PERFORMANȚĂ – Băimăreanul Horea Nașcu a parcurs cu o barcă pneumatică cu vâsle peste 2.200 de kilometri, între râul Săsar și km 0 al Dunării

1
2807

S-AVEȚI GRIJĂ DE NATURĂ. Un om (Horea Nașcu), o barcă (pneumatică/gonflabilă Intex Mariner 3), un drum (pe ape), o țintă: kilometrul 0 al Dunării, unde fluviul se varsă-n Marea Neagră. Rezultat (după 50 de zile, 3 ore și 29 de minute – sau “prima zi din a opta săptămână”, cum a spus el): obiectiv îndeplinit (în 18 septembrie, la orele-nserării).

 

… recapitulare: sâmbătă, 31 iulie 2021, ore 16.01, dr. Horea Nașcu, lector universitar la Facultatea de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, a pornit din Baia Mare, de pe râul Săsar, spre Dunăre. A vâslit ce-a vâslit (da mult, mult a vâslit!) – pe Săsar, Lăpuș, Someș, Tisa și Dunăre, prin România, Ungaria și Serbia – și tot într-o sâmbătă, pe 18 septembrie 2021, la ora 19.30, adică la 50 de zile, 3 ore și 29 de minute de la plecare, a ajuns la kilometrul 0 al Dunării, la Sulina.

 

De ce să faci asta când poți să mergi la sală? Pentru că la sală poți să faci mușchi, dar nu poți sensibiliza (şi spera că, în acest fel, poți declanșa o urmă de responsabilizare) privind protejarea naturii, a mediului acvatic. Acesta a fost mesajul lui Horea Nașcu, care de acum nu mai este doar unul care “a stat pe un scaun pe care a stat Marin Sorescu”, ci și “navigator pe Zeul fluviilor” (cum i-au spus romanii Dunării). În urma vâslirii, poate se aude mesajul…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here