16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Sergiu Zainea (Independent)

0
1167
Sergiu Zainea

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 22 mai 2024, timp de 16 zile, în fiecare zi, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar un candidat nu a răspuns la întrebări, însă și pe acesta îl veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta nu dorește să fie cunoscut).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redactate/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Sergiu Florian Zainea (Independent).

 

Sergiu Florian Zainea (Independent)

 

Sergiu Florian Zainea (45 de ani). S-a născut la 2 aprilie 1979, în Baia Mare. A absolvit Grupului școlar electromecanic Baia Mare, Profil Matematică-Informatică (fostul Liceu nr. 7) în 1997, an în care a obținut și diploma de Bacalaureat. În perioada 1997-2000 a urmat cursurile Facultății de Administraţie şi Ştiinţe Economice a Universității „Avram Iancu” Cluj-Napoca – în specializarea Mangementul întreprinderilor -, este licențiat al Facultății de Drept a Universității „Bogdan Vodă” (2020).

 

Ocupația actuală: consilier juridic (înscris în Colegiul Consilierilor Juridici Maramureș).

 

A lucrat timp de mai mulți ani ca manager al mai multor societăți comerciale private, în care susține că a acumulat multă experiență de conducere, după care a decis să își împlinească vocația de a activa în domeniul dreptului, astfel că s-a dedicat meseriei de consultant juridic. Spune că are experiența și hotărârea de a face ceea ce este corect, chiar dacă este dificil, că deși pare naiv e doar un realist hotărât să schimb lucrurile în bine și consideră că are capacitatea de a forma o majoritate puternică, care să îl susțină în Consiliul Local, și să își apropie profesioniști onești și capabili cu care să implementeze planul său de dezvoltare al orașului.

 

De-a lungul timpului a mai activat în partidele politice Alianța Pentru Patrie (APP, în perioada 2021-2022, a fost președinte APP Baia Mare) și Mișcarea pentru România Suverană (MRS, mai 2023 – aprilie 2024, a fost președinte MRS Baia Mare). Candidează ca independent la funcția de primar al municipiului reședință de județ (este singurul candidat independent dintre cei 16).

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea:

 

  1. Microhidrocentrală pe râul Săsar. Proiect este unul viabil și în plină criză energetică va aduce municipalității, implicit băimărenilor, beneficii pe termen lung. Vizează valorificarea resurselor hidroenergetice ale Râului Săsar pentru a produce energie electrică pentru necesitățile orașului (iluminat public, stații de încărcare a mașinilor electrice, sursă de energie pentru mijloacele de transport în comun electrice, care este un al proiect pe care de asemenea doresc să-l implementez) și altele. Acumularea de apă a hidrocentralei va fi amenajată în scopuri de agrement.

 

  1. Centru de prevenție și reabilitare pentru dependenții de droguri și jocuri de noroc. Două din „pandemiile” de lungă durată ale societății moderne îi afectează și pe băimăreni, mai ales pe cei tineri. Jocurile de noroc și drogurile impactează viața personală, profesională și mai ales de familie. Este necesar ca, urgent, să oferim sprijin specializat celor, tot mai mulți, afectați, într-un centru dedicat, cu profesioniști formați, astfel încât să prevenim efectele jocurilor de noroc și al drogurilor și, totodată, să efectuăm acțiuni de reabilitare.

 

  1. Incinerator ecologic pentru deșeuri periculoase și nepericuloase. Muntele de gunoaie de la marginea orașului continuă să fie sursă de poluare, de boli, de disconfort olfactiv și estetic și, mai ales, este un simbol negativ al orașului. Cu fonduri europene putem implementa acest proiect ale cărui beneficii, dincolo de dispariția gunoaielor, poate consta și în faptul că orașul va avea o nouă sursă de energie. Aceasta poate fi folosită pentru consumul curent al utilităților municipale, dar poate fi și sursă de venituri pentru bugetul Băii Mari.

 

Toate aceste proiecte vor fi realizate din fonduri europene nerambursabile, nivelul de îndatorare al municipiului din acest moment nepermițând investiții de acest gen. Mai mult, două dintre ele, microhidrocentrala și incineratorul ecologic, vor fi surse de venituri și de economii la buget.

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Tenacitatea”.

