16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Mircea Dolha (PNCR)

0
782
MIrcea Dolha

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 24 mai 2024, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar un candidat nu a răspuns la întrebări, însă și pe acesta îl veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta nu dorește să fie cunoscut).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Mircea Dolha (PNCR – Partidul Național Conservator Român).

 

Mircea Dolha (PNCR)

 

Mircea Dolha (55 de ani). S-a născut la 24 mai 1969, în Baia Mare. A absolvit liceul în 2000 și a obținut diploma de Bacalaureat în același an. Este absolvent al Facultății de Drept a Universității de Vest Vasile Goldiș (2004), al programului de masterat în Drept administrativ și al Statutului Funcționarului Public ale aceleiași instituții universitare (2006), al studiilor postuniversitare ale Colegiului Național de Apărare – Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (2012) și Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (2015).

 

Ocupația actuală: director general la firma sa (din domeniul Construcții).

 

A oferit câteva relații despre parcursul său: în școala generală a fost olimpic la istorie, în timpul liceului a activat în cadrul trupei de teatru. Lucrează de la 17 ani (și-a completat studiile ulterior). A fost încorporat în Armată la cererea sa (s-a liberat la finalul anului 1989, în decembrie apărând Depozitele ICRTI (“cu arma în mână, nu la figurat, pentru că se știa că urmează să vină trupele de Securitate de la Șomcuta Mare”). “În iunie 1990 m-am căsătorit cu Rodica (cu care sunt căsătorit și în prezent), fiind foarte tânăr (21 de ani) – a fost poate cel mai bun lucru pe care l-am făcut atunci. La 21 ani mi-am înființat prima firmă și primii angajați au fost din rândul colegilor de la fostul ICRTI în anul 1991. În anul 1993 aveam deja 7 angajați”.

 

Parcursul său politic a început în anul 2004, în PSD, formațiune din care a făcut parte până în 2011, când a fost exclus din partid (în perioada 2006-2011 a fost președinte PSD Baia Mare). În 2011 a candidat ca independent la Primăria Baia Mare (anul în care au fost declanșate alegeri parțiale) – s-a clasat pe locul 2, cu 23,34%, după Cătălin Cherecheș (candidatul USL – PNL & PSD & PC) – și tot în acel an a candidat pentru Camera Deptaților, sub sigla alianței PER & PV. În 2012 a devenit deputat (ales pe sigla alianței USL). În perioada 2013-2017 a activat în PNL (a fost președinte PNL Baia Mare până în iulie 2016 și de la acel moment și până în martie 2017 a fost președinte PNL Maramureș). În 2024 s-a reîntors pentru o scurtă perioadă în PSD, de unde a plecat în PNCR, partid din partea căruia candidează la funcția de primar al municipiului reședință de județ.

 

În perioada 2004-2008, Dolha a intrat în sistemul deliberativ al administrației locale și, din postura de ales al unui partid de opoziție (la majoritatea creată atunci în jurul PNL) a reușit să concretizeze 6 dintre propunerile sale ca hotărâri ale Consiliului Local.

 

În mandatul următor, 2008-2012, Dolha a fost ales viceprimar al municipiului Baia Mare, funcție din care a demarat lupta pentru recuperarea piețelor agroalimentare din Baia Mare (cu firma care le gestiona, Piata Aliment SA), reușind să readucă în administrarea Primăriei piețele Gară, Albina, Bilașcu, să mute Târgul Auto și să desființeze Târgu de Animale (ulterior devenit piață en-gros). De asemenea, și-a asumat desființarea pungilor de sărăcie, anunțând chiar că mută comunitatea din zona Craica, dar nu a mai apucat să și pună în practică soluția, în 28 ianuarie 2011 fiind exclus din PSD și implicind pierzându-și atribuțiile de consilier local și de viceprimar cu atribuții de primar.

