FAPT – Primăria Baia Mare a livrat contracte de 7 milioane de lei, care vizează execuția primelor 3 centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar: cele 3 contracte au fost câștigate de aceeași asociere

0
3951

BAIA MARE – DEPOZITE DEȘEURI. Primăria Baia Mare, controlată de viceprimarul cu atribuții de primar Ioan Doru Dăncuș (PSD), a semnat în 28 iunie 2024 trei contracte care totalizează aproape 7 milioane de lei (exact: 6.923.828,46 lei, sumă care include TVA) și care vizează execuția a 3 centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Acestea sunt localizate în zonele Craica, Europa și Urbis (pe strada 8 martie).

 

Toate cele trei contracte au fost atribuite aceleiași asocieri de firme, formată din sereleurile Concivic & Group Concif (au fost 5 ofertanți, 3 dintre oferte fiind declarate de comisia de licitații ca fiind valide). Asocierea câștigătoare a subcontractat 9,80% din valoare totală a lucrărilor (circa 570.200 lei) sereleurilor EDS Electric SRL (9,30% – pentru realizarea iluminatului exterior, a posturilor trafo și a instalațiilor de împământare și fotovoltaică) și Relax Security (0,50% – pentru realizarea sistemelor video de supraveghere).

 

Cine sunt câștigătorii
Concivic SRL, liderul de asociere, este înregistrată în Slobozia (jud. Ialomița), este specializată pe lucrări de construcții și este deținută de Niculina Negoiță (soția fondatorului Constantin Negoiță, unul dintre primii antreprenori din Slobozia, decedat în urmă cu 3 ani la vârsta de 64 de ani). În 2023, firma a închis anul cu o cifră de afaceri de 18,13 milioane de lei și cu o pierdere financiară de 1,21 milioane de lei, indicatori financiari realizați cu 76 de angajați, dar și cu datorii de 8,18 milioane de lei.
Group Concif, asociat secundar, este înregistrată în satul Bădeni (com. Stoenești, jud. Argeș) și este specializată pe transporturi de mărfuri și este deținută de Sorinel Răuțoiu (este tatăl lui George Răuțoiu, patronul firmei Conteh Barengott din Târgoviște, care execută în Maramureș contractul depozitului de deșeuri de la Sârbi-Fărcașa). Firma, care are înregistrat un sediu secundar în Maramureș (în Sălsig), a închisanul 2023cu o cifră de afaceri de 88,11 milioane de lei și un profit net de 3,32 milioane de lei, indicatori financiari realizați cu 147 de angajați, dar și cu datorii de 35,46 milioane de lei.

Ce se face

 

Cele 3 centre fac parte dintr-o rețea integrată de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, fiind primele care se construiesc și care au ca obiective creșterea ratei de reciclare/valorificare și reducerea până la eliminare a deșeurilor abandonate în municipiu pentru păstrarea unui mediu curat.

 

În fiecare locație se va amenaja câte o platformă de 3.600 mp (2.060 mp betonată și restul spații verzi), se va monta o poartă de acces (auto și pietonal), se va utila cu câte un cântar auto cu sarcina maximă 50  tone, cu două scări mobile metalice pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte, se vor face conexiunile la rețele de apă, canal și se vor realiza instalațiile electrice necesare. Contractele trebuie finalizate în 5 luni.

 

În septembrie 2022, prin hotărârea Consiliului Local Baia Mare s-a stabilit că în municipiu se vor construi 4 centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, amplasate în zonele Ferneziu, Craica, Cuprom și Europa, proiectul necesitând o finanțare totală de 18,23 milioane de lei (exact: 18.235.146,07 lei – toate sumele din articol includ TVA), pentru care autoritatea publică din municipiu viza să o obțină prin Planul Național de Redresare și Reziliență (în acest tip de proiect, autoritatea de management este în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor).

 

Platformele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar din Baia Mare au fost proiectate cu dotările: container de tip baracă pentru administrație-supraveghere; container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări); container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii); 3 containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, plastic, textile; 3 containere închise pentru colecatrea deșeurilor electrice/electronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, mașini de spălat etc.) și a mobilierului; 2 containere deschise pentru deleuri de sticlă (geam, sticle, borcane, recipiente; 3 containere deschise pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze etc); 3 containere deschise pentru deșeuri din construcții; un separator de hidrocarburi pentru platforma carosabilă; 2 scări mobile metalice pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte; stâlpi de iluminat și camere supraveghere (8 bucăți).

 

Ce sunt centrele de colectare prin aport voluntar

 

Prin construirea acestor centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar este vizată asigurarea colectării separate a deșeurilor reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale (deșeuri voluminoase, textile, deșeuri din lemn/mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții).

La nivel național, decizia finanțării acestui tip de centru de colectare prin aport voluntar a fost motivată prin obligația României de a reduce procentul de deșeuri abandonate în locuri neamenajate, de creștere a procentului de recuperare, reciclare și reutilizare a diferitor materiale și de a ține sub control eliminarea finală în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea umană a deșeurilor care nu pot fi reciclate/reutilizate.

 

În acest moment, în municipiul Baia Mare nu există niciun astfel de centru de colectare al vreunei entități publice, cetățenii și firmele putând duce aceste tipuri de deșeuri doar la operatori privați, cu costuri mari, fapt care contribuie la depozitarea necontrolată pe domeniul public a deșeurilor, implicit și la creșterea costurilor pentru salubrizare stradală.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here