 

Cel mai mare defect: „Încăpățânarea”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Determinat – este singurul candidat independent, fapt care îi poate atrage o cantitate de simpatie în rândul electoratului; Dispus să învețe, neimplicat în controverse – e drept, a avut o redusă activitate politică (2 ani), dar a reușșit să nu fie implicat în controverse (cel puțin nu în unele publice); Idealist – a dovedit fidelitate față de un singur crez politic, în pofida părerilor majoritare despre generatorul respectivului crez (l-a urmat pe fostul președinte al social-liberalilor, Liviu Dragnea, în proiectele politice ale acestuia și a plecat doar atunci când de la nivelul de decizie județean i s-a cerut să facă o campanie ternă, ca apa sfințită, pentru a nu-i deranja pe candidații marilor partide, respectiv când cei care trebuiau să-l susțină pentru victorie i-au impus acceptarea anticipată a înfrângerii).

 

Puncte slabe: Pare (și aproape că este) un lup singuratic care vrea să răzbească într-o pădure în care mișună haite, șansele de reușită fiind aproape nule – încearcă să compenseze lipsa unui aparat semnificativ de campanie și a unei finanțări consistente prin propria muncă, însă asta îi răpește din timpul pe care ar trebui să și-l aloce pentru campania propriu-zisă; Are o notorietate relativ redusă și un timp care scurge prea repede pentru a compensa această caracteristică edificatoare pentru un candidat potențial câștigător; Tributar unei aparente indecizii – a intrat și a ieșit, apoi iar a intrat în postura de candidat (din motivele explicate mai sus), implicit în vizorul public al celor despre care electoratul trebuie să își formeze o părere.

 

Oportunități: Poate coaliza partea electoratului sătul de promisiuni politice și dezamăgit de toate formele organizate politizate, a idealiștilor (care cred că este suficientă corectitudinea și voința de a vrea binele urbei pentru a realiza dezvoltarea orașului) și a unei părți a non-votanților clasici care se pot regăsi în idealul să nebunesc de a candida „singur împotriva a 15 partide politice” – funcționează după un slogan de campanie revanșard, de tip ultimativ (last chance): „Băimărene, hai să ne recuperăm orașul!”. Are potențial de creștere electorală pentru că a pornit aprope de la 0, însă în contextul unui aparat de campanie extrem-extrem de redus, șansele de a-și propulsa programul electoral într-un areal semnificativ sunt extrem de reduse. Pleacă cu șansa 13-14 din cei 16 candidați.

 

Amenințări/risc: Nu are nicio experiență în administrația publică (a încercat să compenseze această lipsă prin prezentarea unui corp de specialiști cu înaltă calificare care l-ar urma la Primărie în cazul victoriei, dar nu i-a și nominalizat, pentru maximizarea gradului de credibilitate a informației). Este expus la compromis: nu este susținut politic (nu are un partid politic în spate) și, în cazul ipotetic al unei victorii electroale, trebuie să-și negocieze majoritatea cu partidele din forul deliberativ (Consiliul Local), cu partidele, implicit să fie dispus la compromisurile politice de care s-a ferit prin decizia de a candida independent.

 

Pronostic: Cel mai probabil va întruni un procent de voturi în marja de eroare (până la 3%), generat exclusiv din opțiunile celor care deja îl cunosc, de non-votanții antagonici organizațiilor politice, din electoratul idealist și a celui care votează pe principiul sancțiunii, nu pe al afinității.

 

O explicație pentru procentajele prognozate: acestea sunt rezultate în baza unei analize care a inclus în calcul criteriile electorale semnificative: profilul candidatului, resursele de campanie (aparat, strategie, finanțare), plaja electorală a candidatului. Procentele rezultate, considerate reduse de cei mai puțin familiarizați cu acest tip de calcul, au la bază „problema” principală a acestei campanii atipice prin existența a 16 candidați (record în istoria electorală a Băii Mari), câștigătorul fiind creditat cu circa 20%, calculele fiind făcute în condițiile unei prezențe la vot ușor mai mare decât tiparul Băii Mari, respectiv de 40.000-45.000 de alegători care vor merge la vot (estimarea unei prezențe ușor mai mari decât trendul electoral din Baia Mare este făcut tot în baza numărului mare de candidați).

 

… duminică, 19 mai 2024, un alt candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI

 


 

• Alte articole din ciclul „16 pentru Baia Mare”, despre candidații care au fost deja prezentați (Claudiu Gheorghe Filip, Liviu Marian Pop, Călin Gheorghe Herțeg, Cristian Anghel, Pap Zsolt István, Brian Cristian, Florin Barbur, Ionel Bogdan, Costel Pîrvănoiu), puteți citi aici:

 

• Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

• Liviu Marian POP (PUSL)

• Călin Gheorghe HERȚEG (AD)

• Cristian ANGHEL (FD)

• PAP Zsolt Istvan (UDMR)

• Brian CRISTIAN (Alianța Dreapta Unită USR PMP)

• Florin BARBUR (REPER)

• Ionel BOGDAN (PNL)

• Costel PÎRVĂNOIU (AUR)



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here