 

În perioada 2012-2016, a fost deputat și a intrat în atenția publică solicitând  o măsură controversată, respectiv înlocuirea denumirii de rrom cu “țigan”, fapt care presupunea o modificare constituțională. De asemenea, a condus delegația parlamentară pentru cazul familiilor de români Bodnariu și Nan, cărora autoritatea de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, le-au luat copiii pentru a-i da în adopție. Cazul a fost soluționat fericit, copiii fiind redați celor două familii de români (Bodnariu a venit chiar în Maramureș pentru a-i mulțumi lui Dolha). El a mai fost și singurul parlamentar maramuresean care a fost invitat să facă o intervenție în Camera Lorzilor din Regatul Unit al Marii Britanii.

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea:

 

  1. Mutarea rromilor de pe Craica. Pungile de sărăcie din Baia Mare, localizate în zonele Craica, Pirită, Ferneziu, Cuprom, Gării, b-dul Independenței, pe malurile Săsarului sau în Cartierul Ferneziu, constituie o problemă extrem de importantă pentru societatea băimăreană, dar care nu a fost soluționată în pofida numeroaselor promisiuni și ale problemelor sociale pe care le crează nu doar celor care alcătuiesc această comunitate aflată în situații de risc, ci și cetățenilor orașului. În timpul în care am fost în Executivul Primăriei Baia Mare am conceput un proiect care a primit inclusiv aprecieri externe, dar nimeni nu a avut curaj să-l pornească din rațiuni simplu de prezumat. Iar această problemă nu doar că este una foarte gravă, ci se repercutează asupra imaginii orașului. Vin la Primărie și pentru a rezolva această problemă. Și voi face asta în cel mult 2 ani de la învestire.

 

  1. Parcări supraterane și subterane și fluidizarea traficului rutier. Viziunea mea asupra dezvoltării orașului nostru de suflet, Baia Mare, se referă și la necesitatea de a acoperi marile lipsuri existente în privința parcărilor prin crearea acolor mult clamate parcări supraterane, dar fluidizarea traficului rutier din oraș prin conectivitatea rutieră cu rețeaua de centură a municipiului și prin crearea unui Punct Nodal în Zona Metro, care să aibă organizate parcări gratuite pentru cei care vin în Baia Mare și unde aceștia pot să își lase mașinile, să fie preluați de autobuze și microbuze electrice ale transportului public municipal, măsura fiind menită să decongestioneze traficul și să diminueze poluarea.

 

  1. Ștrand Municipal și Aquapark. Nu ne uităm trecutul, știm că Baia Mare a fost un centru balneoclimateric apreciat, dar în loc să adăugăm acest plus pe harta atracțiilor orașului, ignorăm un aspect care, pe lângă diversificarea posibilităților de recreere a băimărenilor poate aduce și plus valoare semnificativă turismului nostru. Mi-am fixat ca obiectiv pentru îndeplinirea acestor obiective 3 ani de la învestire.

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Spirit organizatoric, perseverență și respectarea cuvântului dat”.

 

Cel mai mare defect: „Încrederea acordata unor oameni care nu meritau”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Foarte organizat, exigent (autoexigent chiar); Experiență în politică și administrație (a fost președinte de partide, consilier local, viceprimar, primar interimar, deputat); Relații la centru (a știut să-și păstreze unele conexiuni semnificative în sfera decidenților de la București); Știe toate dedesubturile unei campanii electorale (implicit modul adecvat de reacție) fiind direct implicat în atât de multe.

 

Puncte slabe: Este (și el) un „revenit”, după o pauză destul de lungă, de un deceniu, fapt care reprezintă o vulnerabilitate pentru un candidat, electoratul băimărean negirând niciodată (cel puțin nu până acum) comeback-uri administrative; Are pata unei controversate trimiteri în judecată de către DNA pentru o presupusă mită/trafic de influență (în anul 2006, când DNA a susținut că a pretins de la o persoană 15.000 euro, în schimbul aprobării vânzării unui teren al orașului) – ulterior a fost absolvit în instanță de acuzații, însă acestea, fiind îndelung mediatizate, pot influența negativ opinia publică; Este perceput ca un politician din vechea gardă, perimată tocmai pentru că a lipsit 10 ani din spațiul public administrativ.

