EXCLUSIV – Câți maramureșeni au drept de vot în fiecare UAT și care este ponderea votului din mediul urban în județul Maramureș

1
928

ANALIZĂ – ALEGERI LOCALE. Numărul total de alegători cu drept de vot cu domiciliul sau reședința în județul Maramureș, înscriși în Registrul electoral, a crescut cu 947 de persoane, de la 426.025 de persoane (câte erau înscrise în Registrul electoral la raportarea anterioară, din 31 iulie 2020, a Autorității Electorale Permanente – AEP) la 426.972 de persoane. Pentru comparație, numărul alegătorilor din Maramureș a crescut cu 2.061 față de precedentele alegeri electorale (cele din noiembrie 2019, pentru alegerea președintelui României).

 

Explicația creșterii numărului maramureșenilor cu drept de vot constă în actualizarea bazei de date a alegătorilor, conform legii. Mai exact: au fost radiate persoanele decedate, persoanele care și-au pierdut cetățenia și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție, fiind adăugați alegătorii care împlinesc vârsta de 18 ani până la 27 septembrie 2020 și persoanele care și-au redobândit drepturile electorale (ca urmare a expirării perioadei de interdicție/radiere).

 

Miza: mediul urban

 

Din totalul persoanelor cu drept de vot din județ, cele mai multe au înscris în cartea de indentitate domiciliul Baia Mare: 120.308 persoane (procentual, 28,18%), conform AEP.

 

De altfel, în cele două municipii din județul Maramureș (Baia Mare și Sighetu Marmației) sunt concentrați 36,57% dintre maramureșenii cu drept de vot. Dacă adaugăm și maramureșenii care domiciliază în mediu urban (pe lângă cele două municipii, în cele 11 orașe, adică Baia Sprie, Borșa, Cavnic, Dragomirești, Săliștea de Sus, Seini, Șomcuta Mare,Tăuții Măgherăuș și Târgu Lăpuș), concluzia este că votul din mediul urban are o influență (scriptică) de 60,23% (în mediul urban vor vota 257.183 de maramureșeni), restul ponderii revenind alegătorilor din mediul rural.

 

Pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, la nivelul județului Maramureș au fost organizate în cele 76 de UAT-uri 440 de secții de votare (cu două mai multe decât la precedentul exercițiu electoral – alegerile prezidențiale din noiembrie 2019).

 

În foto aveți numărul total oficial de alegători și departajarea pe sexe a acestora în fiecare UAT din județul Maramureș (click pe fiecare poză pentru mărire).

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here