16 PENTRU BAIA MARE – 2mnews vă prezintă toți cei 16 candidați pentru funcția de primar al Băii Mari: astăzi, Costel Pîrvănoiu (AUR)

0
983
Costel Pîrvănoiu

ELECTORAL. Începând din 7 mai 2024 și până în 22 mai 2024, timp de 16 zile, în fiecare zi, 2mnews vă prezintă în cadrul unui ciclu de articole pe care l-am denumit „16 pentru Baia Mare” câte un candidat înscris în cursa electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Baia Mare la alegerile din 9 iunie 2024.

 

Aceste articole sunt exclusiv de prezentare a candidaților (nu sunt advertoriale de tip electoral), fiind publicate gratuit și din inițiativa exclusivă a 2mnews, unicul motiv care a stat la baza deciziei fiind acela ca, în lipsa unor prezentări clare, bine definite, precum și a unor diferențe semnificative între candidați privind sumele alocate promovării, alegătorii să fie informați în privința celor care vor candida uninominal la cea mai înaltă funcție din administrația municipiului reședință de județ.

 

2mnews le-a adresat celor 16 candidați pe care îi veți regăsi pe buletinele de vot în 9 iunie un set de 11 întrebări (motivația numărului întrebărilor: la momentul conceperii ciclului de prezentare a candidaților erau înscriși 11 candidați, ulterior numărul acestora a crescut până la 16, noilor înscriși fiindu-le trimis același set de întrebări). Doar un candidat nu a răspuns la întrebări, însă și pe acesta îi veți regăsi în ciclul de prezentare (am refăcut operațiuni financiare secrete, deci avem abilitatea de a devoala și parcursul unui cetățean, chiar dacă acesta nu dorește să fie cunoscut).

 

Pe lângă răspunsurile candidaților la întrebările 2mnews, care stau la baza introductivă a prezentărilor, în articole care fac parte din ciclul „16 pentru Baia Mare” veți regăsi și câte o analiză succintă după metoda SWOT (abreviarea de la Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări), ca o proiectare jurnalistică a unei viziuni de ansamblu asupra respectivului candidat.

 

Articolele sunt publicate în ordinea în care candidații au trimis răspunsurile și sunt ilustrate, în cele mai multe cazuri, de fotografiile considerate de candidați ca fiind cele mai potrivite (acolo unde candidații nu au nominalizat o fotografie, alegerea ne aparține). Respectând principiul echidistanței/imparțialității, toate cele 16 articole vor fi redacte/publicate respectând același tipar (unic).

 

Astăzi: Costel Pîrvănoiu (AUR – Alianța pentru Unirea Românilor).

 

Costel Pîrvănoiu (AUR)

 

Costel Pîrvănoiu (59 de ani). S-a născut la 27 martie 1965, în Râmnicu Sărat (jud. Buzău). A absolvit Liceul Theodor Pallady din București (fostul Liceu industrial Autobuzul București), cu specializare mecanic mașini și utilaje, în 1991, an în care a obținut și diploma de Bacalaureat. A absolvit Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești (2002). Este de profesie economist – cu specializarea Management-Turism.

 

După efectuarea serviciului militar a fost angajat ca tehnician în MAPN. În acest moment este administratorul firmei sale (Metcolia Grup) și președinte al Asociației Baby Health Care. A muncit de tânăr și la vârsta de 20 de ani a venit în Baia Mare în urma căsătoriei (cu Margareta Pârvănoiu, acum șefa Secției Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență).

 

Consideră că Baia Mare este orașul său de suflet, că este un om ambițios, drept, corect, că iubește oamenii și crede în ei, că își duce proiectele până la capăt și crede în Dumnezeu. Este participant activ la Revoluția Română din Comitetul Central al PCR (are legitimația de erou al Revoluției cu nr. 10).

 

De-a lungul timpului a mai activat în partidele politice Pro România (2018-2019, a avut funcția de coordonator), PSD (2021-2023, a avut funcția de secretar executiv a filialei Baia Mare), AUR (din 2004).

 

Cele mai importante 3 proiecte

 

I s-a cerut să enumere cele mai importante 3 proiecte pe care vrea să le implementeze în Baia Mare și pe care să le finalizeze în primul mandat (2024-2028), dacă va fi ales primar al municipiului reședință de județ. Iată care sunt acestea:

 

  1. Construirea unui parc industrial – în paralel cu convingerea investitorilor mari – și a unei piețe agroalimentare moderne, conformă cu anul anul 2024, și reabilitarea clădirilor publice deteriorate – investiții realizabile prin fonduri nerambursabile.

 

  1. Rezolvarea parcărilor, eliberarea bulevardelor prin construcția garajelor (proiect propriu supus unei consultări publice) și regândirea aparatului administrativ din subordinea Primăriei (toți își vor găsi locul în reconstrucția orașului, însă unii cu alte atribuții decât cele actuale, conform noilor necesități administrative).

 

  1. Un oraș verde, economic, un oraș sigur și curat. Toate edificiile ce aparțin de administrația publică locală vor fi prevăzute cu panouri fotovoltaice pentru autogestionare energiilor. Dezvoltarea unui parc tematic în regim semideachis, într-un loc mirific din jurul Băii Mari, cu animale, păsări și plante autohtone, unde copii, tinerii și seniorii se vor putea plimba.