 

Oportunități: Datorită notorietății, poate coaliza parțial electoratele social-democrat, dar și liberal, partide în care a activat la conducere, a unei părți a electoratului vulnerabil, a celui nostalgic, a seniorilor, poate și a unei părți din antreprenoriatul local. Pierzând, dar și câștigând alegeri, a devenit învățat să devină persuasiv cu electoratul și să-l trateze ca și cum l-ar accepta ca entitate care este servită de primar (și nu care-l servește -vezi lait-motivul declarativ al campaniei sale: „Cu bun-simț”.). Un câștig comportamental electoral dobândit la maturitate, față de reacțiile din prima parte a carierei sale administrative, când i se reproșa că este încrezut, cu sentimente de superioritate exacerbată (defect care l-au avut mai mulți dintre cei care s-au perindat pe la conducerea Primăriei) – funcționează cu un slogan de campanie capitalizant, de tip gospodăresc: “Omul faptelor”. Sloganul, unul arhaic electoral, are impact la electoratul convins că principala calitate a unui primar trebuie să fie onorarea promisiunilor, însă acesta pare extrem de redus numeric în Baia Mare, în contextul în care timp de 4 mandate majoritatea a votat, cu o consecvență dificil de asumat rațional, un primar care nu și-a onorat nicio promisiune electorală majoră.

 

Amenințări/risc: Vulnerabilitățile sale principale constau în gestionarea perdantă a luptelor politice cu care s-a confruntat (a fost exclus din PSD, a fost nevoit să plece din PNL) – iar un edil trebuie să conlucreze cu partidele politice alese ca parte din sistemul deliberativ/decizional – și în implicarea în cele două controversate acuze, în care procurorii susțineau că ar fi solicitat mită (chiar dacă acestea au fost soluționate mereu în favoarea sa, fiind disculpat legal, declarat nevinovat/fără probe concludente, constituie o vulnerabilitate pentru că nu a reușit să se țină departe de orice acuzație de acest tip).

 

Pronostic: Pornește cu șansa 3-4 dintre cei 16 candidați și, cel mai probabil, va întruni un procent de voturi în jurul a 10-15%, adunat din opțiunile unor grupuri electorale diversificate – este un candidat tip amalgam/populist, lipsit de nișe de vot clar definite, care adună sufragii cam din toate categoriile de electori.

 

O explicație pentru procentajele prognozate: acestea sunt rezultate în baza unei analize care a inclus în calcul criteriile electorale semnificative: profilul candidatului, resursele de campanie (aparat, strategie, finanțare), plaja electorală a candidatului. Procentele rezultate, considerate reduse de cei mai puțin familiarizați cu acest tip de calcul, au la bază „problema” principală a acestei campanii atipice prin existența a 16 candidați (record în istoria electorală a Băii Mari), câștigătorul fiind creditat cu circa 20%, calculele fiind făcute în condițiile unei prezențe la vot ușor mai mare decât tiparul Băii Mari, respectiv de 40.000-45.000 de alegători care vor merge la vot (estimarea unei prezențe ușor mai mari decât trendul electoral din Baia Mare este făcut tot în baza numărului mare de candidați).

 

… curând, un alt candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI

 


 

• Alte articole din ciclul „16 pentru Baia Mare”, despre candidații care au fost deja prezentați (Claudiu Filip, Liviu Marian Pop, Călin Herțeg, Cristian Anghel, Pap Zsolt István, Brian Cristian, Florin Barbur, Ionel Bogdan, Costel Pîrvănoiu, Sergiu Zainea, Călin Groza, Sever Ciucă), puteți citi aici:

 

• Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

• Liviu Marian POP (PUSL)

• Călin Gheorghe HERȚEG (AD)

• Cristian ANGHEL (FD)

• PAP Zsolt Istvan (UDMR)

• Brian CRISTIAN (Alianța Dreapta Unită USR PMP)

• Florin BARBUR (REPER)

• Ionel BOGDAN (PNL)

• Costel PÎRVĂNOIU (AUR)

• Sergiu ZAINEA (Independent)

• Călin GROZA (POT)

• Sever CIUCĂ (PER)



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here