„UCIGAȘUL DE BOSCHETARI” – După ce Tribunalul Maramureș i-a redus pedeapsa de la închisoare pe viață la 25 de ani de închisoare, instanța a respins pentru a 8-a oară eliberarea condiționată a lui Grigore Bota

0
1395
Grigore Bota

ÎNCERCĂRI – ELIBERARE ÎNAINTE DE TERMEN. Miercuri, 17 ianuarie 2024, Judecătoria Baia Mare a respins pentru a 8-a oară o cerere de eliberare condiționată înaintată de Grigore Bota (65 de ani), cunoscut sub denumirea „Ucigașul de boschetari” și condamnat inițial la 99 de ani de închisoare. Ulterior, în noiembrie 2023, Tribunalul Maramureș a admis cererea lui Bota de înlocuire a pedepsei de închisoare pe viață cu închisoare pe 25 de ani, astfel că el poate fi eliberat cel târziu la 23 august 2025, chiar dacă magistrații îi vor refuza în continuare cererile de eliberare condiționată (înaintea termenului stabilit).

 

Conform noului Cod Penal, la împlinirea vârstei de 65 de ani, un condamnat pe viață poate cere înlocuirea pedepsei cu închisoare pe un termen definit (fapt aprobat deja de instanță), precum și eliberarea condiționată în anumite condiții (dacă a executat minim 20 de ani de închisoare, a avut o conduită bună și și-a îndeplinit obligațiile civile). Începând din anul 2018, Bota a început să depună, anual, cereri de eliberare condiționată, aceasta fiind a 8-a. Toate au fost până acum respinse de instanțele de judecată.

 

Următoarea cerere de eliberare condiționată poate fi cerută de Bota după data de 5 aprilie 2024. Decizia din 17 ianuarie 2024 a Judecătoriei Baia Mare nu este definitivă și, cel mai probabil, Bota o va contesta la Tribunalul Maramureș.

 

Grigore Bota a fost arestat în august 2000 și a fost condamnat definitiv în 2002 la închisoare pe viață (respectiv la 99 de ani de închisoare) pentru omor deosebit de grav (3 crime). El se află închis în Penitenciarul Baia Mare de 22 de ani și 4 luni și a fost prezentat în diverse studii criminalistice drept criminalul român cu cele mai multe victime (cel mai mare criminal în serie în viață), criminaliștii băimăreni direct implicați în anchetă susținând că acesta ar fi ucis, de fapt, 12 oameni, însă a fost acuzat de trei crime – deși la testările cu poligraful ar fi mărturisit mai multe -, din cauza faptului că gradul avansat de descompunere al celorlalte cadavre, descoperite în perioada aprilie 2000 – septembrie 2001 pe malurile Săsarului și în zona Gării Baia Mare, a făcut imposibilă stabilirea certă a cauzei morții. În timpul soluționării cererilor de eliberare, Bota și-a recunoscut faptele.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here