vin banii) doar ceea ce impune legea (tăierile impuse prin amenajamentul silvic, pentru că, în pofida a ceea ce cred neofiții, pădurea trebuie tăiată – nu jefuită, sigur – pentru a se dezvolta). În concluzie, nu facem bani din pădure, dar o avem!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here