ÎNALTĂ APRECIERE – Maramureșeanul Ion Pop, ales prin vot secret de Adunarea Generală membru titular al Academiei Române: este al doilea academician maramureșean din cei 64 ai Academiei Române

3
479
Ion Pop

ACADEMIA ROMÂNĂ. Miercuri, 29 mai 2024, filologul și scriitorul Ion Pop (82 de ani), originar din comuna maramureșeană Mireșu Mare, a fost ales prin vot secret exprimat de Adunarea Generală a Academiei Române membru titular al Academiei Române. El era din 2015 membru corespondent al Academiei Române și este al doilea maramureșean din cei 64 de membri titulari ai Academiei Române, după romancierul, eseistul, poetul, prozatorul și publicistul băimărean Nicolae Alexandru Breban (din 2009).

 

În sesiunea din 29 mai, Adunarea Generală a Academiei Române a decis, prin vot secret, alegerea a 5 membri titulari: Ion Pop – Secţia de filologie şi literatură, Niculae Saramandu – Secţia de filologie şi literatură, Dan Eugen Demco – Secţia de ştiinţe fizice, Maria-Luisa Flonta – Secţia de ştiinţe biologice şi Mircia Dumitrescu – Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual (pentru comparație, anul trecut Academia Română a ales doar doi membri titulari (Gheorghe Chivu – lingvist și filolog – și Ileana Mânduțeanu – biofizician, biolog).

 

Membrii Academiei Române sunt aleși dintre oamenii de știință și cultură, care s-au distins prin opere care contribuie la progresul spiritual al țării, prin lucrări de mare valoare teoretică și practică. Conform legii, titlul de academician poate fi folosit numai de membrii titulari ai Academiei (Academia Română se compune din membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare – numărul maxim de membri titulari și de membri corespondenți este de 181, iar numărul maxim al membrilor de onoare din țară și din străinătate este de 135, din care cel mult 40 din țară).

 

Cine este Ion Pop
Ion Pop s-a născut la 1 iulie 1941 în Mireşu Mare (jud. Maramureș), unde și-a și început școala. Conform Academiei Române, după primele patru clase primare, amenințate cu întreruperea din cauza „originii sociale nesănătoase“ – bunicul, Pop Gheorghe, fusese declarat „chiabur“ şi arestat -, în 1952 părinții s-au stabilit la Cluj-Napoca pentru asigurarea continuării studiilor școlare. 
Și-a finalizat gimnaziul la Şcoala Generală „Simion Bărnuţiu“ din Cluj-Napoca, iar studiile liceale la Liceul „Emil Racoviţă“ din Cluj-Napoca, în perioada 1955-1959. Între 1964 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, secţia Română, iar în 1971 a obținut titlul de doctor (cu teza Avangardismul poetic românesc, coordonată de profesorul Iosif Pervain).
După finalizarea studiilor devine preparator la Catedra de Literatură română a facultății, apoi, asistent universitar începând cu anul 1967. În perioada 1972-1990 este promovat ca lector, iar ulterior, profesor universitar 1990-2007. A fost decan al Facultății de Litere a universității între 1996-2000. În perioada 1973-1976 a fost asistent asociat la Université de la Sorbonne Nouvelle-Paris III.
Din 1994 este conducător de doctorat la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. A fost invitat ca membru în comisii de doctorat la diferite universităţi europene: Paris IV-Sorbonne, Paris 3-Sorbonne Nouvelle, Geneva, Arras, Napoli.
În perioada 1990-1993 a fost director al Centrului Cultural Român de la Paris. Între 1995-2005 a fost director al mai multor granturi de cercetare consacrate realizării Dicţionarului analitic de opere literare româneşti, publicat în 4 volume.
Poemele sale au fost traduse în antologii şi reviste literare din Franța, Belgia, Italia, Germania, Olanda, Serbia, SUA. I s-au decernat Ordinul Național pentru merit în gradul de Ofițer (2000), Les Palmes Académiques a Ministerului Culturii din Franța (2001), numeroase diplome de excelență științifică. Este Doctor Honoris Causa al universităților din Târgu-Mureș (2009) și Tehnică din Cluj-Napoca, Filiala din Baia Mare (2018).
Este Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca (2017) și al Județului Maramureș (2018).

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Vă felicit domnule acad.Ion POP pentru succesele (exclusiv,grație meritelor dumneavoastră),însă dincolo de toate ,
    eu,cel puțin,vă apreciez,mai ales,pentru
    înalta conduită morală și harul poetic.
    Un suflet de poet ardelean rătăcit prin
    „regat”.
    Cu sinceră admirație și respect ,
    „Complicele ” lui URMUZ !

  2. Felicitări domnule academician!!!! Vă înscrieți și dv. pe lista maramureșenilor academicieni!!! Să vadă lumea că Maramureșul are și oameni adevărați și inteligenți, nu doar lichelele din Parlament!

  3. EHEI !!!! OARE pe cand vom avea si noi un primar care sa fie ales membru al Academiei Romane ???? ………Ma scuzati am adormit cu ochi deschisi si am inceput sa visez…….
    Din pacate a avut si Baia Mare unul ce a fost numit doctor in economia spagilor si al devalizarilor !!!!!
    Dar stiti cum zice latinul „dum spiro spero” (cat respir sper) Sigur vom avea si noi un astfel de primar peste 100 de ani cand coruptia si spaga vor intra definitiv in istorie precum a intrat si inchizitia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here