UNDE SE DUC FIRMELE, CÂND SE DUC – Cum a „murit” o firmă reprezentativă în economia Maramureșului, după moartea fondatorului ei: IMI SA, drumul de la 53 de milioane de lei/an la faliment

0
3906

ANALIZA UNUI FAPT. Societatea pe acțiuni Întreprindere Montaj-Instalații, cunoscută în mediul economic și pe plan local sub denumirea IMI SA și fondată în anul 1992 de omul de afaceri băimărean Alexandru Pârjol (72 de ani), a intrat în anul 2021 în moarte clinică economică. Adică în faliment.

 

Cu o istorie de aproape 3 decenii active în economia Maramureșului, odinioară cu cifre de afaceri anuale de peste 50 de milioane de lei (în 2008) și peste 300 de angajați (în 2011), IMI SA trăiește astăzi spasmul final al vinderii de lichidator a bunurilor rămase și apoi al radierii. S-a terminat.

 

Mărirea și decăderea IMI SA

 

Pârjol a reușit să-și propulseze firma într-un moment în care deși avea doar 40 de angajați a reușit să convingă holdingul german Wintershall că are capacitatea de a executa lucrări complexe la rețeaua de distribuție și transport a gazelor naturale. Ulterior, IMI SA s-a axat și pe lucrări la rețelele de distribuție a apei, canalizare etc.

 

Directorul general al firmei IMI SA și fondatorul acesteia, antreprenorul băimărean Alexandru Pârjol a murit în 17 septembrie 2020, la vârsta de 72 de ani, neîmpăcat de faptul că trăia cel de-al doilea an de insolvență a firmei-regină din panoplia familiei. La în 14 noiembrie 2017, IMI SA a intrat în insolvență având datorii raportate de 42 de milioane de lei. La masa credală au fost înscrise creanțe de circa 15 milioane de lei, însă avea 134 de angajați și posibilitatea (cel puțin aparentă) de redresare.

 

La acel moment, firma era în proprietatea familiei Elvira Adela și Alexandru Pârjol – 55% și a familiei Veronica și Călin Florin Chira – 44,14%. Asociații au desemnat-o ca administrator special pe Elvira Adela Pârjol, care mai deține firmele Indprodcom SRL Baia Mare (unde este asociat unic) și Potaissa & Co Impex SRL (unde este asociat majoritar, cu 60% din părțile sociale). Apoi, Alexandru Pârjol s-a îmbolnăvit, iar pandemia a îmbolnăvit firma care avea deja sistemul imunitar economic slăbit.

 

Pârjol a murit la 17 septembrie 2020. În 16 martie 2021, judecătorul sindic a dispus intrarea în faliment a IMI SA. Se evaluează bunurile și se vând. La 30 septembrie 2021, IMI SA avea datorii către bugetul de stat de aproape 4 milioane de lei. Iar la stat nu rămâi dator nici după moarte… Apoi, și IMI SA pleacă după fondatorul său. Iar aceste litere-nșiruite au avut scopul de a nu pleca și în uitare, pentru că acolo se duc firmele când se duc. În uitare.

 

• Cine a fost Alexandru Pârjol
Alexandru Pârjol s-a născut la 1 august 1948, a absolvit Facultatea de Construcţii a Universității Tehnice Cluj-Napoca, la profilul Inginerie Economică. În istoria de aproape 30 de ani a firmei pe care a fondat-o și a propulsat-o spre vârfurile domeniului ei de activitate, IMI SA a efectuat multe sute de lucrări (unele extrem de complexe) de construcții (industriale, civile, social-culturale, miniere, edilitare), de instalații (sanitare, termice, de canalizare, electrice, de ventilație, electrice de joasă și medie tensiune), conducte magistrale de gaze naturale (dar și distribuții și stații de reglare de gaze naturale), instalații tehnologice pentru transportul combustibilului, benzinării, alimentări cu apă, stații de tratare și de epurare a apei, drumuri și poduri.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here