REACȚIE – Senatorul Dan Ivan cere sancționarea vinovaților: Mai așteptăm 2 ani pentru podul din Ulmeni, s-au constatat nereguli tehnice și financiare

2
1712
Dan Ivan

NU REUȘESC SĂ TERMINE. Lucrările la podul peste râul Someș în localitatea Ulmeni au început în 2015, dar încă nu s-au finalizat, deși termenul de predare era de 2 ani. Execuția defectuoasă a pus în pericol lucrarea, aceasta riscând prăbușirea, în urma unei operațiuni tehnice realizate în 2019. Pe lângă acestea, instituțiile de control financiar au constatat și nereguli în cheltuirea banilor publici, prin efectuarea de plăți nejustificate pentru anumite lucrări din cadrul proiectului.

 

Senatorul USR Maramureș Dan Ivan îl indică pe primarul Lucian Morar drept vinovat pentru eșecul de până acum al investiției, afirmând că va solicita sancționarea tuturor factorilor responsabili cu alocarea nelegală a unor sume de bani, în cadrul decontării lucrărilor la pod:

 

Îl asigur pe primarul Lucian Morar că la finalul celor 9 ani de grea suferință în a ridica un pod peste un râu ce nu depășește 100 metri între cele două maluri, voi solicita verificarea modului în care a fost cheltuit fiecare leu pentru această lucrare de “mare anvergură”, iar sumele cheltuite nejustificat vor fi recuperate direct din buzunarul celor responsabili.

„O investiție în valoare de peste 10 milioane lei este blocată din cauza incompetenței primarului Lucian Morar. De 7 ani, locuitorii din zona orașului Ulmeni așteaptă să se producă minunea: podul peste râul Someș să fie dat în folosință. Numai că, deși anual promite că în luna septembrie se taie panglica, mereu vremea îl ia pe nepregătite. Ba vara e prea cald, ba iarna dă gerul și nu se poate lucra, după cum chiar el declară.

 

Și așa s-au împlinit 7 ani de când, cu binecuvântarea soborului de preoți, podului i s-a pus piatra de temelie. Parcă îl văd și acum pe pesedistul Gabriel Zetea, în 2015, felicitându-l pe Lucian Morar. Pentru ce au fost felicitările nu îmi dau seama, poate pentru deosebita performanță de a toca aproape 2 milioane de euro din bugetul statului pentru o lucrare ce nu e finalizată nici după 7 ani, deși trebuia realizată în 2 ani.

 

Mai grav este faptul că, de-a lungul timpului, Primăria Ulmeni a efectuat plăți nejustificate (în valoare de zeci de mii euro) pentru anumite lucrări facturate de constructorul SC Forestinger SRL, cel care, în 2019, a pus în pericol întreaga investiție, podul riscând a se prăbuși.

 

Că au fost probleme cu această lucrare putem înțelege. Se mai întâmplă. Dar să vii în campanie electorală (noiembrie, 2020) și să spui, cu un tupeu fără limite, că în sfârșit podul este gata, să te filmezi, chipurile, inaugurând investiția și să te dai rotund pe rețelele de socializare cu o realizare demnă de toată rușinea, e ceva ce doar în agenda propagandei marilor lideri totalitari mai întâlnești. De fapt, Lucian Morar a mințit încă o dată, înainte de a primi “povara” unui nou mandat de primar.

 

Suntem în 2021, iar podul nu este practicabil, fapt pentru care l-am interpelat pe ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Acesta mi-a confirmat faptul că termenul de grație pentru finalizarea investiției a fost prelungit până în decembrie 2022. Adică timp de aproape 2 ani mai avem de așteptat până să vedem podul gata, deși, suntem convinși, Lucian Morar va mai face câteva selfie-uri și niște live-uri pe Facebook, spre deliciul fanilor, anunțănd că podul e funcțional.

 

În paralel, de lucrări se interesează și Inspectoratul de Stat în Construcții Maramureș, care până acum nu a avut cuvinte de laudă la adresa modului în care s-a lucrat la pod. Din contră. S-au constatat lucrări neconforme, care au dus la producerea accidentului tehnic din septembrie 2019, ce era să compromită toată investiția. Au fost constatate avarii la structura de rezistență, ceea ce este foarte grav și ridică semne de întrebare privind traversarea în siguranță a podului, chiar după darea sa în folosință”.

 

Biroul senatorial Dan Ivan

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here