 

Cum se vede el: cea mai mare calitate vs. cel mai mare defect

 

Cea mai mare calitate: „Empatie pentru oameni și pentru tot ce mă înconjoară”.

 

Cel mai mare defect: „Încredere prea mare în cei ce nu merită (cred în dreptate, cred în contractul cu o strângere de mână, dar de multe ori mai ales în vremurile pe care le trăim, dreptatea este numai cea divină)”.

 

SWOT 2mnews

 

Puncte tari: Curat: nu este inclus în tagma politicienilor asupra cărora planează suspiciuni sau evidențe de corupție sau care au participat la afaceri/decizii controversate; Implicarea în proiecte comunitare importante cu ONG-ul Baby Health Care; A fost unul dintre cei care au luat poziții publice împotriva fostului edil corupt Cherecheș (n.mea: fiind atât de puțini băimăreni care au făcut asta, încât o normalitate a devenit o calitate) și unul dintre primii care și-au anunțat intenția de a candida, chiar în momentul în care era probabilă și participarea în campanie a fostului edil acum condamnat pentru corupție.

 

Puncte slabe: A intrat destul de târziu în politică, implicit în vizorul public al celor despre care electoratul trebuie să își formeze o părere; Deși AUR a devenit în 2020 un partid parlamentar semnificativ, notorietatea acestuia în județ nu a atins încă cota maximă a celor două mari partide din România (PSD și PNL), filiala județeană fiind în lucru cu acoperirea cu organizații locale ale celor 76 de UAT-uri din Maramureș, implicit nu gestionează un aparat major și cu experiență organizatorică în campaniile electorale; În pofida decalajului de notorietate publică față de mulți alți contracandidați, a fost confirmat foarte târziu în echipa celor 16 candidați, fapt care îi reduce timpul rămas pentru a-și face cunoscută strategia pe care o propune pentru dezvoltarea orașului.

 

Oportunități: Poate coaliza mare parte a electoratului antagonic reprezentanților Executivului băimărean, a celor care cred că este suficientă corectitudinea și voința de a vrea binele urbei pentru a-l acredita cu cea mai înaltă funcție din administrativul local, a nemulțumiților de partidele cu mai veche reprezentare parlamentară – funcționează după un slogan de campanie unitar, de tip persuasiv politic: „Alegerea de AUR”. Are potențial de creștere electorală, deși (surprinzător pentru cineva implicat social și păsător) încă nu a inclus în ideile sale publice de campanie și o strategie care să se îndrepte spre electoratul volatil din Baia Mare, destul de numeros și prezent la urne.

 

Amenințări/risc: Nu are experiență în administrația publică și nici nu a compensat această lipsă prin prezentarea unui corp de specialiști cu înaltă calificare care l-ar urma la Primărie în cazul victoriei. Din cauza faptului că a intrat târziu în politică, pare că și-a propus să sară niște trepte din parcursul politico-administrativ, direct la etajul superior.

 

Pronostic: Cel mai probabil va întruni un procent de voturi apropiat pragul electoral (5%), generat exclusiv din opțiunile celor care deja îl cunosc în urma acțiunilor civice, participația politică implicantă din ultimii ani și din electoratul băimărean pe care și l-a câștigat AUR în timpul acestui mandat aflat în desfășurare.

 

O explicație pentru procentajele prognozate: acestea sunt rezultate în baza unei analize care a inclus în calcul criteriile electorale semnificative: profilul candidatului, resursele de campanie (aparat, strategie, finanțare), plaja electorală a candidatului. Procentele rezultate, considerate reduse de cei mai puțin familiarizați cu acest tip de calcul, au la bază „problema” principală a acestei campanii atipice prin existența a 16 candidați (record în istoria electorală a Băii Mari), câștigătorul fiind creditat cu circa 20%, calculele fiind făcute în condițiile unei prezențe la vot ușor mai mare decât tiparul Băii Mari, respectiv de 40.000-45.000 de alegători care vor merge la vot (estimarea unei prezențe ușor mai mari decât trendul electoral din Baia Mare este făcut tot în baza numărului mare de candidați).

 

… sâmbătă, 18 mai 2024, un alt candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

 

Cătălin VISCHI

 


 

• Alte articole din ciclul „16 pentru Baia Mare”, despre candidații care au fost deja prezentați (Claudiu Gheorghe Filip, Liviu Marian Pop, Călin Gheorghe Herțeg, Cristian Anghel, Pap Zsolt István, Brian Cristian, Florin Barbur, Ionel Bogdan), puteți citi aici:

 

• Claudiu Gheorghe FILIP (PV)

• Liviu Marian POP (PUSL)

• Călin Gheorghe HERȚEG (AD)

• Cristian ANGHEL (FD)

• PAP Zsolt Istvan (UDMR)

• Brian CRISTIAN (Alianța Dreapta Unită USR PMP)

• Florin BARBUR (REPER)

• Ionel BOGDAN (PNL)

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here