RECUNOAȘTERE – Maramureșeanul Ion Pop, laureat al prestigiosului Premiu Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia 2022

0
296
Ion Pop

OPERA OMNIA PENTRU POEZIE 2022. Maramureșeanul Ion Pop (81 de ani), orginar din Mireșu Mare, este laureatul Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia pentru anul 2022, cel mai important premiu pentru poezie din România, organizat la Botoșani. Verdictul a fost dat joi, 15 iunie 2023, de un juriu format din preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, poeţii Dan Cristea, Nicolae Oprea, Angelo Mitchievici, Marta Petreu, Vasile Spiridon şi Ioan Holban.

 

La ediția din acest an, a 32-a, pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia au mai fost nominalizaţi următorii poeți: clujeanul Ioan Moldovan, maramureșeanul Ioan S. Pop, ieșeanul Cassian Maria Spiridon, Arcadie Suceveanu (originar din Suceveni – Cernăuți/Ucraina), vasluianul Lucian Vasiliu, bucureșteanca Doina Uricariu, băcăuanca Magda Cârneci şi suceveanul Nichita Danilov.

 

Profesorul universitar Ion Pop s-a născut pe 1 iulie 1941 la Mireşu Mare (jud. Maramureş). Este un apreciat poet, critic şi istoric literar (a fost o perioadă chiar membru al juriului de acordare al Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia). Ion Pop a condus timp de 17 ani revista Echinox (în perioada 1969-1986, în calitate de redactor şef şi apoi de director al publicaţiei). A fost profesor și apoi decan al Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1964-2007) şi director al Centrului Cultural Român de la Paris (1990-1993).
Este membru corespondent al Academiei Române (din 2015). A fost distins de 4 ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1973, 1979, 1985, 2001) și o dată cu Premiul Academiei Române (1985). În discursul ceremonial, Ion Pop a spus că poezia sa este de asociat cu generaţia anilor ’60, generaţia poetică românească neo-modernistă, “adică aceea care a învins idealismul socialist, dogmatic, marcat crunt de factorii ideologici şi de tot felul de cenzuri”.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Omnia este recompendat cu suma de 25.000 de lei şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani. Ion Pop este și cetățean de onoare al județului Maramureș.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here