SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – În Piața Cetății din Baia Mare, vernisajul expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Maramureș”

0
125

EXPOZIȚIE-EVENIMENT. Luni, 3 iunie 2024, de la ora 16.00, la Centrul de Afaceri Millennium din Baia Mare, publicul larg este invitat la un dialog despre istorii locale, iar de la ora 17.30, în Piața Cetății, va fi inaugurată expoziția de bandă desenată, cu povești de viață ale evreilor din județul Maramureș din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, ilustrată de Octav Ungureanu, după un scenariu realizat de cercetători ai Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în colaborare cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul de Arte Baia Mare, Liceul Teoretic „Leőwey Klára” Sighetu Marmației.

 

Vor participa la dialogul moderat de Cristina Guseth, director Fundația Freedom House România: Ana Bărbulescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”; Robert Cotos, președinte Asociația Maramureș Heritage; reprezentanți ai elevilor și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul de Arte Baia Mare.

 

Accesul la eveniment este liber, gratuit, iar înscrierile se fac completând formularul de aici.

 

În urmă cu 80 de ani, în perioada 15 mai – 7 iunie 1944 de pe teritoriul Transilvaniei de Nord, anexată Regatului Ungariei prin Dictatul de la Viena (1940), 131.639 evrei au fost deportați la Auschwitz-Birkenau.

 

„Imagini din trecut. Holocaustul din Maramureș” este un proiect care ne apropie, prin intermediul benzilor desenate de experiențele trăite de evreii din Sighetu Marmației și Baia Mare în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut altfel.



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here