CIUC: ÎNCĂ UNA ȘI… – După un an și o lună de tergiversări, începe procesul penal în care fostul primar Cherecheș este acuzat de săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă

1
1157
Cătălin Cherecheș

ALT PROCES PENTRU CHERECHEȘ. După un an și o lună de tergiversări, începe procesul penal în care fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș (acum aflat în Penitenciarul Aiud unde își ispășește condamnarea de 5 ani pentru luare de mită), a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă față de fostul consilier local Bogdan Hodorogea. Dosarul, înregistrat în 25 aprilie 2023, a primit primul termen de judecată: 12 iunie 2024.

 

Până acum, au fost judecate doar cereri şi excepţii formulate de inculpatul Cherecheș. La 18 septembrie 2023, magistratul de caz de la Judecătoria Baia Mare a hotărât că acestea sunt neîntemeiate și le-a respins, dispunând începerea procesului. Cherecheș, prin avocatul angajat, a contestat decizia, iar la Tribunalul Maramureș a amânat de cinci ori termenele de judecată a contestației. Abia în 29 aprilie 2024, Tribunalul Maramureș a respins contestația ca nefondată, menținând decizia Judecătoriei, care a mai așteptat încă aproape o lună până când a fixat primul termen de judecată.

 

Conform Codului Penal, infracțiunea de purtare abuzivă definește „întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu” și se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

 

Vă reamintim că infracțiunea pentru care a fost trimis în judecată fostul edil a avut loc la 13 decembrie 2021, în ședința Consiliului Local Baia Mare. Atunci, primarul Cătălin Cherecheș, total scăpat de sub controlul rațiunii, a proliferat injurii violente la adresa consilierului local Hodorogea („ești nebun la cap?”, „nu ești normal la cap?”, „bă, nebunule, tu ești prost sau te faci că ești prost?”, „bă, mizerabilule!”, „ești un nemernic, ești un prost, ești un nesimțit, ești un farseur, ești un jegos!”, „ascultă-mă mă, nemernicule, du-te la cimitir”, „se vede după culoarea pe care o ai”, „nesimțitule!”).

 

„Vina” alesului local Hodorogea era că a cerut Executivului Primăriei Baia Mare, instituție care înregistrează datorii imense pentru neplata unor servicii (recuperate ulterior în instanță cu penalități și dobânzi plătite tot din bugetul local), să prezinte argumentul legal pentru care serviciul de salubrizare nu este achitat de Primărie în termenii contractuali, la timp, în condițiile în care majoritatea cetățenilor plătesc taxele aferente anticipat, la începutul anului.

 

În urma reacției suburbane a primarului Cherecheș, acesta a fost reclamat nu doar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare, ci și la Consiliul Național pentru Combaterea Disciminării, care l-a găsit vinovat și l-a sancționat (nu prima dată, mai avea două amenzi cauzate de alte cazuri privind discriminarea) cu avertisment în această speță – de altfel, Cherecheș a precizat public, în ședința respectivă, din 13 decembrie 2021, că „nu suntem egali” (el fiind, în accepțiunea sa, „mai egal” decât plebea, cum observa Orwell).

 

Parchetul Baia Mare a ținut mai bine de un an nesoluționat dosarul acestei fapte evidente, filmate și difuzate live, petrecute în spațiul public și în timpul serviciului public, după care l-a trimis în judecată pe edil. Apoi a urmat tergiversarea în instanțele din Baia Mare (Judecătoria și Tribunalul) și a mai trecut un an și o lună…

 

Monitorizăm (și) această speță evidentă, dar tergiversată din cauza identității inculpatului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Cei din gasca lui prospera in continuare. Abonatii la ” binevointa ” primarului sunt tot liberi. Nimic nu se va rezolva doar cu unul ascuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here